Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Liga šampiona, kao i ostalča evropska fudbalska takmičenja imaće novi format od naredne sezone, a to zahteva i novi sistem žrebanja, koji je podelio navijače.

U narednim godinama Liga šampiona biće ligaško takmičenje, nema više takmičenja po grupama, pa nokaut faze, a promenio se i sistem žrebanja, pa više neće biti standardne ceremonije na kojoj će neko od poznatih fudbalera i čelnika UEFA izvlačiti kuglice.

UEFA je odlučila da napravi veliku promenu, pa će žreb ubuduće biti kompjuterski, većim delom.

PROČITAJTE JOŠ:

Elitno takmičenje od naredne sezone igraće 36 klubova, a svaki tim će odigrati osam utakmica, četiri kod kuće, četiri u gostima. Na žrebu će biti četiri šešira sa po devet klubova, koji su rasporođeni po koeficijentima u prethodnih pet sezona. Svaki tim će igrati sa po dva kluba iz svakog šešira. Klubovi neće moći da izvuku timove iz svoje zemlje, osim ako ih nema previše u jednom šeširu.

UEFA je praktično bila prinuđena da skoro sve kompjuterizuje, jer bi stari način žrebanja u novom formatu trajao više sati i zahtevao bi ogroman broj kuglica, što bi stvaralo dodatnu zabunu i nikako nije praktično.

Jedini manuelni aspekt žreba biće svečana ceremonija izbora tima koji će svoje protivnike saznati žrebom. Kompjuter će zatim automatski dodeliti protivnike tog tima iz sva četiri šešira i odlučiti koje mečeve igra kod kuće, a koje na strani.

Primera radi, sa kuglica će se izvući na primer Real Madrid, a njegovi rivali će se onda jedan po jedan prikazivati preko kompjutera.

Pored grupne faze, biće odrađen i žreb na kraju prvenstvene faze krajem januara, a drugi krajem februara za osminu finala i sve naredne faze takmičenja.

Doduše, to će biti samo delimičan žreb, jer će pozicije u ligi odrediti ko će igrati protiv koga u nokaut fazi, a žreb će odrediti samo na koju stranu će otići koji par jer je to poslednji žreb do finala.

Navijači su podeljeni oko pitanja promene žreba, jer mnogi smatraju da tek sada postoji prostor za manipulacije, ali to izgleda neće pokolebati UEFA.

Kako će izgledati novi sistem takmičenja u Ligi šampiona ukratko i jednostavno pogledajte na snimku ispod teksta.

Maksimalan broj klubova iz jedne zemlje biće sedam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar