Atalanta će biti oslabljena neigranjem Josipa Iličića protiv PSŽ
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Bio je jedan od najvećih otkrovenja Serije A kada je Atalanta briljirala u domaćem prvenstvu.

Josip Iličić je postao slobodan igrač, a Atalanta se emotivno oprostila od igrača koji je godinama bio jedan od nosilaca igre.

PROČITAJTE JOŠ

Još uvek nije poznato da li je Iličić i završio karijeru, a prethodnih nedelja se pominjalo da bi mogao da pređe u Veronu.

Klub je imao dirljivu poruku za kraj saradnje.

„Očarao je Bergamo svojim igrama i klasom. Svojom magijom nas je naterao da sanjamo na terenu i dirnuo nas svojom osećajnošću i ljudskošću. Četiri pogotka koja je postigao u Valensiji zauvek će ostati portret prvaka Iličića, a plemenit gest darivanja lopte te čarobne večeri bolnici Papa Đovani XXIII u Bergamu portret čoveka Josipa“, poručili su iz kluba.

Nisu se na tome zaustavili.

„Bilo bi tu za brojiti njegovih golova i asistencija, ali ovih zajedničkih pet godina znači mnogo više od brojki. Sada se razilazimo, ali sećanja i osećanja ostaju zauvek. Srećno, profesore i hvala na svemu!“

Iličić je imao psihičke probleme od kada je preminuo njegov bivši saigrač Davide Astori, a ubrzo nakon toga je usledila i pandemija koronavirusa koja je posebno tragične posledice imala oko i u Bergamu.

Slovenac nije mogao da gleda ogroman broj mrtvih i slike kako sanduci prolaze ulicama grada.

Mesecima se borio sa tim, a onda je odlučio da od kluba traži slobodno da bi se izborio sa tim.

Trener Đanpjero Gasperini i saigrači su pokušali da mu pomognu, ali Iličić nije reagovao. Bio je povučen u sebe i sve više se zatvarao u sebe do trenutka kada je morao da ode iz tima. Psihički ga je dotuklo kada je dobio koronu.

Atalanta ni u jednom momentu nije imala dilemu i poručila mu je da ode na odmor i da bude sa porodicom u Sloveniji. Bilo mu je potrebno tri meseca, a onda se vratio i ponovo počeo da trenira. Pomogli su mu i navijači koji su oblepili grad plakatima podrške da je Bergamo njegova kuća.

Novi talas pandemije je počeo da se širi Italijom… Ugovor mu je istekao na kraju prošle sezone. Odigrao 173 utakmice za Atalantu, postigao je 60 golova i asistirao za još 44.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar