Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nagrada Svetske kuće fudbala (FIFA) se dodeljuje od 1991. godine, a od tada je promenila tri različita formata. Ipak, konstantniji i od imena nagrada bili su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi koji su od 2007. godine do 2020. bili uvek među tri najbolja igrača (sa izuzetkom 2018. kada je Mohamed Salah izborio mesto pre Argentinca).

Od 1991. godine do 2009. godine se zvala FIFA igrač godine i u tom periodu su apsolutno dominatni bili Brazilci koji su čak osam godina imali ovaj trofej u vlasništvu. Pet različitih igrača Ronaldo (tri puta 1996, 1997, i 2002. godine), Ronaldinjo (2004. i 2005. godine), Romario (1994.), Rivaldo (1999.) i Kaka (2007. godine) odnosili su ovu nagradu.

PROČITAJTE JOŠ

Ronaldo i Zinedin Zidan su u ovom periodu bili najuspešniji jer su osim tri nagrade po jednom bili drugoplasirani, i jednom, odnosno dva puta trećeplasirani.

Ipak, od 2007. godine se sve dramatično promenilo, pa se javnost pitala samo ko će biti treći u izboru jer se Portugalac i Argentinac nikada nisu dovodili u pitanje.

U ovom formatu su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi uzeli „samo“ po jednu nagradu, a onda kreće njihova prava dominacija. Do kraja je Portugalac pokupio pet, a kapiten Barselone čak šest ovakvih priznanja.

Kada je FIFA odlučila da potpiše šestogodišnji ugovor sa „Frans fudbalom“ i da nagrada dobije ime FIFA Zlatna lopta niko drugi osim Ronalda i Mesija nije uspevao da odnese nagradu kući.

Mesi je to činio dominatno 2010, 2011, 2012. i 2015. godine, da bi Ronaldo prekinuo niz u 2013. i 2014. godini.

Onda je FIFA odlučila da ne obnovi ugovor sa čuvenim francuskim fudbalskim magazinom i da ponovo organizuje sopstvene dodele priznanja. Godinama se šuškalo da je glavni razlog ideja da se čitava ceremonija preseli u London, u kolevku fudbala, a da su Englezi postavili to kao uslov. Učinili su to kako bi na ovaj način spakovali još jedan udarac u pleksus velikom rivalu preko Lamanša (Velikog kanala).

Prva nagrada FIFA Best otišla je u ruke Kristijana Ronalda za izuzetnu 2016. godinu, baš kao i godinu potom.

Dominaciju je na kratko prekinuo Luka Modrić 2018. godine u kojoj je osvojio Ligu šampiona sa Real Madridom, a reprezentaciju Hrvatske doveo do finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Zapravo je ovo prvi slučaj još od daleke 2007. godine da neko u glasanju završi ispred Ronalda i Mesija kada je Kaka odneo ovo priznanje nakon što je Milanu doneo „ušati trofej“ Lige šampiona.

Verovatno do sada naslućujete obrazac, da biste pobedili u glasanju neophodno da je osvojite sve što možete da osvojite, da budete apsolutni lider tima i onda se možete nadati mestu u top 3. Ipak, čak ni tripleta Veslija Snajdera sa Interom 2010. godine nije bila dovoljna da se o njemu razmisli kao o čoveku koji bi mogao da ponese priznanje. Nije bilo dovoljno ni što je Holandiju sa Robenom odveo do finala Svetskog prvenstva u Južnoafričkoj republici gde je nakon produžetka slavila Španija sa 1:0.

Poslednja dodela je pokazala da Mesi i Ronaldo više nisu tako nedodirljivi kao ranije. Robert Levandovski je kao zlatna kopačka Evrope podigao i nagradu za najboljeg fudbalera sa 52 glasa, čak 14 više od drugoplasiranoh Portugalca. Ipak, i sada je bilo neophodno da se „poklope planete“, da se „pronađe detelina sa četiri lista“ i ispevaju razne bajalice da bi Leva dobio ono što mu po svemu i pripada.

I za kraj, kako su zapravo prolazili fudbaleri sa ovih prostora?

Osim pomenutog Modrića niko nije uspeo da podigne FIFA nagradu! Niti jedan igrač u 30 godina postojanja nagrade osim hrvatskog kapitena nije doneo nagradu na Balkan.

Najbliži je bio legendarni Hristo Stoičkov, ali je 1992. i 1994. godine glasanje za najboljeg završio kao drugoplasirani (ubedljivo slavili Marko van Basten i Romario).

Balkan može da se podiči i jednim trećim mestom jer je Davor Šuker 1998. godine zauzeo ovu poziciju iza neprikosnovenih Zidana i Ronalda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar