Foto: Tibor Illyes/MTI via AP
Foto: Tibor Illyes/MTI via AP

Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenuće istragu zbog mogućeg rasizma mađarskih navijača prema igračima reprezentacije Engleske, preneli su britanski mediji.

Fudbaleri Mađarske i Engleske odigrali su u četvrtak duel u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Englezi su bili nemilosrdni i pobedili su sa 4:0, ali su tokom utakmice doživeli nemile scene.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navode strani mediji tokom utakmice je došlo do rasističkog vređanja od starne mađarskih navijača prema Rahimu Sterlingu i Džudu Belingemu.

Selektor Engleske Garet Sautgejt rekao je da je tako nešto neprihvatljivo, dok je britanski premijer Boris Džonson preko svog Tviter naloga zatražio od delegacije FIFA da reaguje povodom ovog događaja.

„Nije pošteno kritikovati sve mađarske navijače, takve ljude, rasiste, imamo i kod kuće. Svet se menja, ali i dalje postoje dinosaurusi u modernom društvu koji imaju takve predrasude“, istakao je Sautgejt.

„Potpuno je neprihvatljivo da su engleski igrači bili rasno zlostavljani u Mađarskoj prethodne noći. Urgiram da FIFA preduzme snažne mere protiv odgovornih, kako bi se osiguralo da se ovakvo sramotno ponašanje zauvek iskoreni iz igre“, objavio je Boris Džonson na Tviteru.

Ovo nije bio jedini incident na meču, pošto su na teren uletela i pirotehnička sredstva, kao i razne čaše. Jednu od tih čaša je dohvatio i engleski reprezentativac Deklan Rajs, koji je sadržaj popio, u znak protesta prema navijačima, a njegov potez se ne može okarakterisati kao posebno pametan pogotovo usled pandemije koronavirusa.

Treba napomenuti da je i ranije Mađarska bila kažnjavana igranjem tri utakmice pred praznim tribinama zbog rasizma i homofobije. Tada su to bile sankcije UEFA, a ovoga puta će FIFA morati da reaguje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar