Foto: EPA-EFE/Phil Noble

Legendarni fudbaler Mančester junajteda i Lidsa i nekadašnji reprezentativac Škotske Gordon Mekvin oboleo je od demencije, potvrdila je njegova porodica.

Ovaj 68-godišnji bivši fudbaler koji je slavu stekao fantastičnim partijama na poziciji štopera karijeru je započeo u Sent Mirenu, odakle je 1972. stigao u Lids.

Za ovaj tim je odigrao 140 mečeva uz 15 postignutih golova i bio je jedan od najzaslužnijih za šampionsku titulu Lidsa u sezoni 1973-74, a sa ovim klubom je igrao i finale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona u 1975. godine.

U Lidsu je dva puta poneo naslov igrača godine, dok je i od strane Udruženja profesionalnih fudbalera uvršten u idealnu postavu tadašnje engleske Prve lige u sezonama 1974-75 i 1977-78.

Nakon šest godina u Lidsu usledio je odlazak u Mančester junajted, a na Old Trafordu je proveo sedam godina, od 1978. do 1985.

Mekvin je 2012. uvršeten u Kuću slavnih škotskog fudbala. Za reprezentaciju ove zemlje odigrao je 30 utakmica.

„U januaru, naš otac je dobio dijagnozu da boluje od vaskularne demencije. Kao porodica, smatramo da je veoma važno podići svest o bolesti u sličnim okolnostima. Dok je nama, kao porodici, teško da prihvatimo promenu, on nije imao žala na svoju karijeru i živeo je život u potpunosti. Imao je nezaboravne momente u dresu Škotske, Mančestera i Lidsa. Fudbal mu je dopusito da obiđe svet i proživi stvari koje nije ni sanjao.“

Ipak, ovaj Mekvinova porodica želi da upozori mlađe generacije na rizike koje bavljenje fudbalom nosi sa sobom:

„Tata je postigao neke važne golove glavom, a ostajao je i posle treninga kako bi dodatno usavršio udaranje lopte glavom. Zbog toga se danas pita da li je to imalo uticaja na razvoj demencije čiji simptomi su se pojavili sredinom šezdesetih godina njegovog života“, stoji u saopštenju njegove porodice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar