Krakovija nameštanje
Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Fudbalski klub Krakovija iz Poljske je kažnjen sa milion zlota, odnosno oko 250.000 evra i pet bodova manje na startu sledeće sezone.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Poljske je izrekao kaznu povodom slučaja koji se dogodio u sezoni 2003/04.

PROČITAJTE JOŠ

Kazna je rekordno velika, pišu tamošnji mediji i navode da je uzrok toga korupcija.

Klub je samostalno prijavio slučaj i zatražio kaznu bez oduzimanja bodova, ali je nadležno telo ipak donelo i takvu sankciju.

Krakovija je prvi klub od 2014. godine koji je dobio kaznu, pošto je to bila mera koja je prethodno doneta prema ekipi Belhatova, tada kažnjenoj sa duplo manjim novčanim iznosom, bez umanjenja bodova.

Mediji navode da je Krakovija kažnjena zbog događaja iz sezone u kojoj je nastupala u drugoj ligi, ali je tada uspela da se vrati u Ekstraklasu, posle izostanka od dve decenije.

Nekoliko godina kasnije je ustanovljeno da je osoba pod imenom Jacek P. pokušala da utiče na rezultate 18 od 30 utakmica Krakovije te sezone.

Nekadašnji sudija i posmatrač sa licencom Fudbalskog saveza Poljske je bio i vlasnik agencije za obezbeđenje koja je radila na stadionu Krakovije.

Klub je te sezone pobedio na 14 spornih mečeva, po dva je izgubio i odgirano nerešeno, a navodno je Jacek P. uticao i na meč između Gorice i Zaglembja koja je imala značajen posledice i na poziciju Krakovije na tabeli.

U svemu je učestvovala i osoba pod imenom Rafal R.

Adam Gilarski iz Disciplinskog komiteta je naveo da je procedura ličila na delove iz serijala „Dosije Iks“.

„Govorimo o slučajevima od pre 17 i 16 godina. Slučaj je bio komplikovan jer dve osobe umešane u sve nisu priznale koruptivna dela. Uz to, istražitelji nisu uspeli da ustanove odakle je novac potekao i nisu pronašli vezu između kluba i te dve osobe“, naveo je Gilarski.

On je ipak naveo da se radilo o sistemskom procesu koji je kao rezultat dao uvođenje Krakovije u elitni rang takmičenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar