Fudbal Italija Rim Evropsko prvenstvo
Fudbaleri Italije stigli u Rim Foto:EPA-EFE/TELENEWS

Ko do pre neki dan nije znao ime Aleksandra Trajkovskog, sada ga je dobro zapamtio.

Italijani su od 24. marta do sada ispretresali čitav život reprezentativca Severne Makedonije koji ih je bukvalno „ugasio“ u Palermu jednim jedinim šutem.

PROČITAJTE JOŠ:

Trajkovski nas je u 92. minutu, šutem koji je ispaljen u maniru onog kakav je Nikola Žigić svojevremeno ispalio protiv Rome, ili onog kojim je Milan Pavkov dotukao Liverpul.

Šutneš, pa ako uđe – ušlo! Trajkovski je imao sreću da pogodi malu mrežu gola Italije, čime je lišio fudbalski svet jednog velikog klasika između „azura“ i Portugala.

Portugalcima sada deluje otvorena borba za Mundijal, na koji bi mogli da se provuku kroz „mala vrata“ pošto ih je srpska reprezentacija pobedila u borbi za prvo mesto u grupi i poslala u baraž.

Već je bilo reči o epskom raspadu italijanskog tima koji je, ne tako davno, pre nekih osam, devet meseci postao prvak Evrope, a onda gubio u svim većim mečevima.

Zato dok se Portugal već polako zagreva za Mundijal u Kataru (Makedonci se i nadaju tome da će ih potceniti), Italijani razmišljaju šta im je činiti.

Jasno je da ovako više ne ide. Generacija koja je doživela krešendo na Evropskom sada je u slobodnom padu i sledi joj rekonstrukcija.

Poznato je da je Roberto Mančini ostao na kormilu reprezentacije. Ima ugovor do 2026. a čelnici Fudbalskog saveza Italije na čelu sa Gabrijele Gravinom bili su spremni da mu pruže još jednu šansu.

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ipak je posle godina razočaranja, uspeo da uzdigne „azure“ na tron Evrope, nije mala stvar. Međutim, neće svi koji su godinama bili u timu, u njemu i ostati.

Italijanima slede neki bolni rezovi, a dok tamošnji mediji spekulišu o tome ko bi mogao da se nađe na „spisku za odstrel“.

Logičan izbor je najpre na onim starijim igračima. Zbog toga se deo Italije već oprašta od Leonarda Bonučija i Đorđa Kjelinija, drugima je teško da prihvate neizbežno.

I Kjelini i Bonuči su u godinama i tempo igranja za klub i reprezentaciju više nije baš najsrećnija opcija za njih.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Posebno zato što im i u svom klupskom dvorištu ne cvetaju ruže kako su se nadali. Po tome kako pišu Italijani, Kjelini bi trebalo da se oprosti od reprezentacije u junu.

Alesandro Bastoni je više nego spreman da popuni rupu koja će nastati odlaskom štopera Italije.

„Ja hoću da ostanem jer sam još uvek mlad trener i hteo sam da osvojim i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Moram da sačekam ovog trenutka na Mundijal, ali volim svoj posao i hoću da se regrupišem sa igračima“, poručio je Mančini.

To regrupisanje podrazumeva i promenu taktike. Najavljuje se neka nova formacija, hibrid između 4-3-3 i danas veoma popularne 4-2-3-1.

Foto: EPA-EFE/Justin Tallis

Sve ovo znači da će Italijani dobiti neko novo lice u vremenu koje dolazi.

„Kako tim može da se popravi? Pa uključićemo mlađe igrače i nadamo se da mogu da iskoriste velike uloge i iskustva iz klubova, jer je to osnova. Radićemo na tome“, dodao je Mančini.

Žoržinjo ima 30 godina, Čiro Imobile ima 32 i uprkos tome što igraju odlično, videlo se da nisu dovoljni.

Sandro Tonali je uz Bastonija još jedan od mlađih „lavova“ spremnih da uskoče u rolu starijih kolega, a očekuje se da i Leonardo Spinacola, Federiko Kijeza i Nikolo Zaniolo dobiju svoje šanse i veće role.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Tonaliju neće pripasti nimalo lak zadatak, da odmeni Žoržinja, ako i ovaj odluči da se posveti klubu u dolazećem periodu.

Svi pobrojani su važili prethodnih godina za velike talente italijanskog fudbala i povrede su ih ukočile da veću vrednost pokažu i ranije.

Đanluka Skamaka je takođe neko na koga će se računati, tim pre što bi trebalo da bude starter i protiv Turske u utorak uveče.

Skamaka bi uskočio u ulogu Imobilea, koji u nacionalnom timu ne impresionira kao u Laciju, a deo razloga zašto Mančini menja taktiku je upravo i to da bi je prilagodio Tonaliju i Spinacoli.

Spinacola, Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Bilo kako bilo, nema sumnje da će Italijani imati veoma težak zadatak pred sobom, jer su već propustili drugi uzastopni Mundijal.

Ako je to pre četiri godine bilo čudo neviđeno posle više od pola veka, sada je to stvarnost koja je opet „azure“ udarila po nosu.

Razlika je što su ovog puta svesni da više nisu automatski učesnici Mundijala samo zbog toga što im na dresu piše „Italija“ tako da je sva prilika da će popraviti šta se popraviti može već narednih meseci.

BONUS VIDEO: Čudo u Palermu, Severna Makedonija ostavila Italiju bez Svetskog prvenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar