Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Američka fudbalska liga - MLS je u žestokoj ekspanziji, ali je činjenica da je fudbal u Sjedinjenim Američkim Državama miljama ispod američkog fudbala i NBA lige. Ipak, u poslednje vreme sve je veći broj fudbalera koji su iz SAD stigli u Evropu.

Prava invazija Amerikanaca usledila je na evropski fudbal, a da sve dobije dodatno na težini postarali su Alfonso Dejvis, Seržinjo Dest, Đovani Rejna i Kristijan Pulišić, koji imaju zapažene uloge u „ligama petice“! I to u najvećim klubovima na Starom kontinentu, daleko su od statista…

PROČITAJTE JOŠ

Povod za ovu priču bio je Seržinjo Dest, desni bek Barselone, koji je ispisao istoriju „El klasika“, kao prvi Amer koji je bio akter najvećeg derbija španskog fudbala.

Real je prošle subote preslišao kao gost Barselonu (1:3), a Dest koji je plaćen Ajaksu 21 milion evra, plus pet na ime ostvarivih bonusa, uz neverovatnu klauzulu od 400 miliona evra, bio je starter u sudaru Katalonaca i Madriđana.

Štaviše, odigrao je svih 90 minuta, što znači da je „kupio“ čeličnog Holanđanina Ronalda Kumana.

Fudbalski svet bio je šokiran kada je tokom leta stigla vest da će Veston Mekeni iz Šalkea preći u slavni Juventus.

Šalke je zacepio sumu od 22 miliona evra, ali je lukava torinska „stara dama“ poručila Nemcima da mogu da dobiju odmah tri miliona, a da će preostalih 19 dobiti na kraju sezone, ukoliko se Mekeni dobro pokaže u Seriji A.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Dosad je centralni vezista odigrao dva meča, ali je jasno da će mu Andrea Pirlo sve više ukazivati priliku kako bi se uverio da li je 22-godišnji Amerikanac „kalibar“ za veliki klub kakav je Juventus.

O narednom imenu suludo je trošiti reči, dovoljno je reći Alfonso Dejvis. Poklonila mu se planeta prethodne sezone, kada je s Bajernom osvojio sve što se osvojiti može.

PROČITAJTE JOŠ: Despotović i dalje rešeta u Rusiji

Njegova brzina, odlične tehičke sposobnosti i više nego solidna leva noga, raspametile su sve u Minhenu i širom Evrope. To što je uprava Bajerna „zaratila“ s Davidom Alabom, koji je bio zakucan po levoj strani, niko nije ni osetio, jer se briljatnim partijama Hansu Fliku nametnuo Dejvis.

Foto: EPA-EFE/Alexander Hassenstein / POOL CONDITION

Momak koji je odabrao da igra za reprezentaciju Kanade, stigao je 2018. godine iz Vankuvera za 13,5 miliona dolara i prvo je morao na kaljenje u drugi tim Bajerna.

A kada je 2019. godine prekomandovan u „kaznenu ekspediciju“ s „Alijanc arene“, usledila je eksplozija. Od tada je upisao 39 utakmica i postigao četiri gola, ustalio se u starnoj postavi i praktično je nemoguće zamisliti Bajern bez Alfonsa Dejvisa.

Nažalost, trenutno je povređen i zbog toga ga nema da „melje“ s Bajernom.

Imaju Amerikanci još bisera, svakako je jedan od njih Đovani Rejna koji ima svega 17 godina i uzdanica je Dortmunda.

Stigao je pre godinu dana na „Signal iduna park“ iz Njujorka, a od ove sezone hitronogi ofanzivni vezista uživa ogromno poverenje trenera Lusijena Favra.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK CONDITIONS

Golobradi Rejna rođen je u Sanderlendu, ali je odabrao da igra za Sjedinjene Američke Države, prošao je sve mlađe kategorije i potpuno je izvesno da će uskoro uslediti i poziv iz „A“ tima.

Još Amerikanaca ima u Bundesligi, osim Dejvisa i Rejne, kao i Mekenija koji je na pozajmici u Juventusu, tu je i Tajler Adams, koji je pre godinu dana stigao iz Njujork Red Bula u Lajpcig.

Ustalio se na sredini terena Lajpciga, kluba koji je pravi hit u Bundesligi, a blistao je i u Ligi šampiona prošle sezone, gde ih je tek u polufinalu eliminisao skupoceni Pari Sen Žermen.

I poslednje ime, ujedno i starosedelac u evropskom fudbalu svakako je Kristijan Pulišić. Godinama je blistao u dresu Borusije Dortmund, da bi izborio transfer u Čelsi „težak“ neverovatnih 58 miliona evra.

Pulišić ove  sezone muku muči s povredama, ali je neko na koga ozbiljno računa Frenk Lampard. Za reprezentaciju SAD odigrao je već 34 utakmice i 14 puta je bio strelac, a ima samo 22 godine.

Nema dileme da će sa ovakvim zvezdama u najjačim fudbalskim ligama širom Evrope, Amerikanci dodatno obratiti pažnju na fudbal i da će se bar malo smanjiti ta pomama, to ludilo za američkim fudbalom i košarkom, jer će pomno pratiti kako „bubamaru“ kotrljaju Dejvis, Rejna, Pulišić i ostali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar