Foto: EPA-EFE/ELISABETTA

Zlatan Ibrahimović je produžio ugovor sa Milanom na još godinu dana i još jednom dokazao da u njegovom slučaju godine ne predstavljaju nikakvu prepreku.

PROČITAJTE JOŠ

Ibra će na početku sledeće sezone imati punih 40 godina, što nije sprečilo rukovodstvo Milana da mu ponudi saradnju na godinu dana, vrednu 6.5 miliona evra, koja bi sa bonusima trebalo da pređe i cifru od sedam miliona.

I dok mnogima takav ugovor zvuči neverovatno, Ibrahimović je svojim igrama u Milanu pokazao koliki je njegov zanačaj za slavni italijanski klub.

Sezonu koju su rosoneri startovali na fenomenalan način i dugo držali lidersku poziciju, Zlatan je počeo kombinujući 13 golova i asitencija u svojih prvih deset mečeva, noseći tim čak i u borbu za titulu koja je pre početka delovala kao naučna fantastika.

U proseku ove sezone postiže više od gola po meču, i posle pet godina se vratio u dres švedske reprezentacije.

Dugo je izgledalo da smela Ibrahimovićeva tvrdnja da bi Milan prošle sezone osvojio ligu da je bio od početka nije bila toliko luda, posebno kada je tim otišao u Napulj i pobedio krajem novembra i postigao još jedan važan cilj. Milan je postao zimski šampion i nije izgubio ligašku utakmicu do početka 2021. godine.

Milan je u šampionskoj trci sa svojim rivalima vodio prilično dugo, ali je povreda Ibrahimovića odvojila sa terenas koro dva meseca, što je rezultiralo padom u igri cele ekipe.

 

Pokušao je klub da dovođenjem Mandžukića nadomesti učinak svoje glavne zvezde, ali je Ibrahimovićev uticaj na, po proseku godina najmlađu ekip,u mnogo veći od puke uloge na terenu.

Čak i kada ne igra dobro, prisustvo Ibrahimovića donosi uticaj na ekipu i neophodno sampouzdanje, jer je Šveđanin jedina istinska zvezda ekipe, i uživa ogroman respekt i kod rivala i kod sudija, što skida pritisak i ostavlja više prostora saigračima.

Njegovo odustvo zbog povreda u nekoliko navrata, brzo je ugasilo te šampionske ambicije, ali je Ibrahimović potreban Milanu da u završnici sezone sačuvaju poziciju koja ih vodi u Ligu šampiona.

Šveđanin je učinio treninge mnogo kompetitivnijim i doprineo da se kod mlađih fudbalera izgradi pobednički mentalitet, kojeg u Milanu nema otprilike od perioda kada je Ibrahimović pre devet godina iz kluba otišao u PSŽ.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Osim mnogo toga igračkog, Ibra je Milan ponovo vratio u centar pažnje i na drugi način.

Njegovo performans na San Remu kada je na pozornicu izašao uz pesmu Nade Topčagić, a zatim i sam nastup, doneli su onu medijsku pažnju koju klub dugo nije imao.

Milanu je falila superzvezda, koju nisu imali od svojih šampionskih dana.

A koliko je privržen klubu, svedoči i podatak da se odrekao plate za mart u korist fondacije kluba, jer je smatrao da zbog odsustva zbog povreda nije zaslužio da je primi.

Zato i ne čudi da je u trenutku kada su i najbogatiji klubovi na svetu u velikim finansijskim problemima što je bio i jedan od razloga za stvaranje Superlige, rosoneri ušli u poduhvat sa milionskim ugovorom za čoveka koji uskoro ulazi u petu deceniju života.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare