Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/EPA-EFE/IAN LANGSDON

Letnji prelazni rok u fudbalu sve je bliži, a uzbuđenje raste iz dana u dan.

Neki transferi su već dogovoreni, a najviše je odjeknuo prelazak Erlinga Holana iz Borusije Dortmund u Mančester siti.

PROČITAJTE JOŠ:

Norveški napadač potpisao je ugovor sa „građanima“ do 2027. godine, koji će biti ozvaničen 1. jula kada počne prelazni rok. Borusiji će na račun biti uplaćeno 60 miliona evra, a Holanova plata u Sitiju iznosiće 375.000 funti na nedeljnom nivou.

Norvežanin je ove sezone postigao 29 golova na isto toliko utakmica i Pep Gvardiola ga vidi kao ključnog igrača u pohodu na osvajanje Lige šampiona, ali i na duže staze. Njegov dolazak verovatno će iz tima istisnuti Gabrijela Žezusa, koji bi mogao da završi u Arsenalu za 50-60 miliona evra.

Još nekoliko unosnih poslova u fudbalskom svetu moglo bi biti završeno predstojećeg leta.

Najveća dilema i dalje se vodi oko Kilijana Mbapea, koji još uvek nije odlučio da li će ostati u Pari Sen Žermenu ili će se otisnuti u Real Madrid. Francuski mediji pisali su o tome da se Mbape dogovorio sa Parižanima oko novog ugovora, ali je to ubrzo demantovala njegova majka.

Poznato je da je Real želeo da ga angažuje na zimu, kada je PSŽ-u nuđeno oko 220 miliona evra, ali je ta ponuda odbijena.

Ukoliko do transfera dođe, velikih zasluga imaće i Karim Benzema, koji ima veoma dobar odnos sa Mbapeom, a zajedno su branili boje nacionalnog tima.

Kilijan Mbape
Kilijan Mbape; Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Prema informacijama koje su nedavno stigle PSŽ je ponudio Mbapeu da bude vlasnik sportskog projekta kluba, a to je ponuda koju niko nikada nije dobio.

Mbape je ove sezone ubedljivo najbolji strelac ekipe sa 36 postignutih golova, a pored toga ima i 21 asistenciju, po čemu je takođe vodeći.

Oči će ovog leta biti uprte i u Roberta Levandovskog, koji je potvrdio da ne želi da produži saradnju sa Bajernom. Poljak prema sadašnjem ugovoru ima da odigra još jednu sezonu za minhenski tim, ali bi u tom slučaju sledećeg leta otišao bez oštećenja.

Predsednik kluba sa „Alijanc arene“ Herbert Hajner istakao je da će Levandovski odraditi ugovor do kraja, ali je Poljakov agent Pini Zahavi rekao da je njegov prioritet da ode u Barselonu, koja nije u zavidnoj finansijskoj poziciji, ali bi dobrim poslovanjem mogla da obezbedi sebi takvo pojačanje. Ako do transfera dođe, Katalonci će morati da izdvoje između 30 i 40 miliona evra.

Robert Levandovski pokazuje tri prsta
Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH

Za Levandovskog se interesovao i Real, ali su se „kraljevići“ potpuno skoncentrisali na Mbapea. Poljak je već postao legenda Bajerna, za koji je samo ove sezone uspeo da postigne čak 50 golova.

Kreativac sa sredine terena koji bi mogao da promeni klub na leto je Pol Pogba. Francuzu ugovor sa Mančester junajtedom ističe na leto, a čelnici kluba su mu navodno ponudili novi ugovor uz platu od 480.00 nedeljno, uz opciju da poraste do 600.000. Dogovor još uvek nije postignut i postoji opcija da francuski vezista napusti klub. Pogba je u Mančesteru od 2016. godine, a šuška se da bi mogao da se vrati u Juventus, koju mu nudi platu od 7,5 miliona evra, dok šansu za njegovo dovođenje vreba i Real, kao i PSŽ. Kao opcija pominjao se i Siti, ali od toga ništa neće biti.

Pogbu bi u Junajtedu mogao da zameni Frenki de Jong, koji bi iz Barselone došao za 70-80 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Veliki transfer mogao bi da se dogodi i u Italiji, gde bi Juventus mogao da ostane bez Paula Dibale, koji već duže vreme pregovara sa „starom damom“ ali ne može da pronađe zajednički jezik. Glavni problem u pregovorima je taj što Argentinac traži previsoku platu.

Dibala je ove sezone postigao 15 golova na 36 meča u dresu tima iz Torina, a uz to je upisao i šest asistencija. Bio je velika kupovina Juventusa 2015. godine, kada je za 40 miliona evra stigao iz Palerma.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kao naredna destinacija najviše se pominje Inter, ali bi lako u borbu za potpis mogli da se uključe Totenhem, Mančester junajted i Barselona.

U Španiji če se odlučivati sudbina Luisa Suareza. Urugvajac sve manje igra u Atletiko Madridu, a navodno želi da ponovo zaigra u Barseloni.

Teško da bi Katalonci mogli da priušte i njega i Levandovskog, stoga nije nemoguće da se oproba i u Premijer ligi.

Aston Vila na čelu sa Stivenom Džerardom je veoma zainteresovana, kako bi nakon dolaska Filipea Kutinja dovela još jednog bivšeg igrača Liverpula. Suarez je u poznim igračkim godinama, te nije isključeno da se odluči na odlazak u MLS ligu. Kao manje verovatne destinacije pominju se još Vest Hem, Arsenal i PSŽ.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Urugvajski golgeter je 12 puta tresao mrežu ove sezone, što je njegov najgori učinak još od 2012. godine.

Što se tiče srpskih igrača biće zanimljivo videti gde će završiti Nemanja Matić, koji definitvno ne ostaje na „Old Trafordu“, a očekuje se da Luku Jovića i Filipa Kostića takođe vidimo u nekim drugim bojama. Sudbina Sergeja Milinkovića-Savića još uvek nije rešena, ali su čelnici Lacija rekli da on nije na prodaju.

BONUS VIDEO Transfer saga Kilijana Mbapea

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar