FIFA razmatra predlog UEFA o pravilu igranja rukom

Fudbal 06. nov. 202020:53 > 20:53
Podeli:
Infantino
Foto: EPA-EFE/Andres Coelho

Đani Infantino, predsednik FIFA, rekao je da će ta organizacija proceniti predlog UEFA o promeni pravila igranja rukom kako bi se sprečilo donošenje odluka koje štete fudbalu.

Infantino je to naveo u pismu predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu, u koje je agencija AP imala uvid.

PROČITAJTE JOŠ:

Infantino je naveo da FIFA teži „poštenju, doslednosti i transparentnosti“ u vezi sa pravilima o kojima se intenzivno raspravlja.

PROČITAJTE JOŠ: Korona ponovo vlada Apeninima: Zaraženi Mančini i Džeko

Čeferin je prošle nedelje pisao Infantinu i tražio da se vrati pravilo koje dozvoljava sudijama da procene da li je igranje rukom fudbalera bilo namerno ili slučajno i da se spreči niz „mnogih nepravednih odluka“.

U svom odgovoru Čeferinu, Infantino je naveo da će o predlogu UEFA biti reči na sastanku Međunarodnog borda fudbalskih saveza (IFAB) ovog meseca.

„Ovo nije prvi put da je to pravilo u centru diskusije i verujem da neće biti ni poslednji put. Verujem da intenzitet rasprave o ovom određenom delu igre dobro ilustruje strast prema našem sportu i suptilnosti koje ga čine jako privlačnim“, naveo je Infantino u pismu.

Izmenom pravila 2019. godine utvrđeno je da je prekršaj napravljen ako su ruke fudbalera raširene u neprirodnom položaju u trenutku kada ga pogađa lopta.

Promenu fudbalskih pravila nadgleda IFAB, FIFA kontroliše polovinu od osam glasova, a četiri glasa drže Fudbalski savezi Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Tehnički i fudbalski savetodavni odbori IFAB sastaće se ovog meseca uoči Generalne skupštine sledeće godine. Infantino je rekao Čeferinu da je obavešten da će predlog UEFA o igranju rukom biti na dnevnom redu.

„Kao što ste tačno istakli, naš fokus ne bi trebalo da bude usmeren samo na razmatranje potencijala predloženih izmena, već i na razmatranje efikasnosti izvršenih promena“, naveo je predsednik FIFA.

Za promenu je i trener Čelsija Frenk Lampard, čija je ekipa imala korist od sadašnjeg pravila, nakon što joj je dosuđen diskutabilan penal zbog igranja rukom jednog igrača Rena tokom utakmice u Ligi šampiona u sredu.

„To je pravilo koje niko ne voli, ni oni koji igraju fudbal, ni oni koji gledaju fudbal“, rekao je Lampard.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar