Prva utakmica Play offa Lige prvaka između Sheriffa i Dinama Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Bilo je zanimljivo u utorak uveče, kao da se neka sportska karma ustremila i nastavila da reže i srpske i hrvatske klubove.

Hrvati dan posle utakmice Šerifa iz Tiraspolja i Dinama iz Zagreba još ne mogu da se oporave šta se desilo, pa traže uzroke, seciraju svaki detalj i ne mogu da veruju očima.

Semafor je u utorak uveče pokazivao 3:0 u korist Šerifa, dok je oko hiljadu kilometara odatle, u Beogradu bilo 4:0 za Zvezdu protiv Kluža.

PROČITAJTE JOŠ...

Razlika je u tome što se crveno-beli bore za ulaz u Ligu Evrope, a Zagrepčani su to takmičenje već obezbedili. A sličnost? I jedne i druge je šokirao isti tim Šerifa.

„Teško je reći (je li Zvezda najbolja na Balkanu), tu je i Dinamo, koji igra dobro i ima fantastičnu ekipu. Po meni, ta dva kluba su najbolja sa ovih prostora. U ovom momentu je tako“, rekao je Hasan Salihamidžić pre dve godine o spomenuta dva kluba.

Hrvatima se desilo da su protiv Šerifa očekivali laganu pobedu, kao i većina nas ovde uostalom pred Zvezdin meč sa klubom iz Tiraspolja. Ok, možda ne baš laganu, ali pobedu.

„Modri“ su to samo podigli na jedan stepen više, jer je Šerif i po imenima i po rangu i po tržištu, što bi novinarske kolege preko granice rekle – dva koplja ispod.

Bio to ili ne, Zvezdu je taj Šerif pobedio sa 1:0 u Moldaviji, nedelju dana nakon 1:1 u Beogradu. Uzalud je bilo što je Zvezda kod kuće napadala i sa igračem manje i što je jedini gol primljen iz slobodnog udarca.

U revanšu se sve svelo na prekid, koji je Zvezdi rak rana ove sezone. I dok su se Hrvati radovali, na papiru lakšem protivniku, sad se češu po glavi i pitaju se hoće li Dinamo moći da izvede čudo u revanšu.

Rezultatski, još i veće od onog koje je prikazao pre nekoliko meseci protiv Totenhema. Upravo novinari iz Hrvatske sada upiru prstom ka upravi zagrebačkog kluba, tvrdeći da su ona i trener krivi za ovakav epilog.

Pojačanja nisu bila prava i to se osvetilo. A znate šta je najveća ironija u celoj priči? Što je bar 90 posto ljudi iz Srbije i Hrvatske pre nekoliko sedmica već videlo i notiralo okršaj Zvezde i Dinama.

U šali bi tek poneko rekao „e vidi sad kad prođu Legija i Šerif“. I bogami, Šerif prođe, ali ne i Legija. Tada se ploča promenila, pa je bilo, „ok, daj da Dinamo to rutinira, pa da ide dalje“.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Sad izgleda da se i taj plan kvari. Kako je došlo dotle da jedan Šerif ispraši dva tima koja se već neko vreme busaju kao regionalni klupski fudbalski lideri?

„Pre žreba smo rekli da Liga Evrope nikad nije bila jača. Ovi klubovi koji su bili nosioci su sve klubovi koji su dostojni Lige šampiona. Priželjkivali smo klubove kao što su PSV, Dinamo iz Zagreba, Briž, ali posebno Dinamo, da im pokažemo da smo najjači klub u regionu“, podsećamo na reči Zvezdana Terzića, generalnog direktora Zvezde.

Izgovorene su pre manje od godinu dana, kada je Zvezda znala da čeka Milan u šesnaestini finala Lige Evrope. I ruku na srce, igrala je ravnopravno sa italijanskim velikanom.

Poslednjih godina je zaista i pravila dobre rezultate, što plasmanima u evropska takmičenja, što nekim pobedama poput Liverpula.

U redu, bilo je tu i ubedljivih poraza, ali opet niko od navijača malo šta može da zameri.

Po njihovim reakcijama videlo se koliko ih boli poraz od Šerifa. Pre koji dan Zvezda predstavlja novi dres, a komentari samo pršte o Šerifu i tom meču.

Ništa manje sada ne boli i Zagrepčane koji podržavaju Dinamo. Mislav Oršić kaže kako je to najgora utakmica Dinama otkako je on tu, mediji pišu kako je Šerif nadtrčao „modre“ i kako oni nisu tim.

Sve je sada problematično i sve je sada loše, iako tako nije delovalo do juče? E to je Šerif uradio i jednima i drugima.

Nisu se ni ljudima iz Ljutice Bogdana svidele kritike posle ispadanja od moldavskog kluba, mada znaju i oni da su krojili tim za Ligu šampiona i da do tamo nisu imali baš neprelazan put.

Ako do pre koju nedelju neko u Beogradu ili Zagrebu nije čuo za imena Franka Kastanjede, Luvanora, Adame Traorea (Hrvati ga nazivaju „Adama za siromašne“), ili Dimitriosa Kolovosa, sada dobro zna.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Ostaje pitanje kako je Zvezda mogla da razbuca Kairat, pa da onda ostane bez municije protiv Šerifa i da se onda opet vrati u sedlo i rasturi Kluž.

Načelno, taj Kluž je dva, tri puta vrednija ekipa od Moldavaca, kojima su najskuplji igrači vredni do milion evra.

Dakle, nije u Šerifu „problem“, nego u Dinamu i Zvezdi, koji su se hvalili da su najbolji u regionu, ali je nezgodno što to moraju stalno da dokazuju.

Šerif ih je na to veoma bolno podsetio, s tim što Dinamo i dalje ima svoju šansu da se izvuče. Makar u teoriji. Zvezdi ostaje da igra Ligu Evrope.

Uspeh je i to, samo onda ne treba trčati pred rudu izjavama i busati se kako su Zvezda ili Dinamo najbolji u regionu, jer onda dođe neki osrednji tim i pokaže da se najbolji pokazuju na terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar