Foto: EPA-EFE/David Ramos

Rođen je 1987. godine, isto kada i Đoković, Mesi i Fetel, a od sledeće sezone vodiće Bajern kao trener. Julijan Nagelsman jedan je od najzanimljivijih ličnosti u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Sa samo 33 godine sedeće na klupi jednog od najvećih klubova na svetu, za mnoge i najvećeg. Zvanično od 1. jula biće trener družini Manuelua Nojera, a legendarni golman i kapiten Bajerna stariji je od njega godinu dana.

Ali, znanje, harizma i uspesi već stoje iza Nagelsmana, iz mandata u Hofenhajmu i sada Lajpcigu, a minhenski velikan retko kad je omašio prilikom izbora trenera.

Dovoljno je reći Hansi Flik, ne tako poznat široj javnosti do dolaska u Bajern, sada trener koji je osvojio sve što se može osvojiti i novi selektor Nemačke.

Fudbal odavno nije igra brojki, ali brojke često umeju da govore same za sebe. Jer, Nagelsman je hrabar, neustrašiv, fanatik posebnog gena koji je sve karte u životu bacio na fudbal, pa se i sajt Bundeslige detaljno posvetio zanimljivostima o novom treneru Bajerna.

Rekorder

Nagelsman je sa 28 godina, u februaru 2016, kao trener Hofenhajma postao najmlađi trener u istoriji Bundeslige. Sa 17. mesta uspeo je da mu obezbedi opstanak i već tada je najavio visoke domete. Prethodno je već sa 25 bio pomoćnik u istom klubu, u bundesligaškoj sezoni 2012/2013.

Pisao je i istoriju Lige šampiona… Sa 33 godine, na klupi Lajpciga, postao je najmlađi trener koji je došao do polufinala elitnog takmičenja. Nadmašio je rekord Didijea Dešana, a eliminisali su Atletiko Madrid Dijega Simeonea koji je igrači debi zabeležio iste godine kada se i rodio Nagelsman, ili „mali Murinjo“ kako su ga zvali.

Upravo sa Murinjom je odmerio snage u osmini finala kada je izbacio i Totenhem predvođen slavnim kolegom.

Povreda, smrt oca i košmar

Rodom iz malog srednjovekovnog gradića u Bavarskoj, Landsberha na Lehu, nekih 35 kilometara zapadno od Minhena, Julijan je kao i mnogi dečaci počeo da se bavi fudbalom. Igrao je u Augzburgu, koji mu je bio najbliži, ali je sudbina htela da već u 20. godini doživi tešku povredu ukrštenih ligamenata kolena.

Igrao je štopera, bio je prosečan kako sam kaže, ali tada je došlo ono najgore, kraj karijere i pitanje – šta dalje? Te 2006. godine je izgubio i oca i mnogo toga je u porodičnim obavezama palo na njegova leđa. Rano je postao čovek u telu dečaka. Možda ga je baš to naučilo i da se ne zaustavlja, i da hrabro korača samo napred.

Šest nedelja je proveo u pravom košmaru, razmišljajući šta dalje. Ipak, 14 godina stariji od njega, Tomas Tuhel, sada trener Čelsija, 2007. mu je ponudio da bude njegov skaut u Augzburgu i to je bio novi početak.

Snimanje i ekran nasred terena

Nagelsman je poznat kao inovator u trenerskom svetu, o čemu svedoči i ono što je radio u Hofenhajmu. Na sredini najvećeg terena za trening montirao je veliki ekran, 6×3 metra, na koji su bile povezane četiri kamere – dve iznad centra i po jedna iza svakog gola.

„Dešavanjima“ na ekranu upravljali su ljudi iz stručnog štaba i u svakom trenutku je mogao daleko detaljnije da objasni igračima šta želi, kako bi njegove zamisli što savršenije sproveli na utakmicama. Ni upotreba dronova na treningu mu nije strana.

Gvardiola i Tuhel

Španski i nemački stručnjaci, Pep Gvardiola i Tomas Tuhel, velika su inspiracija novom treneru Bajerna, što on ni ne krije, naprotiv. Često je isticao kako su mu baš njih dvojica uzori, s tim da je Tuhel imao najveći uticaj na njegov razvoj.

„Mnogo sam naučio od njega. Kada me je postavio za skauta u Augzburgu, to je bio moj ulaz u trenerski svet“, objasnio je svojevremeno Nagelsman.

Taktičke mozgalice

Moderan fudbal odavno ide u pravcu prilagođavanja, odnosno toga da treneri uvek imaju više opcija i taktike koje menjaju u nekoliko navrata tokom utakmice.

Upravo je i u tome Nagelsman – majstor. Njegovi timovi uvek igraju u brojnim formacijama, nekada sa trojicom, a nekada sa četvoricom u odbrani. Često će da postavi izrazitog napadača u startnih 11, ali može da mu se desi i da započne meč bez klasičnog špica.

I to čini njegove timove pravom enigmom za protivnike, jer teško mogu da se pročitaju kako će igrati. Ujedno se ne plaši da posegne za promenama, i taktičkim i kadrovskim, ako uvidi da prvobitan plan ne funkcioniše kako treba.

Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Viljareal i Venger

Više puta je provučeno kako je Tuhel imao i te kako značajan uticaj na njegov razvoj. Poput starijeg kolege, i Nagelsman voli da visoko napada protivničke odbrane.

„Volim da ih napadam blizu njihovog gola, jer cilj onda nije tako daleko ako brže osvojite loptu. Sviđa mi se Viljarealov stil igre, odlično rade s mladim igračima, volim kako igraju Barselona i Arsenal, kao i stil koji je forsirao Arsen Venger“.

Vrlo je studiozan o čemu svedoče i brojne trenerske diplome, te potreba za stalnim usavršavanjem, što je na „naplatu“ došlo i 2016. kada je izabran za trenera godine u Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ

Ti, Vi i timski duh

Oslovljavanje nekoga sa „Ti“ u nemačkom jeziku ima oblike „Du“ i „Sie“ u zavisnosti od poštovanja. Nagelsman je neko ko forsira nešto neformalniju komunikaciju uz isticanje snažnog kolektiva i timskog duha, a verovatno je i svestan da je generacija sa brojnim igračima.

Takođe podstiče izabranike da što više i što češće preuzimaju odgovornost, a imaju i mogućnost da sami biraju kapitena, pa čak i da postave ciljeve ekipe u toj sezoni.

Nagelsmanov sto

Koliko su Nemci bili fascinirani svime što radi i njegovim uspesima u debitantskoj trenerskoj sezoni, počeli su da vode i detaljnu evidenciju o rekordima koje postavlja pod nazivom „Nagelsmanov sto“.

Vodio je klubove na 116 utakmica od debija na klupi Hofenhajma u februaru 2016. i osvojio 191 bod zaključno sa sezonom 2018/19. Samo su Bajern (279) i Borusija Dortmund (228) osvojili više u istom tom periodu, a iza sebe ostavio je klubove kao što su Bajer, Menhengladbah, Šalke…

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Razbijanje tišine

Pandemija koronavirusa nije donela ništa dobro, često se igralo, negde i dalje, pred praznim tribinama, pa se često može čuti i komunikacija između trenera i igrača tokom utakmica. Upravo su ljubitelji fudbala mogli i da uhvate Nagelsmanove prodorne krike dok komanduje svojom ekipom, jer ne štedi glasne žice dok usmerava izabranike.

Mnogi su komentarisali i njegov stajling, za pojedine diskutabilan, jer je umeo posebno da se sredi za mečeve nokaut faze Lige šampiona.

Slava mu nije udarila u glavu

Nagelsmanu kao da ništa u životu nije poklonjeno, pa mu tako ni brojni uspesi nisu pomutili razum, naprotiv. U oktobru 2017. postao je prvi trener, odnosno prvi šef nekog stručnog štaba na svetu koji je podržao inicijativu „Common Goal“, za koju se zalažu fudbaleri da se odreknu makar 1 odsto zarade na račun berlinske nevladine organizacije za razvoj uličnog fudbala.

Pridružio se akciji u kojoj već učestvuju Mats Humels, Serž Gnabri, Dani Olmo, i mnogi drugi, udruženi da ispune vredan cilj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar