Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Najbolji srpski fudbaleri u klubovima imaju važne uloge, a osim što su nezamenjivi u projekcijama stratega, deo njih ima čast da saigrače na terenu predvodi sa kapitenskom trakom oko ruke.

Uz vest da je Zenit osvojio šampionat Rusije svet je obišla slika kako Branislav Ivanović, sa kapitenskom trakom oko ruke, predvodi slavlje, a iskusni bek velikim uspehom još jednom je pokazao da je među našim najboljim fudbalskim ambasadorima.

PROČITAJTE JOŠ

Ivanović, koji je godinama nosio i kapitensku traku reprezentacije Srbije, prototip je lidera pa ne čudi što je u Sankt Peterburgu stekao odgovornu ulogu kapitena.

Staloženi defanzivac izrastao je u predvodnika još u Čelsiju gde je imao ulogu zamenika kapitena odmah iza legendarnog Džona Terija, a sa fudbalskim sazrevanjem stigla je i traka u dresu „orlova“ koju je na nepopularan način „razdužio“ dok je Mladen Krstajić bio selektor.

Upravo sa predajom trake Aleksandru Kolarovu počeo je i kraj Ivanovićeve reprezentativne karijere, međutim drugačije od selektora Srbije razmišljao je Sergej Semak, strateg Zenita koji je iskoristio sve kvalitete i liderske sposobnosti 36-godišnjeg Baneta te ne čudi što je upravo srpski defanzivac Zenit vodio na terenu do šampionske krune.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Čast da podigne pehar sa kapitenskom trakom oko ruke osetio je i Dušan Tadić. Srpski ofanzivac nametnuo se kao predvodnik aktuelne generacije Ajaksa, a odlične igre bile su povod da bude nagrađen kapitenskom trakom.

Matić predvodio Junajted

Početkom sezone, u utakmici Mančester junajteda i Astane, čast da „crvene đavole“ na teren izvede sa kapitenskom trakom imao je Nemanja Matić. Srpski vezni fudbaler nije se ustalio u ulozi lidera.

„Biti kapiten Mančester junajteda je nešto posebno. To je pozicija koja sa sobom nosi mnogo odgovornosti. Ponosan sam što sam imao priliku da nosim traku na ovoj utakmici. Nadam se da ovo nije bio poslednji put“, rekao je Matić nakon utakmice sa Astanom.

U sijaset situacija su u Amsterdamu isticali značaj koji srpski reprezentativac ima u timu, a njegovu važnost verovatno najbolje oslikava podatak da je Ajaks odbio ponudu Barselone za Tadića.

„Desetka“ Srbije i Ajaksa, o časti koju predstavlja kapitenska traka „kopljanika“ govorio je neposredno pre nego što je postao njen vlasnik.

„Ne mislim da je to mnogo bitno. Imamo nekoliko ozbiljnih kandidata. Tu su Huntelar, Šene, Deni Blind. Naravno da bi mi bila čast da nosim kapitensku traku Ajaksa, ali najbitniji je uspeh kluba. Igrači moraju da budu ponosni što nose dres Ajaksa. Ovo je veliki klub. Momci to znaju“, rekao je Dušan Tadić posle Superkupa Holandije u kojem je Ajaks savladao PSV, a srpski fudbaler podigao trofej.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

 

Iako, za razliku od Tadića i Ivanovića, Luka Milivojević nije imao čast da podigne pehar, vezni fudbaler Kristal Palasa je takođe među srpskim fudbalerima koji imaju privilegiju da sa kapitenskom trakom predvode neki od evropskih klubova.

Milivojević je od dolaska u London 2017. godine do danas izrastao u igrača koji nosi najveću odgovornost pa osim što nosi kapitensku traku oko ruke, zadužen je i za jedanaesterce i slobodne udarce.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Od 2018. godine vezni fudbaler produžena je ruka trenera na terenu i glava tima, a njegove liderske sposobnosti prvi je uočio Roj Hodžson, aktuelni strateg Palasa.

Engleski strateg neretko je isticao značaj Milivojevićeve uloge, a na istu temu na početku sezone govorio je i iskusni Tim Kehil.

„Moj prvi utisak o Luki je bio veoma pozitivan. On ima izuzetan karakter za svlačionicu. Jasno mi je zašto je on kapiten. Ima mnogo kvaliteta potrebnih za lidera: veoma je autoritativan, i što je najvažnije, odličan je vezni igrač“, rekao je Kehil.

Paralelno uz čast i obavezu koju nose zajedno sa kapitenskom trakom Milivojević, Tadić i Ivanović su i nastavili niz srpskih fudbalera koji su se dokazali kao lideri u najkvalitetnijim evropskim klubovima, a neki od njihovih prethodnika su Aleksandar Kolarov, Nemanja Vidić, Dejan Stanković…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar