Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se na Evropsko prvenstvo pobedom nad Jermenijom 1:0 u poslednjem kolu kvalifikacija u grupi, a Vels je sa Turskom odigrao nerešeno 1:1.

Hrvati nisu dozvolili iznenađenje na svom stadionu, mada su imali i malo sreće, ali i smirenog i hladnokrvnog Dominika Livakovića koji ih je izbavio iz neprilike u jednoj veoma opasnoj situaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Na drugoj strani je veoma raspoložen bio i Ognjen Čančarević na golu Jermenije, pa se razlika u kvalitetu svela na skup igrača između njih dvojice i Hrvati su uspeli da trijumfuju.

„Minimalac“ na Maksimiru bio je zaslužen, jer je Čančarević, čuvar mreže srpskog porekla, imao 12 odbrana i maksimalno je otežavao posao Hrvatima u Zagrebu.

Lovro Majer je imao jednu od prvih šansi za Hrvatsku kada je pucao sa ruba šesnaesterca preko gola. Opasni su bili i Jermeni u 30. minutu kada je Borna Sosa ispao, Armen Hovhanisjan je istrčao ispred Livakovića i golman Hrvatske je poslao rukom loptu preko prečke.

Luka Ivanušec je samo tri minuta kasnije imao opasnu šansu u šesnaestercu Jermenije, ali je gađao pored stative pošto mu se lopta neočekivano odbila na desetak metara od gola.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sosa je na drugoj strani dobio udarac od Sevikjana u kaznenom prostoru Jermena, s tim da je sudija odmah odbacio mogućnost da svira penal u 36. minutu.

Igra je nakratko prekinuta, a Sosa je probao da „proda“ nešto ozbiljniji start nego što je to bio, pa se VAR soba nije uključivala.

Modrić je u međuvremenu loše uhvatio jedan volej iz solidne pozicije, u jednoj situaciji ga je blokirao Hovhanisjan, a Hrvati su ozbiljno shvatili upozorenje s praga 30. minuta kada im je Livaković spasao kožu.

A koliko su ozbiljno shvatili pokazali su tek u 43. minutu, iako su dotle imali dve trećine vremena loptu u nogama.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sosi je na levoj strani ostavljeno previše prostora, lopta je poletela u peterac i tamo joj se samo „poklonio“ Ante Budimir za 1:0, pa Ognjen Čančarević nije mogao da uradi ništa.

Nepuna dva minuta kasnije osokolio se i Modrić da još jednom raspali parabolu koju je golman izbio ispred sebe. Potom je Brozoviću malo falilo da šut s distance smesti u mrežu, te je rezultat ostao 1:0.

Hrvatskoj je taj rezultat vodila i na Maksimiru, ali i u grupi u kojoj je Vels protiv Turske imao 1:0. Nekoliko solidnih prilika bilo je na obe strane u prvih petnaestak minuta nastavka, a Čančarević se tada istakao dobrom odbranom Kramarićevog udarca sa leve strane.

Završila je u mreži lopta kada je Čančarević fauliran pred svojim golom, a onda je Nair Tiknizjan sa glave skinuo loptu Budimiru za zicer. Čančarević je kasnije sprečio i autogol, njegovi saigrači su probali u završnici da napadnu u nekoliko navrata, a na snazi je svejedno ostao rezultat s poluvremena.

Kada je reč o konačnom rasporedu u grupi, Turska je posle remija sa Velsom završila na prvom mestu sa 17 bodova, Hrvatska je druga sa 16, a Vels je ostao na 12 i ispao je iz izgre za odlazak na kontinentalni šampionat u Nemačkoj.

Kvalifikacije za Evro 2024:

Utorak:

Grupa B

Grčka – Francuska 2:2 (0:1)

(Bakasetas 56, Joanidis 61 – Kolo Muani 42, Fofana 74)

Gibraltar – Holandija 0:6 (0:3)

(Stengs 10, 50, 62, Vifer 23, Kopmajners 38, Gakpo 81)

Grupa D

Hrvatska – Jermenija 1:0 (1:0)

(Budimir 43)

Vels – Turska 1:1 (1:0)

(Vilijams 8 – Jaziči 69. p)

Grupa I

Rumunija – Švajcarska 1:0 (0:0)

(Alibek 50)

Andora – Izrael 0:2 (0:1)

(Servos 29 ag, Kinda 81)

tzv. Kosovo – Belorusija 0:1 (0:1)

(Antilevski 42)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO: Kad poljubite protivnika nakon grubog duela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar