Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

KPMG, globalna mreža koja se između ostalog bavi finansijskim procenama i računovodstvom izvestila je da će šest najjačih evropskih liga izgubiti pet milijardi evra.

Ovi gubici se vežu za pandemiju koronavirusa koja je prošle godine potpuno poremetila i fudbalsko tržište, ali i sport i život u celini.

PROČITAJTE JOŠ:

KPMG je sproveo temeljno istraživanje o uticajima virusa u proteklih godinu dana i Španci, Portugalci, Englezi, Nemci, Francuzi i Italijani su izgubili spomenutu sumu zbog pandemije.

Svih šest šampiona, Bajern, Real Madrid, Liverpul, Porto, PSŽ i Juventus zabeležili su velike gubitke u odnosu na normalne okolnosti, ali su samo Bajern i Real imali neto prihode, mada posetilaca na utakmicama skoro nigde nije bilo.

Peti godišnji izveštaj je pokazao da je Real ostvario i neznatan prihod od 350.000 evra, dok je Bajern bio u dobiti oko 5,5 miliona.

PSŽ je izgubio najviše, čak 125 miliona evra, Porto je bio u minusu 115 miliona, Juventus 98,7 miliona evra, a Liverpul nije uključen u izveštaj jer svoje finansije nije još javno predstavio.

Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Klubovi koji su stigli daleko u Ligi šampiona dobijali su više na ime TV prava, pa su u odnosu na prethodnu sezonu bili u padu samo četiri odsto (Bajern i PSŽ).

Real, Juventus i Liverpul su u tom segmentu izgubili više i bili su dvocifreni – 12, 19 odnosno 22 posto, jer su ispadali ranije u nokaut fazi.

„Važno je napomenuti da je čak i pre pandemije postojao generalni konsenzus da su prenaduvane plate igrača, u kombinaciji sa rastućim cenama transfera i menadžerskih posredovanja uticale na zatezanje finansija klubova“, navodi se u izveštaju.

Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Kriza i koronavirus samo su dodatno bacili svetlo na ovu problematiku u jednoj nestabilnoj industriji, kako nazivaju fudbalsku.

Na sve to, u izveštaju se kaže da je cena 500 najskupljih igrača na svetu smanjena za 9,6 odsto između februara 2020. i januara 2021. godine.

Kraj izveštaja donosi predviđanje za narednih pet godina i piše se da će taj period izgledati znatno drugačije od onoga na šta smo navikli. Ali i ta procena zavisi od toga kako se bude razvijala situacija sa širenjem koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar