Kristijano Ronaldoi Lajnol Mesi, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
Kristijano Ronaldoi Lajnol Mesi Foto: EPA-EFE/PETER POWELL/Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi već skoro dve decenije haraju svetskim fudbalom, što na klupskom, što na reprezentativnom nivou, ali ova sezona pokazuje da polako prolazi zenit.

Obojica su prošlog leta promenili klubove, Ronaldo se nakon tri sezone u Juventusu vratio u Mančester junajted, dok je Mesi u suzama napustio Barselonu zbog finansijskih problema kluba, te pojačao Pari Sen Žermen, koji je odmah označen kao drim tim.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronaldov povratak na „Old Traford“ izazvao je euforiju kod navijača, ali mnogi sada misle da je to ipak bio pogrešan potez.

Donedavno Ronaldo je bio u crnoj seriji što se golova tiče, u kojoj se nije našao čak 13 godina. Prelaz iz 2021. u 2022. godinu nije bio bajkovit za Portugalca. Od Srbije je izgubio u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa će na putu za Katar morati da pobedi na još dve utakmice sa reprezentacijom u baražu.

Na početku ove godine Ronaldo je imao šest uzastopnih utakmica bez gola, a rivali nisu bili ni približno oni najjači – Vulvsi, Brentford, Vest Hem, Barnli, Midlsbro i Sautempton. Za to vreme je promašio i penal u FA kupu, čime je direktno uticao na šokantno ispadanje od Midlsbroa.

Crnu seriju prekinuo je golom protiv Brajtona u Premijer ligi, ali ponovo nije bio među strelcima za Junajted protiv Lidsa, Atletiko Madrida i Votforda, gde su zabeležena dva remija i pobeda.

Iako je Portugalac prvi strelac tima sa 15 golova, jasno je da nema kontinuiteta dobrih partija, ni na individualnom ni na timskom nivou.

Mnogi su pomislili da će se Ronaldovim dolaskom rešiti problemi kluba i da će rezultati ponovo biti oni iz ere Sera Aleksa Fergusona. Međutim, „crvenim đavolima“ u nastavku sezone predstoji grčevita borba za Ligu šampiona, jer imaju samo dva boda više uz čak tri utakmice više od Arsenala.

Ronaldo je u svlačionici mnogima mentor i uzor, ali na terenu je situacija drugačija. Moglo se primetiti da je Ronaldo mnogo puta ove sezone bio isfrustriran lošom igrom, te manjkom šansi u koje ulazi, a dešavalo se da ga trener Ralf Ragnik čak i izmeni.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Prelaz iz vodeće uloge u nešto pasivniju očigledno mu teško pada, a „šuškalo“ se da bi na leto ponovo mogao da promeni klub. Neki su čak navodili da je Ronaldo pričao i sa agentom oko potencijalnog transfera na leto.

Mnogi misle da se Ronaldo ne uklapa u Junajtedovu i Ragnikovu viziju za budućnost, zbog koje je, na primer, za Džejdona Sanča izdvojeno 85 miliona evra na leto. Tu je i mladi Markus Rašford, koji ove godine ne dobija šansu kao prethodne u kojoj je bio udarna igla u napadu „crvenih đavola“.

Ipak, ne treba zaboraviti da između navijača, kluba iz Mančestera i Portugalca postoji posebna veza, pa je sigurno da ga se Ragnik na leto neće tako lako odreći, pogotovo zato što na klupu treba da sedne i novi trener (Maurisio Poketino prvi kandidat).

Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Sa druge strane, Mesi sa Parižanima beleži mnogo bolje rezultate od Junajteda, činjenica u slabijoj konkurenciji. PSŽ je praktično već osigurao titulu u Ligi 1 pošto ima 15 bodova više od drugoplasiranog Olimpika iz Marseja.

Argentinac je na 16 utakmica u ligi postigao samo dva pogotka, dok pet ima u Ligi šampiona. Ipak, ono što se Mesiju ne može zameriti je uticaj na igru kroz asistencije, kojih je sakupio već deset u Francuskoj. Ipak, na poslednjih osam utakmica, Mesi je postigao samo jedan gol i to protiv Lila u pobedi Parižana 5:1.

Mesi će uskoro napuniti 35 godina, a od dolaska u Pariz zbog povreda i bolesti odsustvovao je osam puta.

Lionel Mesi
Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Mnogi su slavnom Argentincu zamerili i reakcije na golove saigrača Kilijana Mbapea protiv Rena u šampionatu i Real Madrida u Ligi šampiona. Moglo se primetiti da Mesi nije posebno srećan zbog Mbapeovih golova, a mnogi su to protumačili kao njegovo nezadovoljstvo u Parizu.

„Iz Pariza nam potvrđuju da je Mesi nesrećan u PSŽ i da mu tamo ne ide kako su očekivali, ali i da mu klub ne pomaže. Isti izvor, blizak PSŽ, otkriva nam da je Mesi žrtva rata koji predsednik Naser Al Khelaifi vodi protiv nekih medija, pre svih ‘Ekipa’. Lea koriste kako bi se nepošteno napadao svemoćni predsednika PSŽ“, istakao je nedavno „Mundo Deportivo“.

Mnogo toga u Parizu zavisiće i od sledećeg prelaznog roka, u kom će glavna meta biti Mbape kog želi Real. Takođe, nedavno je i Nejmar otrkio da bi voleo da karijeru završi u MLS ligi, te nije sigurno kako će vicešampion Francuske izgledati naredne godine. Ove sezone cilj je svakako osvajanje Lige šampiona, po prvi put u klupskoj istoriji.

Kilijan Mbape postao najmlađi koji je dao 30 golova u Ligi šampiona, Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

I Mesi i Ronaldo su izrazili jasnu želju da nastupe sa svojim reprezentacijama u Kataru na Mundijalu, u pohodu na najprestižniji trofej u fudbalskom svetu.

Do tada moraće da se suoče sa salvom kritika zbog loših partija za klubove, te pritiskom koji im se nameće kao najboljim fudbalerima u istoriji fudbala. Ipak, u najtežim momentima najbolji pokažu zašto su tu gde jesu. Ko kaže da se to neće dogoditi i ove sezone?

BONUS VIDEO Ronaldo poklanja dres uplakanoj devojčici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar