Milan Karadžić, doskorašnji predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, zadovoljan je zbog načina na koji se nove tehnologije primenjuju u domaćem prvenstvu, dugo opterećenom kontroverzama i optužbama za nameštanje.

Poznato je da je nekadašnji arbitar Srđan Obradović osuđen zbog takvih malverzacija na 15 meseci zatvora i na deset godina je proteran iz fudbala.

PROČITAJTE JOŠ...

U Srbiji je u međuvremenu uveden i VAR, za za vedrije fudbalske teme pobrinuo se nedavno i Srđan Jovanović, član elitne grupe sudija koji je dobio da sudi meč finalnog turnira Lige nacija, između Italije i Belgije za treće mesto.

Ovakvu retku čast da deli pravdu na najvećim mečevima, ne tako davno imao je Milorad Mažić, pa ga Jovanović za sada menja na najbolji mogući način.

„Sigurno da može da nam godi što je jedan naš sudija dostigao taj nivo i napreduje i dalje. Mislim da je ovo još jedan međukorak do najveće scene. Kad kažem najveće scene mislim na stalnog učesnika završnice Lige šampiona, evropskih i svetskih takmičenja. Zaista, Srđan Jovanović je momak koji to apsolutno zaslužuje svojim radom i odnosom i na kraju krajeva, UEFA i FIFA su to znale da prepoznaju“, rekao je Karadžić za Nova.rs.

Mažić je svojevremeno dobio šansu da sudi i finale Lige šampiona 2018. a bio je i jedan od onih koji su figurirali za utakmice završnice Svetskog prvenstva u Rusiji.

„Srđan je u ovom trenutku neki logičan naslednik Milorada Mažića, koji je završio karijeru, ali je otvorio taj put i utabao stazu kojom Srđan Jovanović nastavlja. Imamo tu još mladih sudija i ja se nadam da će vrlo brzo i oni izaći na najveću scenu“, dodaje Karadžić.

Milan Karadžić
Foto: Nova.rs/video

S olakšanjem govori o uvođenju VAR tehnologije u srpski fudbal, kako bi se stalo na put raznim teorijama zavere i „štelovanju“ rezultata ili tendencioznom suđenju.

„To je zaista jedna velika stvar za naš fudbal i sport uopšte. Javnost je prepoznala to na pravi način i mislim da je apsolutno opravdano to što smo učinili veliki napor da uvedemo VAR u našu ligu na način da svih osam utakmica bude prenošeno i da sve budu predmet VAR analiza. Velika je to stvar za našu zemlju, jer smo stvarno fudbalska zemlja“, konstatuje Karadžić.

Za sada je, napominje, zadovoljan načinom na koji su se srpske sudije snašle sa sistemom za koji su obučavane od prošle godine.

„Za sada sasvim solidno, jer je zaista početak primene. Koristimo je tek tri meseca, prva je polusezona. Svi moraju da se naviknu, počev od sudija, javnosti i igrača i zaista moram da pohvalim sve, svi su na najvišem nivou“.

Zanimljivo je da u Srbiji još uvek nema gol-tehnologije, iako je ona vremenski starija od VAR-a i nije tako skupa. Ova tehnologija počela je da se razvija nakon spornog i nepriznatog gola Frenka Lamparda protiv Nemačke na Mundijalu 2010. godine.

Ako je verovati bivšem predsedniku Sudijske komisije u FSS, ni to više nije „tabu tema“.

Uvođenje gol-tehnologije smanjilo bi prostor i srpskim klubovima da ratuju saopštenjima i žale se na krađe.

„To je jedan zaista novi korak, novi iskorak, ali zašto da ne? Evo pre nekoliko godina smo mislili da je VAR nedodirljiv pa smo uspeli da tu tehnologiju implementiramo i primenimo na najbolji način, tako da ne sumnjam da je možda sledeći korak gol-lajn tehnologija. U međuvremenu, nauka napreduje, možda ćemo uz pomoć VAR-a i dobiti tu gol tehnologiju“, optimističan je Karadžić.

BONUS VIDEO Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare