Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde na gostovanju Hofenhajmu u četvrtak od 21 čas će početi takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope, a susret u Nemačkoj biće prvi veliki test za izabranike Dejana Stankovića.

Srpski šampion u aktuelnoj sezoni beleži dominantne rezultate na domaćoj sceni, ali superligaški testovi, ne računajući večiti derbi, sezonama unazad ne predstavljaju pravi parametar za procenu kvaliteta tima.

Iz sezone u sezonu crveno-beli se bez mnogo muke šetaju Superligom i takav niz uspeha ne treba zanemariti, međutim jedini pravi lakmus papir za kvalitet predstavlja evropska pozornica.

PROČITAJTE JOŠ

Plasmanom u Ligu Evrope tim iz Ljutice Bogdana četvrtu godinu uzastopno stigao je do evropske jeseni, a iskustva iz ranijih sezona pokazuju da je upravo sekundarno UEFA takmičenje idealna pozornica za srpske klubove.

Objektivno gledano, dueli sa Hofenhajmom, Gentom i Liberecom, ostavljaju znatno više prostora za nadu u evropsko proleće od grupa Lige šampiona u kojima je Zvezda učestvovala prethodne dve sezone.

Prvi test za Dejana Stankovića i njegove izabranike biće nemački klub koji je posle sjajno otvorene sezone i pobede nad Bajernom, u porazima od Ajntrahta i Borusije Dortmund pokazao da ipak nije tim za sam vrh Bundeslige i da srpski predstavnik u potpunosti ima povoda da se nada makar delu plena sa gostovanja u Nemačkoj što je uoči utakmice na „Raj-Nekar areni“ istakao i Dejan Stanković.

„Poznajemo našeg rivala, igraju lep i ofanzivan fudbal, brzi su veoma, pogotovo u ofanzivnoj tranziciji. Moramo da vodimo računa da im ne ostavljamo lopte na sredini terena gde mogu da nas kazne. Videlo se protiv Bajerna koliko su opasni kada osete trenutak nepažnje kod protivnika, a klub iz Minhena je jedan od najboljih timova na svetu. Faliće im Kramarić koji je fenomenalan igrač, ali oni imaju sjajne zamene i fudbalere koji mogu da odgovore na sve zahteve trenera. Ipak, dobro smo se spremili za njih, pretpostavljamo ko će igrati, a ko god da bude u napadu, predstavljaće opasnost po nas. Probaćemo da ih limitiramo. Mi nemamo pritisak moranja, što može da bude naša blaga prednost, ali to ne znači da ćemo spustiti gard. Tražiću da ekipa slobodno igra i mislim da sutra neke stvari mogu da budu veoma pozitivne po nas“, rekao je strateg crveno-belih.

Upravo činjenica da Zvezda prvi put u aktuelnoj sezoni utakmicu dočekuje kao autsajder predstojeći susret svrstava među najvažnije testove i prvu u nizu provera materijala od kojeg je sačinjena ova generacija crveno-belih.

Dok sa jedne strane premijera u grupi sa sobom nosi breme i odgovornost, uloga „slabijeg“ rivala delimično rasterećuje šampiona Srbije. Takvo gledište izneo je i Mijat Gaćinović, reprezentativac Srbije i fudbaler Hofenhajma koji je istakao da Zvezda bolje rezultate pravi kada je autsajder.

„Očekujem tešku utakmicu. Mislim da Zvezda dolazi sa željom da dobro krene u Ligi Evrope i da uzme bar bod. Mi ćemo učiniti sve da od prvog minuta uspostavimo našu igru. Svesni smo da se dosta toga vrti oko Kataija zato se i vratio na ‘Маrakanu’. To je igrač koji lako može da napravi razliku, trudićemo se da neutrališemo Zvezdine vrline, a da iskoristimo mane”, rekao je Gaćinović za Nova.rs.

Na rasplet u Zinshajmu u velikoj meri će uticati to da li će pred Zvezdu izaći Hofenhajm iz susreta sa Bajernom, ili onaj koji smo imali prilike da gledamo u prethodna dva kola. Iako su Nemci i u porazima pokazali kvalitet, utakmice sa Ajntrahtom i Dortmundom dokaz su da je moguće igrati protiv njih.

Preduslov za nadu crveno-belih predstavlja adekvatan pristup, na prvi pogled vidljiva želja i glad za uspehom, a baš to nedostajalo je u pojedinim trenucima najvažnijih utakmica dosadašnje sezone protiv Partizana, Omonije, pa čak i Ararata.

Upravo zato, Hofenhajm će nam prvi dati odgovor na pitanje koliko zaista vredi Zvezda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare