„Udri milicijo naša“: Srpski Magiko u raljama „imidža“

Fudbal 05. jun. 202018:08 > 18:13
Podeli:
katai
Foto: EPA/David Aguilar

Amerika gori, protesti se ne smiruju, tenzija u društvu je ogromna, niko nije ni na pameti imao "evropski" fudbal, dok se nije pojavila supruga Aleksandra Kataija.

Tea Katai je objavama na društvenim mrežama izazvala veliku pažnju i potencijalno dovela u pitanje posao njenog supruga u Los Anđeles Galaksiju.

PROČITAJTE JOŠ

„Udri narodna milicijo“, u najkraćem bi moglo da se parafrazira sve ono što je životna saputnica srpskog fudbalskog reprezentativca rekla u slučaju protesta u Americi.

Podsetimo, uglavnom Afroamerikanci su izlazili na ulice, pravili nerede, ponovili „Kosovo za patike“ scenario i time izazvali reakciju Kataijeve.

U drugačijim okolnostima objava na društvenim mrežama supruge fudbalera ne bi izazvala toliku pažnju, ali se sve dogodilo dok su stvari „pipave“ i veoma pogodne za „proklizavanje“.

Fudbal, iliti soker, daleko je od centra pažnje američke javnosti i sasvim je sigurno da se nikada neće prići primarnim sportovima poput američkog fudbala, NBA košarke, bejzbola ili hokeja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Gallardo

Kataijev prethodnik u redovima Los Anđeles Galaksija, Zlatan Ibrahimović, po odlasku iz Amerike je rekao da ljubitelji sporta „slobodno mogu da se vrate gledanju bejzbola“, pošto im fudbal neće biti zanimljiv bez njega.

Tea Katai sasvim sigurno nije imala nameru da u aktuelnim okolnostima u Americi skrene pažnju na sport kojim se bavi njen suprug, ali je uspela. I te kako.

Njeni komentari, okarakterisani kao rasistički su postali tema za Galaksi, klub koji u svojoj osnovi ima ideju o „socijalnoj i rasnoj jednakosti“, koliko god to bili ideali nikada dostižni američkom društvu.

Ipak, namera je jasna, da se do tog zamišljenog cilja nekada dođe, a svako „ideološko“ iskakanje ne može da bude ignorisano, šta više, odmah dobije ozbiljnu osudu i sa sobom nosi posledice za krivce.

Posledica, u ovom slučaju, može da bude i otkaz Kataiju, o čemu su razgovarali autori zvaničnog podkasta Galaksija Džoš Gesmen i Erik Vijeira.

U domaćoj javnosti je događaj percipiran kao „ispad žene fudbalera“, ali je američka toliko „nežna“ po tom pitanju, da je tek kroz razgovor dvojice analitičara moguće prepoznati kolike su razmere skandala.

Kataijevi – na engleskom Katai’s, u čitanju „katajs“ … Prekid veza, odnosno saradnje – na engleskom cut ties – u čitanju „kat tajs“…

Iznenađujuće poklapanje u rečima i značenjima možda vodi do konačnog rešenja – da Galaksi odluči da prekine veze sa Kataijevima, kako bi sačuvao svoju reputaciju i na sve moguće načine se ogratio od ponašanja jednog člana te porodice.

Gesmen i Vijeira su toliko zašli u analizu da su doveli u pitanje iskrenost obraćanja srpskog fudbalera, koji je preuzeo odgovornost na sebe i izvinio se zbog ponašanja svoje supruge.

„Nema šanse da je on to napisao. Iz interakcija sa njim smo zaključili da nije previše rečit. To saopštenje je lepo napisano, ali ne zvuči iskreno i ne deluje da je njegov proizvod. Jasno je da je klub to uradio. Trebalo je da se objavi zajedničko saopštenje, da se potpišu i igrač i klub. To bi izgledalo iskrenije. Možda i da je objavio snimak, da je objavio video u kom govori, da se vidi kako on izgovara izvinjenje, a ne da izgleda kao da prepisuje. Bar nekoliko reči. Saopštenje koje je objavio je lepo napisano, dobra je poruka, ali ne zvuči kao da je njegovo“, navedeno je.

Dakle, sitno da ne može sitnije. Sa razlozima.

Imidž je svetinja u američkom sportu. Imidž donosi sponzore, novac, navijače. Nikakva tradicija, osvojene titule, lepota igre… Imidž je sve.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

I sada je imidž Galaksija stavljen pod znak pitanja, a sistemom vezanih sudova to se odnosi i na imidže sponzora, za koje bi javnost sklona ispoljavanju principa „političke koreknosti“ mogla da postavi pitanje – koga to oni plaćaju? Rasistu?

„Javnost nikako nije na njegovoj strani. Sve je postalo tema nacionalne, ali i globalne diskusije. Tiražni magazini su pisali o tome. A njih dosad nije zanimao fudbal. Niti žene fudbalera. Niti fudbaleri. Pažnja je ogromna, a samo zamislite da je Katai uradio ono što je uradila njegova supruga. Dobio bi otkaz za 20 minuta“.

Ovako, stvari su još komplikovanije. Klub bi se najradije rešio Kataijevih i „oprao ruke“, ali je pitanje kolika je odgovornost Aleksandra zbog aktivnosti njegove supruge. I dotle se došlo u razgovoru dvojice autora podkasta bliskih izvorima iz Galaksija.

„Teško je reći… Neko blizak klubu nešto uradi… Ili neko blizak nekome u klubu. Da li bi neko od nas bio otpušten kada bi nam supruge uradile nešto tako? Da to kaže moj deda, moj senilni deda ili ludi ujak koji stalno piše nešto po društvenim mrežama verovatno ne bih bio otpušten, ali supruga? Da li bi se koristio argument sa pitanjem – kako on može da živi sa osobom koja to čini? Da li to može da razume neka kompanija koja finansira klub i čiji imidž je stavljen pod znak pitanja? Katai tehnički ništa loše nije uradio, ali u ovakvim slučajevima je moguće korišćenje principa ‘krivice zbog udruživanja’. Članove porodice ne možete da birate, dedu, ujaka, ali osobu koju ženite… Postoji razlika između toga šta kaže deda, ujak, a šta kaže supruga. Kako možeš da ne budeš rasista, a živiš sa rasistom?“

Pitanja, pitanja i pitanja. Do sitnica i, možda, neprimerena poređenja sa slučajem ubistva Džordža Flojda, što je i izazvalo talas protesta na koji je negativno reagovala Kataijeva.

Autori su podsetili da se supruga policajca koji je odgovoran za smrt nenaoružanog Afroamerikanca odlučila na podnošenje zahteva za razvod kako bi izbegla ličnu osudu i moguće posledice.

Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Galaksijevi novinari navode da stvari nisu za poređenje, ali dodaju da je i u ovakvim okolnostima „možda to jedino rešenje za ostanak srpskog fudbalera u Los Anđelesu“.

Nejednaki aršini su opšte poznata stvar u SAD, a na to su, u pokušaju da dočaraju kompletnu atmosferu, ukazali i autori, navodeći da je pitanje kako bi javnost reagovala da je incident „skrivila“ supruga, recimo Zlatana Ibrahimovića ili Džonatana dos Santosa“.

„Drugačije bi se pričalo da je to Zlatanova supruga. Džonatan je pravio gluposti, ali se i tada drugačije pričalo. Katai nije ni Zlatan ni Džonatan. Da li je on toliko vredan za klub da klub preuzme rizik i moguću novu štetu svom imidžu i ostavi ga u ekipi?“, podvlače autori da se sve svodi samo na „negovanje imidža“.

Da li je Kataijeva supruga uopšte bila svesna svega? Preduzeća u kom radi njen suprug i iz koga donosi godišnje tri miliona dolara?

Verovatno nije… Možda nije imao ko ni da joj objasni. Možda postoji krivica i kluba što nije predvideo moguće okolnosti? Ali, opet se tu radi o imidžu kluba.

Krajnje posledice će snositi fudbaler sjajnih veština, u Srbiji nazvan „El Magiko“, a u Americi sada prepoznat kao problematični igrač kome se dešavaju neoprostivi incidenti.

Možda bi sve moglo i dobro da se završi, možda će neko profitirati iz svega, možda će to biti Crvena zvezda u kojoj je Katai demonstrirao šta sve ume?

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram