Foto:Vesna Lalić

Možda i najgori aspekt vladavine Milorada Vučelića i Miloša Vazure u Partizanu jeste katastrofalna transfer politika čije posledice neće moći da se saniraju godinama.

Uoči najavljene skupštine kluba na kojoj će dvojac koji je uništio Partizan konačno otići, dug je prema rečima budućeg predsednika Rasima Ljajića dostigao 60 miliona evra.

Potencijal za rast još je veći s obzirom da Partizanu preti opasnost da ne igra Evropu sledeće godine jer je potrebno naći pet miliona evra da bi se prošao monitoring UEFA koji je ključan za dobijanje licence.

Bez Evrope, pada vrednost igrača, nema prihoda koji su presušili skoro u potpunosti, a dospela obaveze samo će se pojavljivati i rasti.

Najbolji primer jeste tužba bivšeg fudbalera Marka Milovanovića. A sve kao posledica katastrofalne transfer politike koja je godinama zaštitni znak crno-belih.

A kako funkcioniše transfer poltika pomenutog tandema.

Vazura poklanjao igrače kumovima

Nekoliko je primera pogubne logike koja je Partizan dovela na ivicu propasti.

U sklopu renoviranja igračkog kadra za sezonu 2022/2023 u klub je došao Zlatan Šehović.

Stigao je u Partizan nakon što je dve i po sezone proveo u Makabiju iz Netanje u koju je otišao upravo iz Humske – i to kao slobodan fudbaler.

Za petoplasiranu ekipu izraelskog šampionata odigrao je ukupno 64 utakmice, i za to vreme postigao jedan gol, dva puta asistirao, uz 23 žuta kartona i dva isključenja.

No, partije koje je pružao bile su dovoljne da crno-beli na račun Makabija uplate 300.000 evra kako bi momak koji je odigrao 14 mečeva za prvi tim Partizana pre odlaska ponovo zadužio opremu tima iz Humske.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Možda još gori primer jeste priča koju je za portal Nova.rs ispričao profesor Vladimir Vuletić koji je nekada u Partizanu bio zadužen za pravne poslove.

„Primera radi, Vazura je svom kumu za svadbu kao poklon dao određeni procenat od transfera jednog igrača. Jednostavno, proglasio je kuma čovekom koji je učestvovao i doprineo da igrač bude prodat, i tako ga častio. To je sve u papirama Partizana!“

Sve je to došlo kao posledica činjenice da je oformljena menadžerska agencija koja je praktično ubirala profit na prodaji Partizanovih talenata, a u čemu je po svedočenju Vuletića bio umešan i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije.

„Tokom 2015. godine dogodilo se da cela generaciju rođena 2000. godine, kojoj danas pripada i biser Dušan Vlahović, odlukom Miloša Vazure bude potpisana za menadžersku agenciju „International Sports Office“, u kojoj je radio i Danilo Vučić. Najveći problem je što je izvršni direktor ove agencije Darko Ristić, čiji je rođeni brat tadašnji trener Teleoptika i trener pomenute generacije, Milan Ristić. Dešava se da je rođeni brat direktora menadžerske agencije ujedno čovek koji trenira generaciju koja je cela potpisala za tu agenciju“, priča Vuletić za Nova.rs.

Objasnio je i kako je Partizan dramatično gubio novac na takvoj politici.

„Sve to je dozvolio Miloš Vazura i stavio potpis 2015. Sve ovo što govorim su kredibilne informacije. Ta agencija je bila poznata po tome što je za jako niske novce prodavala igrače Partizana, Dušan Vlahović je prodat za svega milion i po evra. Abubakar Oumaru je takođe bio klijent ove agencije i on je prodat za mizerne novce, i to nakon što nije želeo da igra, govoreći da je bolestan, da ne može da podnese dalju situaciju. Bili smo prinuđeni da prodamo ove igrače za neuporedivo manje i u lošijem trenutku nego što bi bio tržišni trenutak. Abubakar je prodat u zimskom prelaznom roku i sve to je sa pripadnicima ove agencije činio Miloš Vazura, koji je jedini imao pravo na prodaju igrača po našem internom ustrojstvu, što nije normalno“.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tokom zime 2022. godine, interesantna je i priča o odlasku Aleksandra Šćekića koji je otišao bez obeštećenja jer ga se Partizan odrekao iako je za njega u tom trenutku mogao da uzme novac i to u trenutku gde je po izveštaju APR-a imao dug od 30 miliona evra.

Usledio je još gori period gde je Partizan dolazio u situaciju da mu igrači beže iz kluba i raskidaju ugovore u trenucima kada im je bila visoka tržišna vrednost i još se u toj situaciji suočavao sa tužbama.

Igrači bežali iz Partizana

Takuma Asano je samoinicijativno napustio Partizan sredinom 2021. godine, dve godine nakon što je stigao kao pojačanje Arsenala za milion evra.

Dve godine je izdržao, bio jedan od bitnijih igrača kada je trebalo da se rešavaju mečevi sa Malatijom ili drugima, a onda rekao da ga klub ne poštuje.

Čovek jednostavno nije hteo da radi bez para.

Godinu dana kasnije dobio je klub na sudu i Partizan je bio dužan da mu isplati oko 450 hiljada evra i još oko 900 hiljada dinara. Da sve bude još čudnije, klub je tužio fudbalera, a Vladimir Vuletić, nekadašnji potpredsednik Partizana je u startu rekao da je Asanov pravni tim napravio veoma precizan ugovor u kom nije ostavljen prostor za grešku.

Foto: Starsport

Tako je Partizan, umesto da proda Japanca i zaradi lep novac, još morao da mu vraća dugove nakon što je ovaj otišao bez obeštećenja.

Od Nemanje Jovića se kao od velikog talenta mnogo očekivalo, pa je onda bio pod baražnom paljbom navijača kad ne bi ispunio očekivanja.

Verovatno je kombinacija tog pritiska uz izostanak zarade naterala mladog Zvorničanina na radikalan potez, posle kog je epilog ubrzo stigao.

Veće za rešavanje sporova Fudbalskog saveza Srbije presudilo u Jovićevu korist, dok je Nemanja potraživao 900 hiljada evra.

Ako se zadržimo samo na ova dva priemera čija je procenjena tržišna vrednostu tom trenutku bila u zbiru oko šest miliona evra, sa potencijalom da se prodaju i za veći novac, dolazimo do toga da je Partizan samo tu izgubio kada se dodaju i troškovi koje je platio preko sedam miliona evra.

A to je samo deo priče o katastroflanoj politici.

Veliki broj fudbalera je prodavan ispod cene, neki odlazili kao veliki talenti za džabe, talentovane generacije potpuno uništavane, dug se rapidno povećao naročito u poslednje dve godine kada je izostalo igranje u Evropi.

Partizan u trenutom sastavu ima igrače sa rekrodnim platama i nikad gore rezultate.

Teško je i zamisliti da sve što se dešavalo prethodnih godina nije svesno rađeno i da je posledica tek puke pohlepe i nesposobnosti.

Ko god da dođe i preuzme upravljanje klubom, imaće skoro nemoguć zadatak.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar