Foto: Reuters / Dan Chung / Guliver

Prošao je fudbalsku školu Mančester junajteda, debitovao za prvi tim sa 19 godina, ali nije uspeo da ostvari karijeru kakva mu je predviđana.

Luk Čedvik je postao još jedan od propalih talenata engleskog fudbala, a u ispovesti britanskim medijima kaže da nije mogao da se fokusira na treninge i sport zbog okolnosti sa kojima se suočavao van terena.

Glavni razlog je, kako kaže, njegov fizički izgled.

PROČITAJTE JOŠ

„Navijači su me vređali zbog toga, govorili su da sam ružan i ismevali su moje izbačene zube. Imao sam osećaj da mi se svi podsmevaju. Teško mi je bilo sve to da slušam, osećao sam se užasno“, naveo je Čedvik.

Kako je istakao, tokom mladosti nije nailazio na razumevanje ni kod svojih saigrača.

„Nisu bili iskreni prema meni, iako sam bio njihova česta tema. Osećao sam se prazno iznutra, ali nisam želeo da pričam o tome. Pravio sam se da sam imun na to, ali sam patio duboko u sebi“.

Čedvik je dobijao šansu od ser Aleksa Fergusona, ali ga je nizak nivo samopouzdanja sprečavao u napretku.

Foto: Reuters / Action Images / Guliver

„Sve što se dešavalo je ostavilo traga. Da sam izgledao kao svi ostali verujem da bih bio drugačije upamćen. Bio sam aksiozan, bilo me je sramota, nisam izlazio nigde, bio sam tih, nisam govorio mnogo, samo bih išao na trening i vraćao se kući“.

Čedvik je 2004. godine napustio Junajted, posle otvorenog razgovora sa Fergusonom.

„Rekao mi je da neću moći da ostvarim veliki uticaj na igru tima kakav je Junajted, savetovao mi je da odem i da pronađem svoje mesto“.

Promenio je veliki broj klubova, a kao 39-godišnjak je angažovan na projektu „Fudbalska fabrika zabave“.

„Pokušavamo da fudbalom pokrenemo stvari na bolje, da ljudi budu bolji. Divno je što fudbal može pozitivno da utiče na običan život dece svih uzrasta“.

Kao pedagog, kaže da bi imao štošta da poruči mlađem sebi.

„Rekao bih sebi da treba da budem otvoreniji o stvarima koje me muče, verujem da bih se osećao mnogo bolje. Najvažnija stvar koju imamo je mentalno zdravlje, ono ima uspone i padove, ali bi trebalo da ga održimo na optimalnom nivou. Otvaranje o svojim osećanjima je dobro za to“, zaključio je Čedvik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar