Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana završili su još jednu sezonu bez trofeja, a sada je pravo vreme za svođenje računa.

Finalom Kupa Srbije i porazom 1:2 na stadionu „Rajko Mitić“ od Crvene zvezde u četvrtak uveče, crno-beli su i zvanično ostali praznih šaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Slaba im je uteha što su stigli do osmine finala Lige konferencija, jer ih je tamo, žargonski rečeno „nakantao“ Fejenord sa pet golova u Beogradu.

Aleksandar Stanojević je zato odmah posle finala, na konferenciji objavio da je „digao sidro“ i otišao.

Zvezda je vezala petu titulu zaredom, Partizanu ostaje da razmišlja kako može da doaka najvećem rivalu i da dogodine, kada je ulog direktan ulaz u Ligu šampiona, uspe da završi na prvom mestu.

A koliko će novca do kraja leta imati na računu i to je prilično neizvesno, jer sa drugog mesta opet ide u borbu za Ligu Evrope.

Dobro, nije baš da je kasa prazna, jer tek treba da se slije oko tri miliona evra od transfera Umara Sadika, čija se Almerija plasirala u Primeru. Ako ništa drugo, to je bar dobra vest.

Ona loša je što je potrebno neko vreme da se zamislite pre nego što odgovorite koga bi crno-beli sada mogli da prodaju i od njega zarade koji milion.

Stanje na računu je posebno važno u Humskoj, jer je FIFA već jednom upozorila da može da blokira klub koji nije na vreme platio četvrt miliona evra za Filipa Holendera.

Lazar Pavlović, Filip Stevanović i Strahinja Pavlović, Foto: Starsport

Iz Partizana su pred kraj sezone u više navrata pričali kako sve ide u smeru da ostanu bez titule.

Žalili su se i na VAR sistem, da su sudije uticale na ishode nekih mečeva, te da ni sa 98 bodova Partizan nije mogao do naslova prvaka.

Osim što je jedno prioritetno pitanje ko će u novoj sezoni da vodi Partizan, kad već vlada opšte uverenje da je prvenstvo već unapred rešeno i odlučeno negde van terena, drugo bitno pitanje je od koga će Partizan da zaradi novac?

Dok je Savo Milošević bio na klupi bodovi su se više prosipali tokom sezone, ali je bilo i nekih skupih prodaja.

Umar Sadik (sredina) je zaslužio poziv reprezentacije, Foto: Starsport

Strahinja Pavlović, Filip Stevanović, Umar Sadik, sve su to igrači koji su odlazili za lepe sume van kluba.

Danas se spekuliše da će otići Lazar Marković, Miloš Jojić, Ivan Obradović, Rajko Brežančić, Lazar Pavlović i Milan Smiljanić.

U Humskoj nema svetle igračke budućnosti ni za Bojana Ostojića i ni za jednog od njih klub ne može da uzme neku korektnu svotu novca.

Jojiću je samopouzdanje u minusu već neko vreme, Obradović, Brežančić i Lazar Pavlović su verovatno i zaboravili kad su poslednji put igrali, Ostojić takođe.

Marković i Jojić, Foto: Starsport

Smiljanić je bio rezerva i nije u cvetu mladosti, Marković se nije resetovao dovoljno bi u trenutku kad bi trebalo da „puca na sve strane“ opet otišao negde za velike pare.

Zato se jedino od onih mlađih igrača može realno očekivati kakav-takav priliv finansija.

Marko Milovanović bi kod Sava Miloševića verovatno dobio više šansi da igra, mada je Rikardo Gomeš zaista bio pun pogodak Partizana.

Ipak, svejedno je žal što je Marko stao samo na po jednom golu u Superligi, Kupu i Ligi konferencija, uz još devet u omladinskoj ligi Srbije.

Foto: Starsport

Dobio je šansu na 14 utakmica kod Stanojevića i upisao nepunih 400 minuta, što su jedva četiri cela meča.

Ipak, one „mitrovićevske“ atletske predispozicije su mu ipak tu i jedan je od onih koji bi mogli da se „naplate“, jer danas malo šta može da se sakrije od skauta.

Nemanja Jović je mnogo obećavao, ali je i on stagnirao. Umesto da ove sezone „grmi“, 19-godišnjak iz Zvornika nikako nije mogao da se pronađe.

Odigrao je 48 utakmica (od čega 27 u Superligi) i imao je četiri gola i šest asistencija.

Foto: Starsport

Ipak, na njega se posebno navrzao deo navijača Partizana, pa su u više navrata mogle da se čuju povici protiv Nemanje.

Velika šteta, jer mu ni potencijal nije mali, te je neophodno da ko god bude naredni trener, otključa taj talenat da bi u nekom od sledećih prelaznih rokova, Jović mogao zaista da bude predstavljen kao zvezda vredna svakog miliona.

Samed Baždar je takođe neko od koga se može očekivati novac, ali samo ako dobije adekvatno poverenje.

Svedoci smo da je prethodnih godina Partizan puštao igrače poput Aleksandra Šćekića za džabe, a da su neki poput Sume ili Takume Asana jednostavno odlazili. Nisu to fudbaleri kojima u očima piše „novac, zarada“ kad ih dajete sa mašnicom, ali opet, baš da odu za džabe…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nikola Štulić, kom je Milošević u nekoliko navrata pružio šansu, otišao je besplatno u Radnički, a iz trenutnog tima je napredovao Igor Vujačić, igrač odbrane.

Zbog svega navedenog, postoji opravdana zabrinutost za ono što čeka Partizan u predstojećim sedmicama, a da se to ne tiče samo bojazni za ishod sledeće sezone.

Činjenica je da klub mora da pođe od trenera i da na to mesto postavi pravo ime, jer u suprotnom kroz kasu će nastaviti da duva promaja, dok će se milionski transferi igrača činiti kao sve dalja prošlost, vezana za boravak Miloševića kada nije bilo titula, ali je bar bilo para.

Sada nema ni jednog, ni drugog.

BONUS VIDEO: Navijači Real Madrida u Parizu pred finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare