Foto: Uwe Anspach/dpa via AP

Malo ko je to uspeo, ali deluje da oni hoće.

Kao što smo i najavili na početku sezone, ova godina u Bundesligi biće jako zanimljiva i deluje da će Bajern do kraja godine imati konkurenta za osvajanje titule.

Mislili smo da će to biti Lajpcig koji je Bavarce srušio u Superkupu pobedom od 3:0, ali je u prvi plan iskočila ekipa koju predvodi legendarni fudbaler – Ćabi Alonso.

PROČITAJTE JOŠ

Bajern Leverkuzen još uvek ne zna za poraz i veoma lako lomi sve prepreke koje ima pred sobom.

Izrazito napadačkim fudbalom predstavljaju problem za protivničke odbrane, dok su u sredini i na svom delu terena sasvim stabilni i mirni.

U prvom kolu su srušili upravo Lajpcig u pravom spektaklu rezultatom 3:2 i već tada su najavili blistavu budućnost.

Xabi Alonso Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Sa dva brza gola u prvom poluvremenu neutralisali su protivnika i pogotkom Floriana Virca u 64. minutu potvrdili su dominaciju.

Nastavile su se zatim pobede protiv Borusije iz Mehengladbaha (3:0), Darmštada (5:1), pa i remi protiv Bajerna na gostujućem terenu – 2:2.

Tada su Bavarci poveli preko Harija Kejna, Alehandro Grimaldo je „bombom“ izjednačio, da bi Leon Gorecka u 86. minutu doneo veliku radost svima na „Alijanc areni“.

Ipak, žurku je pokvario sa penala Ezekjel Palasios u 94. minutu.

Xabi Alonso Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Novi ubedljivi trijumfi protiv Hakena (4:0), Hajdenhajma (4:1) i Majnca (3:0) zaista su potvrdile totalnu dominaciju nemačkog tima.

Zbog toga se već u Real Madridu pripremaju da u narednim godinama angažuju Alonsa kao prvog trenera.

Karlo Ančeloti sa Madriđanima izvodi svoj „poslednji ples“ pre nego što će preuzeti kormilo nad reprezentacijom Brazila i pokušati da „karioke“ odvede do titule prvaka sveta 2026. godine.

Kako prenosi španska „Marka“, izbor je pao upravo na Ćabija Alonsa.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Španac je u karijeri igrao za Real Sosijedad, Eibar, Liverpul, pre nego što je „Enfild“ zamenio prestonicom Španije i nosio dres Reala pet godina, da bi za kraj igrao za Bajern Minhen.

Po završetku igračke karijere prve trenerske korake napravio je upravo u Madridu predvodivši mlađe kategorije Reala, potom je bio trener drugog tima Real Sosijedada, a od 2022. godine sedi na klupi Bajera iz Leverkuzena.

Sa „farmaceutima“ je 2023. zauzeo šesto mesto i deluje da će ove godine voditi borbu za vrh.

Da sumiramo, nakon 6. kola Leverkuze ima pet pobeda, 20 postignutih i šest primljenih golova. Zaista impresivan učinak.

Kada zavirimo u Alonsovu taktiku, postaje jasno zašto je Leverkuzen ovako efikasna ekipa.

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Formacija koju koristi jeste 3-4-2-1, sa dva polušpica iza isturenog Viktora Bonifejsa i izuzetno napadačkim vingbekovima koji, pa gotovo, više vremena provode u napadu, nego odbrani.

Deluje da upravo za ovakvom igrom teži Crvena zvezda na čelu sa Barakom Baharom, jer sličnosti u postavci sigurno ima.

Okosnicu tima pored Bonifejsa predstavlja mladi Virc, ali i Švajcarac Granit Džaka. Pomenuti vingbekovi Džeremi Frimpong i Alehandro Grimaldo igraju zaista sjano, dok u odbrani blista kapiten Džonatan Tah.

Standings provided by Sofascore

Kada je Alonso preuzeo trenersku palicu u Leverkuzenu, ovaj klub se borio za opstanak u ligi.

U konkretnom slučaju, taj potez, ispostaviće se, i vizionarski. To je još pre nekoliko godina sugerisao Žoze Murinjo, predviđajući Alonsa kao velikog trenera.

BONUS VIDEO Lionel Mesi, fudbaler koji iz dana u dan pomera granice fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar