Foto: Nikola Mitić/STARSPORT

Crvena zvezda prodaje mladog napadača Marka Lazetića u Milan za pet miliona evra, ostaje još samo da se ozvaniči transfer karijere talentovanog 18-godišnjaka.

Igrač kalibra i reputacije Marka Lazetića, koji tek treba da se dokaže, već odlazi iz Crvene zvezde. U ponedeljak uveče napustio je pripreme, dan kasnije viđen je kako ulazi u medicinski centar Milana na lekarske preglede, posle kojih se očekuje da potpiše petogodišnji ugovor.

PROČITAJTE JOŠ

Sa jedne strane i nije tako loše što srpski prvak može da unovči igrača koji se nije ni afirmisao pošteno na seniorskoj sceni, a sa druge strane je tužno što veliki talenat odlazi za tu sumu.

Nema sumnje da bi transfer mag poput Zdravka Mamića za trostruko veću cifru uspeo da proda takvog igrača iz zagrebačkog Dinama.

Ovako, Zvezda pušta Lazetića kako bi instant zaradila, neko će reći i da se ponude klubova kao što je Milan ne odbijaju, ali… I Marko Grujić je otišao u Liverpul privučen veličinom slavnog kluba sa Enfilda (istina, nije se ni mnogo pitao oko odlaska), pa je zaobilaznim putem morao da se probije za mesto pod sunce.

Praksa se nastavlja, teško da će Lazetić kao 18-godišnjak odmah na veliku scenu u dresu Milana, zvuči gotovo nemoguće. Zvezdina računica je sledeća – dobiće fiksno četiri miliona evra, plus još miliona na ime bonusa i 10 odsto od naredne prodaje velikog bisera.

Dimanika bonusa je sledeća – 500.000 evra ukoliko Milan igra Ligu šampiona dok je Lazetić u klubu, 250.000 kada odigra 10 mečeva i još toliko kada upiše 20 utakmica za sedmostrukog prvaka Evrope. Ujedno, 10% od naredne prodaje Milan može da poništi u narednih godinu dana za 500.000 evra.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dakle, ugovorena je visina obeštećenja i to na rate, iako još ništa nije gotovo dok se ne potpiše, a očekuje se da mladi špic uskoro dogovori svoje uslove sa roso-nerima.

Dolazak Zvezdinog bisera postala je jedna od glavnih tema u Italiji, ljubitelji fudbala su odmah počeli da se raspituju „ko je taj mali“ i već ga proglašavaju novim Vlahovićem. Poznato je šta sve radi napadač Fjorentine koji se nalazi na pragu prelaska u Juventus.

Zato se i do detalja prati Lazetićev transfer i svaki korak, pošto mu se predviđa slična budućnost. Podsetimo, ni Vlahović nije odmah zablistao, prve dve sezone je igrao za omladinski tim i tek je na polovini prošle (2020/2021) eksplodirao toliko da se za njegov potpis utrkuju evropski velikani.

I on se kratko zadržao u Partizanu, a Lazetić karijeru u prvom timu Crvene zvezde očigledno završava već posle 17 takmičarskih nastupa i tek jednog gola. Bilo je to sredinom oktobra prošle godine u ubedljivom trijumfu protiv Kolubare (7:1).

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Prošao je Zvezdinu školu, bio zadužen da trese mreže, a igrao je šest meseci i na pozajmici u Grafičaru (14 utakmica, četiri gola), kako bi se kalio i osetio čari seniorskog fudbala pre povratka na Marakanu.

Omladinski reprezentativac Srbije bio je jedan od najboljih igrača omladinskog tima Crvene zvezde koji je osvojio titulu pod komandom Marka Neđića, sada trenera prvog tima Grafičara.

Visok je 192 centimetra, izuzetno snažan i pokretljiv za svoju visinu, bolje se služi desnom nogom. Pored sjajne igre glavom, odlikuju ga i dobra tehnika i igra loptom. Veoma je posvećen i fokusiran samo na fudbal, poseduje izuzetnu radnu etiku, nešto što odlikuje i Vlahovića.

Treći najmlađi debitant Zvezde

Marko Lazetić je sa 16 godina i deset meseci treći igrač na listi najmlađih debitanata Crvene zvezde. Na prvom je i dalje vezista Ivan Ilić (16 godina i 18 dana), sada igrač Verone, a odmah posle njega je Milko Đurovski (16 godina i 43 dana).

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić veruje da će biti završena prodaja Marka Lazetića, a uz odlazak Njegoša Petrovića očekuju prihod od 7.000.000 evra.

„Za Marka Lazetića postoji interesovanje velikih klubova, Red Bul Salcburga, Atletiko Madrida, Milana, Zenita… Mi smo sa Milanom sve dogodovili, dobili smo zvaničnu ponudu, ostalo je još da ugovori svoje obaveze i u naredna dva, tri dana završimo čitav posao. Veliko priznanje za Crvenu zvezdu kao klub je da ima igrača za Milan“, rekao je Terzić u ponedeljak gostujući na TV Prva.

Jasno je da Zlatan Ibrahimović prva „devetka“ Milana, tu ulogu mogu da pokriju Leao i hrvatski reprezentativac Ante Rebić, iako su više krila, a tu je i vremešni Olivije Žiru. Lazetić će popuniti mesto mladog Pjetra Pelegrija koji je letos došao iz Monaka na pozajmicu, ali ga Milan nije otkupio i pre roka ga je vratio.

„Lazetić? Prvo da sačekamo da dođe i ako uopšte dođe, pa ću da vidim šta zapravo može. Ako je klub reagovao i želi da ga angažuje, znači da se radi o talentovanom igraču“, otvoreno je poručio Stefano Pioli, trener Milana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare