Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Napadači Crvene zvezde su ove sezone apsolutno van forme, a preskroman učinak crveno-belih špiceva najbolje oslikava podatak da su u 29 superligaških kola zajedno postigli samo 13 golova.

Ubedljivo i bez mnogo oscilacija Crvena zvezda je stigla do treće titule u nizu, ali i pored 66 pogodaka na 29 susreta i 11 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioaca, šampion Srbije kraj sezone dočekuje sa problemom na koji već mesecima nema rešenje – kako probuditi golgetere?

Početak sezone nagoveštavao je oštru konkurenciju na najisturenijoj poziciji. Pavkov, koji je pola sezone ranije maestralnom igrom protiv Luverpula najavio buđenje, viđen je u crveno-belim projekcijama kao ozbiljan konkurent Boaćiju, a usled plasmana u Ligu šampiona Zvezdin arsenal je trebalo da zaoštri Tomane.

PROČITAJTE JOŠ

Trio golgetera obećavao je efikasnu sezonu, ali umesto rafala Srbina, Ganca i Portugalca, zvezdaška publika je tokom većeg dela superligaškog takmičenja imala prilike da svedoči borbama sa povredama, bledim partijama i spekulacijama o sukobima.

Apsolutno najskromniji učinak ostvario je Ričmond Boaći koji je na 10 prvenstvenih susreta postigao jedan gol, na gostovanju Proleteru, 2. novembra prošle godine. Napadač iz Gane od povratka iz Kine pruža daleko slabije partije u odnosu na one iz prvog mandata, a usled učestalih povreda dobar deo sezone i nije bio u punom trenažnom procesu.

Daleko ispod očekivanih su i igre Tomanea. Portugalac je u konkurenciji centarforeva najčešće dobijao šansu, a 1.255 minuta zabeleženih na 17 susreta bilo mi je dovoljno za samo pet pogodaka od kojih je poslednji postigao pre pauze zbog koronavirusa 14. marta protiv Napretka.

Golgeterski prosek triju špiceva popravlja Milan Pavkov koji je postigao sedam golova, ali poslednji još u oktobru prethodne godine. Od jesenje sezone Pavkov je potpuno van koloseka, a na činjenicu da mesecima ne uspeva da podesi nišanske sprave, nadovezale su se špekulacije o sukobu sa Dejanom Stankovićem koje je su strateg i napadač nedavno demantovali.

U kojoj meri je učinak centarforeva ispod očekivanog najbolje oslikava podatak da je golobradi Dejan Joveljić, prošle sezone za 771 minut proveden na terenu postigao osam golova.

PROČITAJTE JOŠ

Poređenje dvadesetogodišnjeg napadača koji je za četiri miliona evra prodat Ajntrahtu i trenutnih špiceva Zvezde, osim što svedoči o krizi u kojoj su Pavkov, Tomane i Boaći, otvara pitanje transfer politike kluba iz Ljutice Bogdana.

Dok je, sa jedne strane, centarfor izrazitog potencijala prodat posle prve korektne sezone, uprkos činjenici da bi uz pravu šansu njegova cena višestruko skočila, u timu su zadržani igrači koji igrama nisu opravdali godišnje plate od nekoliko stotina hiljada evra.

Primer Joveljića i igrača koji trenutno konkurišu za najistureniju poziciju još jednom je potvrdio da skuplje nije uvek i bolje, kao i da je ključ povratka crveno-belih na pravi put okretanje ka Zvezdinoj deci. U slično se zvezdaška javnost uverila nakon što su Kanjas, Van la Para i Garsija ustupili mesta Petroviću, Gavriću i Nikoliću.

Iako treba uzeti u obzir da su se ove sezone fudbaleri suočili sa neplaniranim i višemesečnim prekidom sezone, Pavkov, Tomane i Boaći osim što su postigli manje golova od Joveljića prošle sezone, njih trojica su zbirno bili strelci na manje susreta od El Fardu Bena (13), ali i Stefana Mihajlovića iz Radničkog (13), Nikole Petkovića iz Vojvodine (15) i dvojca TSC-a Vladimira Silađija i Nenada Lukića koji su postigli po 16 pogodaka, a koji su takođe iskusili efekat prekida usled koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare