Luka Jović Foto:LaPresse / ddp USA / Profimedia

Forma srpskog napadača posebno raduje Piksija, ali je ključna konstantnost

Opšte je poznato koliko je Luka Jović obećavao dok je bio u Ajntrahtu iz Frankfurta, a koliko se mučio nakon dolaska u Real Madrid 2019. godine pa sve do sada.

Pred početak ove sezone konačno je došao kraj mukama u Realu gde je šansu dobiojao na kašičiću, a Fjorentina je u Joviću videla nekoga ko može da nasledi Dušana Vlahovića.

U pripremnom periodu je zablistao, tresao je mreže i po više puta na prijatljskim mečevima, a onda je bio strelac i u prvom kolu Serije A protiv Kremonezea. Sve je slutilo na to da je ovo ta sezona u kojoj će „oživeti“ svoju karijeru, ali su brzo došli problemi.

PROČITAJTE JOŠ:

Na 11 utakmica zaredom Jović nije uspeo da uradi ono zbog čega je došao, dok je jedan čak ceo presedeo na klupi. To je bilo protiv Verone u drugoj polovini septembra, a italijanski mediji pisali su o tome kako je Jović odbio da uđe u igru.

„Vrlu interesantnu pozadinu situacije kada je zamenjen (starter Fiorentine) Kuame otkrio je kanal DAZN. Trener Italijano se okrenuo ka klupi i pitao Jovića kako se oseća, jer je hteo da ga tada uvede u igru umesto Kuamea. Srbin mu je, međutim, odgovorio da se ne oseća 100 odsto spremnim i da bi on više voleo da ne ulazi u igru. Kao rezultat toga, starteg ‘ljubičastih’ je ubacio sveže snage u vidu Kabrala, piše lokalni „Firenzeviola“, na osnovu saznanja DAZN.

Nakon toga usledila je i reprezentativna pauza, a Srbija je pobedila Norvešku i Švedske i obezbedila plasman u A diviziju Lige nacija. Očekivano je bilo da će Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović biti glavni napadači naše reprezentacije, a Jović je na oba duela samo po minut provodio na terenu. Selektor Dragan Stojković Piksi jednostavno nije imao ni razloga ni poverenja da ga pusti ranije, ali je po povratku u klub situacija brzo postala znatno bolja.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeste da je Jović u porazu od Atalante (1:0) proveo tek 16 minuta na terenu, ali je onda u Ligi konferencija dobio šansu i zatresao mrežu Harsta. Time je najavio sjajan oktobar, možda i jedna od najboljih meseci u njegovoj karijeri.

Ponovo je pogodio protiv Hartsa u Evropi, a onda je protiv Lečea doživeo povredu, pa je morao van terena već u šestom minutu. Ipak, to ga nije dugo odvojilo sa terena, pa se vratio u sastav već za derbi sa Interom. Istina, nije se našao u startnih 11, ali je ušao u drugom poluvremenu kada je njegov tim jurio rezultat. U 90. minutu iskoristio je sjajan skok Nikole Milenkovića, pa je akrobatskim udarcem matirao golmana Intera. Gol je proslavio tako što je stavio ruke na uši, želeći da utiša kritičare. Nije se posrećilo Joviću da postavi i konačan rezultat, pošto je Inter u nadoknadi tog meča došao do pobede i tri boda.

Italijani su „udarili“ po Joviću zbog načina radovanja, ali je njegov trener Vinćenco Italijano stao u odbranu.

„Kada napadač ne postigne gol, to je najgora stvar za njega i utiče na njegovo samopouzdanje. Jović je veoma osetljiv čovek, došao je ovde želeći da se dokaže svetu, povredio se i mučio se, ali ako svi rade zajedno, nadam se da ovi golovi mogu biti pozitivan podsticaj za sve“, rekao je Italijano.

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Joviću to nije bio nauk, čak se može reći da je u njemu probudilo i dodatni inat, pa je protiv Bašakšehira sam okrenuo rezultat i dvaput zatresao mrežu za slavlje svog tima. Opet je slavio „utišavajući“ publiku i kritičare, a opet je Italijano bio „zid“ o koji su udarale kritike.

„Nije lako uklopiti se odmah posle tolikog perioda neigranja. Znali smo da ćemo morati da ga čekamo. Sada nam vraća golovima a može da bude i još bolji. Proslava gola? On je osetljiv momak, patio je na početku sezone… Mislim da nije želeo da uvredi nikoga i aplaudirao je publici kada je izlazio. On samo želi da postiže golove i da usreći navijače“, rekao je trener Fiorentine nakon utakmice sa Bašakšehirom.

Kada se sve sabere Jović je do sada postigao šest golova na 17 utakmica, ali je čak pet puta tresao mrežu u oktobru. Po tom parametru nalazi se u svetskom vrhu, rame uz rame sa Mohamedom Salahom i Robertom Levandovskim, koji imaju po šest golova ovog meseca. Prvi na toj listi je Erling Holan sa osam, ali je on neka potpuno druga dimenzija trenutno.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jovićevi golovi nisu prošli neopaženo ni kada je reč o italijanskim medijima. „Gazeta“ je navela kako se sada uvek očekuju golovi od Jovića, „Korijere delo Sport“ je pisao o „furiji“ Joviću koji je po prvi put postigao dva gola na jednoj zvaničnoj utakmici za „ljubičasti“ tim… Sve se odjednom promenilo, a Jović je dobio samopouzdanje, koje odavno nije imao.

Za dizanje fomre nije mogao da izabere bolji period, jer za tri nedelje sledi Mundijal u Kataru, a Jović je svakako u Piksijevim planovima, bar kao „džoker“. Mada, ukoliko se Dušan Vlahović ne oporavi dovoljno od povrede primicača, Jovića bismo mogli da gledamo i sa znatno bitnijom ulogom u Srbiji nego što je do sada imao.

Uz to je Stojković sjajno prepoznao njegove kvalitete (svojevremeno je govorio da će se čuti sa Karlo Ančelotijem zbog statusa napadača), pa će sigurno znati kada i kako da mu pruži šansu. Jović je neko ko se redovno odazivao na pozive reprezentacije, nikada u njoj nije pravio probleme, a nije mu bio problem i da sa klupe uđe i da gol (kao protiv Škotske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine).

Pre Mundijala Jović sa Fjorentinom ima da odigra još pet mečeva, a čini se da je golovima „kupio“ mesto u stratnoj postavi i da tu dileme neće biti. Ukoliko nastavi da „rešeta“ protivnike, a onda i na Mundijalu bude koristan na terenu, cela karijera može da dobije potpuno novi sjaj.


RASPORED MEČAVA FJORENTINE DO MUNDIJALA:

30.10. Fjorentina – Specija

3.11. RFS – Fjorentina

6.11. Sampdorija – Fjorentina 

9.11. Fjorentina – Salernitana

13.11. Milan – Fjorentina

BONUS VIDEO Tadić, Vlahović i Ilić posle velike pobede protiv Norveške

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare