Foto: EPA/AHMAD YUSNI

FIFA je podnela je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg predsednika Sepa Blatera zbog finansija muzeja svetske kuće fudbala u Cirihu, koji posluje sa gubicima.

PROČITAJTE JOŠ

FIFA je saopštila da sumnja na „kriminalno i loše upravljanje bivšeg menadžmenta FIFA i kompanija koje je odredila da rade na muzeju“ u renoviranoj i iznajmljenoj zgradi u centru grada.

Taj muzej smatra se ličnim Blaterovim projektom.

Muzej svetske kuće fudbala otvoren je 2016. godine, nakon što je potrošeno 140 miliona dolara za obnovu poslovne zgrade iz sedamdesetih godina, uključujući i 34 stana za izdavanje.

Trebalo je da bude otvoren u maju 2015. godine, kada je Blater dobio peti mandat na funkciji predsednika, ali je odložen sve dok nije napustio posao pod pritiskom istraga u Švajcarskoj i SAD i međunarodnih fudbalskih zvaničnika.

Blater je FIFA obavezao ugovorom o zakupu sa vlasnikom zgrade, osiguravajućom kompanijom Svis Lajf, koji zahteva plaćanje 360 miliona dolara do 2045. godine po tržišnim cenama, navela je FIFA.

U finansijskom izveštaju FIFA navodi se da je muzej svake godine poslovao sa gubitkom, uključujući i 50 miliona dolara 2016. godine, što uključuje i jednokratne troškove.

Prema izveštajima za 2019. godinu, muzej je imao 3,5 miliona dolara prihoda i 6,3 miliona dolara za investicije i troškove.

Na računima iz 2018. godine prihod je bio skoro četiri miliona dolara, a potrošnja 12 miliona.

Blater rizikuje istragu na lokalnom nivou dok je već osumnjičen u dva krivična postupka koja su otvorili savezni tužioci o tome kako je kao predsednik trošio novac Fife.

Između ostalog, istražuje se i isplata od dva miliona dolara bivšem predsedniku UEFA Mišelu Platiniju iz 2011. godine i milion dolara Fudbalskom savezu Trinidada i Tobaga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar