Srbiju očekuju dva duela koji će joj odrediti dalju sudbinu u Ligi nacija

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće 24. septembra protiv Švedske u Beogradu na stadionu „Rajko Mitić“ meč petog kola grupne faze Lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Tim povodom su na konferenciji za medije govorili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Dušan Tadić.

Srbija je u prvom meču u Švedskoj slavila sa 1:0, a sada će ovaj duel imati i posebnu težinu kao provera pred odlazak u Katar na Mundijal u novembru.

Tri dana nakon Švedske, „orlovi“ će u Oslu odmeriti snage sa Norveškom i ta utakmica će definitivno odrediti dalju sudbinu Srbije u Ligi nacija.

Sva dešavanja sa konferencije za medije pogledajte u snimku iznad teksta ili pročitajte ispod.

Prvo pitanje za Piksija bilo je vezano za Dušana Vlahovića i njegovo kuburenje sa formom u poslednje vreme.

„Vlahović radi veoma dobro, srećan je što je u grupi. Motivisan je za naredna dva meča i kao selektor sam veoma srećan zbog njegovog prisustva. U Italiji se očekuje da postiže gol, dva ili više po meču po meču, a Serija A je izuzetno dobra. Očekujem da će uraditi najbolje za naš nacionalni tim. Nema problema, nema povreda i očekujem dobru partiju od njega sutra“, rekao je Stojković.

Moguće je da ćemo gledati Vlahovića i Mitrovića u tandemu već protiv Švedske.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve je moguće. Mi smo na kraju Lige nacije, ostale su dve utakmice. Želimo da ostanemo kandidati za prvo mesto, ali naravno sutrašnja utakmica sa Švedskom će biti teška, ali uradićemo sve da budemo dobri i tri poena su priorite. I Mitrović i Vlahović su sjajni napadači i ne vidim problem da ih vidim zajedno na terenu, ali videćemo u kom sistemu. Razumeju se sjajno. Kada imate dva muzičara, ne vidim razlog da ne sviraju zajedno“.

Ovo će biti ujedno dobra provera za „orlove“ i pred Mundijal u Kataru.

„Liga nacija nije prijateljsko takmičenje. Broje se poeni, bitno je iz mnogo razloga. Čekamo utakmicu sa Švedskom u veoma dobroj atmosferi, igrači su odlično raspoloženi i motivisani. Svako ima šansu da naprave iznenađenje. Kompletno smo fokusirani na utakmicu sa Švedskom, jer je ovo veoma bitna utakmicu sa Srbijom“.

Kapiten Dušan Tadić je istakao da je Piksi zaslužan za hemiju u ekipi.

„Imamo dve utakmice da postavimo visoke standarde. Uvek smo srećni da budemo ovde, svako je uzbuđen da bude ovde, nije bitno da li je to Mundijal, Liga nacija ili prijateljska utakmica. Čast nam je i želimo da pobedimo, to nam je najbitnijie. Piksi je napravio hemiju između nas, to je najbitnije za nas. Rezultati će doći“, istakao je Tadić.

Upitan je bio Tadić i o kritikama na njegov račun zbog loših partija u poslednje vreme.

Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

„Kad ste najstariji igrač, kad ste kapiten i ekipa dugo godina pobeđuje onda nekim ljudima to ne odgovara. Pogotovo kad ste stranac, kada ne postignete gol ili ne namestite ga onda ste prvi na udaru. To je normalno, igrači sa najviše kvaliteta i najstariji treba da preuzmu odgovornost. Treba samo da znaš ko si i šta si i da se ne osvrćeš stalno. Treba da ostaneš gladan i željan uspeha bez obzira na godine“.

Sada je situacija sa umorom ekipe drugačija nego u junu, kada su svi fudbaleri bili umorni od sezone i kada su u kalendaru bile četiri, a ne dve utakmice kao sada.

„Za razliku od juna i četiri utakmice u razmaku od 11 dana, sada imamo dve utakmice i nema potrebe za improvizacijama. Fokusirani smo maksimalno na Švedsku, nismo pričali o Norveškoj, jer ovo mora da ostane prioritet. Igrači znaju koju odgovornost nose. Znamo da je imperativ pobeda, neće biti lako. Švedska je izuzetan tim, respektujem ih mnogo. Sve zavisi od nas. Ako budemo na svom mestu, a moramo da budemo, ne može drugačije, zato smatram da ove dve utakmice nose veliku važnost. Nikakva tragedija nije ako ne budemo prvi. Da ćemo odigrati dobar fudbal i da ćemo pokušati da pobedimo tu nema sumnje“.

Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Debitanti u reprezentaciji, Stefan Mitrović i Srđan Babić, dobiće priliku u ovom prozoru.

„Oni sigurno nisu došli da bi se slikali, iako su lepi i zgodni momci. Došli su da upišu svoj debi za reprezentaciju. Kad će, a hoće sigurno, to ćete videti. Došli su da debituju. Igraćemo u najjačem sastavu po mojoj proceni“.

Piksi je istakao da nema dilemu oko tima koji će izaći na teren protiv Švedske.

„Nemam dilemu oko tima, ali ne mogu sada da kažem. Pre tri dana sam stvorio sliku i to je tako. Svakim danom se to potvrđuje. Nemamo Milenkovića zbog povrede, ali s obzirom da igramo sa trojicom pozadi neko mora da igra. Ko će to biti videćete sutra. Srbija će izaći sa timom za koji smatram da može da iznese ovaj teret i izazov koji se zove Švedska. Ko god bude na toj poziciji nema dilemu da će odigrati na vrhunskom nivou“.

Otkrio je selektor da je jedan igrač otišao ranije kući zbog probelma sa zdravljem.

„Nemanja Gudelj nije tu i daje, otišao je kući. Ima tu još nekoliko stvari zdravstvenih koje trener mora da prihvati. Tu se radi o trojici igrača. Da vidimo kako će spavati i kako će se probuditi, ali imamo vremena, nema panike. Svi timovi imaju probleme, to su stvari koje se dešavaju. Nećemo plakati za tim. Jedan ne može, drugi može“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tadić je upitan koliko bi osvajavanje prvog mesta u grupi u Ligi nacija značilo njemu i saigračima pred put u Katar.

„Nije o glavu, ali ćemo pokušati to da učinimo. Bilo bi lepo da pobedimo obe utakmice i da igramo sa najjačima. Mislim da pripadamo A diviziji, treba da se prepustimo, igramo našu igru, a rezultati će doći. Ne treba da se brinemo ako igramo ono što Mister traži“.

Prethodnih dana vodila se polemika oko toga da li će Lazar Samrdžić igrati za Srbiju ili Nemačku, a Piksi sada nije hteo mnogo da priča o tom pitanju.

„Da sačekamo taj mart pa ćemo videti. Što se mene tiče ja sam uradio ono što sam mislio da je trebalo. To je sada nebitna tema. Kad dođe, ako dođe vreme, pričaćemo“.

Foto: EPA-EFE/FABIO FAGIOLINI

Istakao je Stojković da i dalje ne razmišlja o Kataru, te da je fokus isključivo na Švedskoj.

„Ne razmišljam o Kataru, o Dohi. Kompletna koncentracija je usmerena ka onome što nas očekuje. Kada ovo sve prođe krenućemo da razmišljamo i o Kataru. Ima vremena. Razumem sve, ne prođe nijedan minut da me ne pita da li se spremamo za Katar. Mi moramo da se ponašamo profesionlano, odgovorno i da razmišljamo o onome što je ispred nas. Katar je sekundarna stvar za nas u ovom momentu“.

Piksiju nije važno u kom se šeširu nalazi Srbija za koje takmičenje, a želi da nacionalni tim igra napadački fudbal vredan gledanja.

„Kakve veze ima u kom si šeširu. Imaš protivnika i treba da igraš. Je l’ Irska bila u drugom šeširu, pa je ispala od nas i Portugala? Drugi šešir nije osiguranje da ćeš proći na prvenstvo. Mi smo ekipa koja želi da igra napadački fudbal, koji svi žele da gledaju i da na taj način dođemo do rezulatta. Prvo ovaj izazov koji se zove Švedska da rešimo, a onda ćemo razmišljati o Norveškoj“.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tadić je neko ko važi za jednog od najboljih asistenata u Evropi, pa je upitan da li je spreman da „spremi“ golove za Vlahovića i Mitrovića protiv Švedske.

Međutim, umešao se selektor.

„Jeste sigurni da će Vlahović da igra sutra?“, umešao se Piksi uz osmeh.

Ipak je Tadić dobio reč.

„Uvek sam u službi tima. Zadatak mi je da ih hranim i da oni postižu golove. Puno mi je srce kad to rade, jer je to plod našeg uzajamnog rada. Da pravimo kretnje koje se očekuje i svako će doći do izražaja. Samo treba da se osetimo na terenu i golovi će sami doći“.

Švedska će u Beogradu biti oslabljena neigranjem Aleksendera Isaka, te potencijalno još nekoliko standardnih reprezentativaca.

EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI

„Nemam pojma niti me interesuje. Pratio sam isto što i ljudi po štampi, zaista me ne interesuje tim Švedske i ko će igrati. Interesuje me Srbija i naš tim, da momci igraju kako smo igrali i da momci razviju našu filozofiju. Znam njihov sastav, ali neću momke opterećivati tim informacijama. Što se utakmice tiče, imaćemo našu mladost na tribinama, a to je dodatni motiv i veća odgovornost, da im zaista pružimo zadovoljstvo i da im ta utakmica ostane u dobrom pamćenju“.

Tribine stadiona „Rajko Mitić“ biće ispunjena decom, pošto je starijim gledaocima zabranjem ulaz.

„Biće deca tu i to je dodatna odgovornost za nas. Oni treba da odu sa stadiona puni utisaka i da maštaju da postanu fudbaleri. Da budu puni utisaka da dođu kući i da ne mogu da spavaju“, podvukao je Tadić.

Ponovo se umešao i selektor Stojković.

„Nije nam drago zbog kazne, ali smo je prihvatili jer nemamo drugog izbora. Ovo je jedna od poslednjih opomena da ne dolazimo u tu situaciju, jer je zaista bizarno da je ovo poslednja utakmica kod kuće pred odlazak na Mundijal a da nosiš tu kaznu na leđima. Nikad nije lako na ovim prostorima. Nadam se da se takve stvari više neće dešavati i da ćemo biti pametniji. Na nama je odgovrnost da klince pošaljemo kući srećne i zadovoljne“, zaključio je Piksi.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi i Marko Materaci sa „Boginjom“ u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar