FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kontorverzni satirični list iz Francuske, "Šarli ebdo", izazvao je polemike širom sveta zbog poslednje naslovne strane kojom su povezali najboljeg fudbalera planete Lionela Mesija i talibane.

PROČITAJTE JOŠ

U Avganistanu trenutno besni kriza jer su se talibani vratili na vlast, a mnogi beže glavom bez obzira. Svet je potresla i priča žena fudbalera iz ove zemlje koje su u strahu zbog odmazde ekstremističkog sistema vrednosti koji nova talibanska vlast propagira.

To je bio povod da na naslovnoj strani „Šarli ebdoa“ osvane ilustracija na kojima se mogu videti žene sa burkama na čijim leđima piše Mesi i broj 31 koji će Argentinac nositi u PSŽ-u.

Sliku je pratio i naslov koji je mnoge bacio u razmišljanje.

„Talibani, gore je nego što mislite“, stoji na naslovnici „Šarli ebdoa“.

Pojedini mediji su izneli tumačenje da se aludira na činjenicu da je vlasnik PSŽ-a država Katar koja je ranije imala bliske odnose sa Talibanima. Mnogima je to bio razlog da pozovu na akciju da se ne kupuju dresovi Mesija, jer se time direktno finansira Katar.

Takođe, mnogi smatraju da je naslovna strana napravljena kao svojevrsni vid paralele između činjenice da Katar finasira islamski terorizam i fanatizma koji su navijači pokazali kada je Mesi stigao u Pariz.

„Šarli ebdo“ je svojevremeno zbo naslovnice na kojoj se direktno proziva islamski ekstremizam pretrpeo veliku tragediju, kada su dvojica braće terorista naparvila masakr u redakciji i u bila 12 osoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare