Kostić
Foto: EPA-EFE/STUART FRANKLIN

Višemesečna pauza uticala je na brojne promene u bundesligaškom fudbalu. Sijaset je segmenata koji su do neprepoznatljivosti izmenili najvažniju sporednu stvar na svetu, međutim, jedna stvar je ostala konstantna - fenomenalne igre Filipa Kostića.

Srpski reprezentativac izrastao je ove sezone u jednog od lidera Ajntrahta, a sa izvanrednim partijama je nastavio i nakon prinudne pauze.

PROČITAJTE JOŠ

Kostić, koji je lider u konkurenciji svih fudbalera Bundeslige po broju centaršuteva (140), jedan je od najzaslužnijih što tim iz Frankfurta, uprkos prilično skromnoj sezoni, nije u situaciji da brine o opstanku.

„Super Srbin“, kako su Kostića nazvali u Ajntrahtu još pre poslednjih partija, nastavio je da briljira i nakon pauze o čemu svedoče dve vrlo važne asistencije u remiju protiv Frajburga (3:3) i pobedi nad Verderom (3:0), ali i drugi statistički podaci po kojima je ofanzivac „orlova“ u vrhu lige.

Očigledno da su desetine bundesligaških utakmica u nogama uticale na Kostića koji je sazreo i preuzeo ulogu arhitekte igre Ajntrahta. Srpski reprezentativac zahvaljujući dragocenom iskustvu postao je mozak ekipe iz Frankfurta što se najbolje oslikava kroz činjenicu da je drugi igrač Bundeslige po broju uspešnih driblinga (71), sa samo jednim manje od lidera Alfonsa Dejvisa iz Bajerna.

Ne libi se ofanzivac Ajntrahta da se da u slalom, ali ni da uposli saigrače što osim broja centaršuteva potvrđuje i podatak da je treći igrač prvenstva po broju proigravanja saigrača nakon kojih su usledili šutevi ka golu rivala.

Kostić je u konkurenciji svih igrača najkvalitetnijeg fudbalskog takmičenja Nemačke, sa 66 dodavanja odmah iza Kristofera Nkunkua iz Lajpciga (72) i perjanice Bajerna Tomasa Milera (69).

Učinak dodatno dobija na značaju kad se uzme u obzir činjenica da je Kostić rame uz rame sa igračima iz klubova koji igraju znatno ofanzivnije i dominantnije, što se najbolje oslikava kroz broj postignutih pogodaka Ajntrahta (49) u odnosu na učinak Bajerna (86 pogodaka), Borusije Dortmund (80), Lajpciga (74)…

Kad se sumiraju sva takmičenja, srpski reprezentativac je u dosadašnjem delu sezone odigrao 45 susreta za Ajntraht i postigao 12 pogodaka uz 17 asistencija, čime je već nadmašio učinak iz prethodne sezone u kojoj je na 46 susreta 10 puta tresao mreže i još u 13 situacija uposlio saigrače.

Kostic
Foto: EPA-EFE/SWEN PFOERTNER

Najbolja sezona u dosadašnjoj karijeri potvrda je da je Kostić u fudbalskom zenitu, pa ne čudi što je i tokom finansijske krize zadržao vrednost od oko 30 miliona evra i na sebe skrenuo pažnju brojnih evropskih klubova.

Takođe, zbog „imuniteta“ na nepredviđene okolnosti usled pandemije koronavirusa, „Super Srbin“ će, bez dileme, biti pod budnim okom fudbalske javnosti ovog leta, pa ostaje pitanje da li će Ajntraht uspeti da u svojim redovima sačuva igrača koji je očigledno u najsjajnijem periodu karijere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar