Saša Marković u dresu Crvene zvezde; Foto: Starsport

Srpski fudbaleri često znaju da budu pun pogodak za najveće svetske klubove, ali je isto tako neminovno da ima i slučajeva kada neko za njih izdvoji milionsku svotu novca, a ne dobije ono što je tražio.

Od napadača se očekuje da postižu golove, ulaze u šanse i da asistiraju, te da ekipa pobeđuje i osvaja trofeje…

Mogu da igraju dobro koliko god hoće, ali su za njih golovi jedino merilo, i samo to im se gleda u statističkim kolonama. To je surova realnost od kada se lopta kotrlja.

LUKA JOVIĆ (REAL MADRID, 60 miliona – 2 gola)

Foto: REUTERS/Juan Medina

Real iz Madrida platio je prošlog leta za Ajntrahtovu gol-mašinu čak 60 miliona evra, od tada je srpski napadač postigao svega dva pogotka.

PROČITAJTE JOŠ

Prostom računicom dolazi se do zaključka da Real plaća Jovićev gol 30 miliona evra. To nas je nateralo da se prisetimo najskupljih golova srpskih fudbalera. A bilo ih je, počev od Perice Ognjenovića, preko Saše Markovića, sve do Gorana Drulića i Lazara Markovića.

Luka Jović svakako je najsvežiji primer, i prosto je neverovatno koliko malera je poteralo nekadašnjeg asa Crvene zvezde koji se dokazao u Bundesligi u dresu Ajntrahta iz Frankfurta (36 golova na 75 utakmica), gde je nemački tim predvodio čak do polufinala Lige Evrope.

Otkako je 2019. godine stigao na „Santijago Bernabeu“ upisao je 391 minut u Primeri, na 16 utakmica postigao samo dva gola. Tu su i tri utakmice u Kupu Kralja tokom 102 minuta provedena na terenu, ali bez učinka koji se očekuje od jegno napadača, a to je da trese mreže.

SAŠA MARKOVIĆ (ŠTUTGART, 4 miliona – 1 gol)

Foto: Starsport

Kakav je to golgeter bio… Rešetao je mreže u dresu Železnika iz kog je izborio transfer u Crvenu zvezdu 1998. godine.

Tek tamo je pravio čuda, uprkos činjenici da se nije najbolje slagao i razumeo s tadašnjim trenerom Miloradom Kosanovićem.

Za šest meseci na „Marakani“ ostavio je veliki trag i verovatno je najproduktivniji golgeter slavnog kluba iz Ljutice Bogdana u novijoj istoriji.

Postigao je 14 golova na 11 mečeva, dok je bivšeg klubu Železniku nemilosrdno „spakovao“ četiri komada. Markovićev talenat i neverovatan osećaj za gol prepoznali su Nemci, pa ga je Štutgart kupio 1998. godine za četiri miliona maraka, odnosno dva miliona evra.

Pomislile su „švabe“, koje su tada bile dobro stojeće u Bundesligi, da će sa Srbinom napraviti posao „decenije“, ali se dogodilo potpuno suprotno.

Za dve i po godine Saša Marković odigrao je svega četiri utakmice uz samo jedan postignut gol.

Pogodio je mrežu Šalkea, i već 2000. godine usledio je povratak u Železnik. Jasno je da su „švabe“ bile razočarane što su jedan gol, platile dva miliona evra.

PERICA OGNJENOVIĆ (REAL, 8 miliona – 1 gol)

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Jedan od najboljih fubalera Jugoslavije krajem 20. veka, otišao je 1999. godine iz Crvene zvezde u slavni Real Madrid.

Transfer je iznosio osam miliona evra, a za 423 minuta koliko je sakupio u dresu „kraljevskog kluba“ Ognjenović je samo jednom pogodio mrežu.

Bilo je to 3. februara 2000. godine u revanš meču osmine finala Kupa Kralja, kada je pogodio protiv Saragose na asistenciju Fernanda Morijentesa. I dok mnogi smatraju da je Ognjenović mogao i morao više da prikaže tokom 12 mečeva u La Ligi i sedam u Kupu Kralja, Ognjenović je u nekoliko navrata isticao da nije nezadovoljan učinkom, s obzirom na šansu koju je dobio.

Na kraju će ostati upamćeno da je postigao jedan pogodak, ali mu u bogatoj biografiji stoji i osvojena Liga šampiona, Primera i Kup Kralja sa Madriđanima.

GORAN DRULIĆ (SARAGOSA, 13 miliona – 6 golova)

Foto: EPA PHOTO EFE/FRANCISCO BAUES

Povrede su ga sprečile da izgradi daleko uspešniju karijeru, uzimajući u obzir potencijal koji je posedovao. Svaki zvezdaš odlično pamti njegove golove protiv Lestera i Selte, kao i to da je činio ubojit tandem na „Marakani“ sa Mihajlom Pjanovićem.

Saragosa je pošto poto želela da angažuje Drulića, i realizovala je jedan od najskupljih transfera u istoriji kluba, plativši crveno-belima 13 miliona evra.

Očekivalo se da golgeter iz Negotina zablista i na Pirinejima, ali do toga nije došlo. Postigao je svega šest pogodaka na 49 utakmica za Saragosu, što je premalo za izdvojen novac.

Posle četiri pune godine provedene u redovima pomenutog kluba, usledio je transfer u belgijski Lokeren gde je fudbalski živnuo, ali je jasno da to više nije bio onaj surovi egzekutor iz vremena provedenog u Crvenoj zvezdi.

LAZAR MARKOVIĆ (LIVERPUL, 25 miliona – 3 gola)

Foto: EPA/PETER POWELL

Partizan ga je prodao u Benfiku, ceo posao je prema pisanju portugalskih medija iznosio oko 10 miliona evra, da bi „lisabonski orlovi“ napravili daleko bolji posao, prodavši ga Liverpulu za 25 mliona evra.

Brz kao metak, neuhvatljiv kada se stušti po krilu u protivnički kazneni prostor, ali Čačanin nikada nije dosegnuo visine koje su mu predviđali. Odigrao je 34 utakmice za aktuelnog prvaka Engleske i postigao svega tri gola uz jednu asistenciju.

Tokom pet godina pod ugovorom s „redsima“ usledile su brojne pozajmice od Turske preko Belgije, Portugala, da bi se skrasio ponovo u svom Partizanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare