Geri Lineker
Geri Lineker; Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

U Velikoj Britaniji je tema broj jedan slučaj Gerija Linekera.

Ne samo zato što je to jedan od najpoznatijih fudbalera svih vremena (džentlmen među fudbalerima), već zato što je u priču uključena vlast u državi, BBC i, pazite sad, nacistička Nemačka.

PROČITAJTE JOŠ

Gari Lineker je danas odbio da se izvini što je uporedio obračunavanje sa migrantima Suele Brejverman, državne sekretarke Velike Britanije, sa nacističkom nemačkom.

To znači da bi BBC mogao da odluči da svojoj najvećoj zvezdi uruči otkaz (zarađuje godišnje 1,35 miliona funti godišnje), a istovremeno je Lineker pojasnio koliku ima podršku naroda.

„Nikada u životu nisam znao za toliku ljubav i podršku u mom životu kao ovu koju dobijam ovog jutra (pored golova za Englesku na Svetskom prvenstvu). Želim da se zahvalim svakom od vas pojedinačno. To mi mnogo znači. Nastaviću da pokušavam i da pričam javno za ove jadne duše koje nemaju glas. Pozdrav svima“, napisao je Lineker.

Brejverman je poručila da se „Britancima smučilo da se migranti prelivaju preko kanala i da je zaustavljanje brodova njen prvi prioritet“.

Lineker je napisao da je ovo „neverovatno okrutno“. Zatim je poručio „Uzeli smo manje migranata nego velike evropske zemlje. Ovo je samo nezamislivo okrutna politika usmerena prema najranjivijim ljudima u jeziku koji nije različit onim koji je koristila Nemačka tokom 30-ih i ja sam van svog mesta?“.

BBC je odmah pokušao da „opegla“ situaciju pozivanjem Brejverman da gostuje, a ona je poslala jasnu javnu poruku.

„Mislim da ne pomaže našim merama, koje su zakonski odobrene, proporcionalne i zapravo saosećanje poređenje sa Nemačkom 30-ih“.

Pitali su je da li smatra da Lineker treba da bude otpušten.

„To je stvar za BBC i on to treba to da reši“, poruka je bila i više nego jasna.

Suela Brejverman Foto:Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Ovo je duboko podelilo javnost u Velikoj Britaniji, a trenutno ne postoji kompromis koji bi zadovoljio obe strane.

Pozvala je Linekera da poseti Kent i Dover da vidi šta zapravo misle ljudi tamo o tom problemu i tako nastavila medijski rat.

Izvor iz BBC je naveo za „Dejli mejl“ da je „Lineker prešao svaku granicu“ i da će morati da razgovara sa 62-godišnjim asom.

Usledio je još jedan provokativan tvit Linekera.

„Sjajno je videti što šampiona slobode govora na snazi ovog jutra zahtevaju ćutanje od onih sa kojima se ne slažu.“

BONUS VIDEO VAR poništio spektakularan gol Danijela Aleksića, majstoriju „rabonom“ kakva se retko viđa