Fudbalska utakmica Hrvatska vs Slovenija
Fudbalska utakmica Hrvatska vs Slovenija Foto:REUTERS/Antonio Bronic

Kvalifikacije za Mundijal bliže se kraju, što daje sve jasniju sliku i o potencijalnom baražu, koji će biti paklen i kojem je Hrvatska sve bliža.

PROČITAJTE JOŠ

Promena sistema takmičenja prilično je otežala borbu za Mundijal kroz dodatne mečeve, za sve koji ne zauzmu prve pozicije.

Ne prođe kvalifikacioni ciklus bez raspleta u poslednjim trenucima utakmica u poslednjim kolima, „miriše“ na tako nešto i sada u nekoliko grupa, posebno u onoj u kojoj je Hrvatska.

Aktuelni vicešampioni sveta remizirali su protiv Slovačke sa 2:2 i zakomplikovali sebi borbu za Katar, iako je Slovačka praktično već otpisana selekcija.

Rusi su to iskoristili da pobede Slovence sa 2:1 i zauzmu vrh grupe H, slede im dve utakmice, prva je protiv slabašnih Kiprana.

Pored toga, sve je moguće u grupi G, u kojoj su Holandija, Norveška i Turska.

Holanđani imaju 19, Norvežani 17, Turci 15 su na bodova, i to posle neverovatne pobede nad Letonijom posle VAR penala u 99. minutu.

U grupi B, Španija može da sklizne u baraž jer ima samo bod više od Šveđana, koji imaju i utakmicu manje.

Eks YU timovi

Srbi i Hrvati su najdalje dogurali u borbi za SP, BiH ima dva boda i meč manje od Ukrajinaca i može se nadati baražu. Crna Gora je bez šanse kao 4. u grupi G, Severna Makedonija može dalje, ali se mora nadati kiksu Rumuna. Slovenci su bez šansi, četvrti su posle poraza od Rusa u grupi H.

Nije ni Italija sigurna na vrhu sa tri boda više od Švajcaraca, koji imaju meč manje.

Prema trenutnom rangiranju, drugoplasirani su timovi Portugalije, Švedske, Švajcarske, Ukrajine, Češke, Škotske, Norveške, Hrvatske, Albanije i Rumunije.

Škotska lekcija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je dovoljna opomena Srbiji, a u komšiluku, Hrvati su već počeli da prave projekcije baraža.

Ruse čeka Kipar i gostovanje Hrvatskoj 14. novembra, kada će „Zbornaji“ biti dovoljan i remi za Katar, ako pobedi pre toga inferiorni Kipar.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Što se Srbije tiče, dve pobede je direktno vode u Katar i svi već vide baš taj 14. novembar kao „dan D“ u Lisabonu.

Put kroz baraž biće znatno teži jer se za mesto na Mundijalu bori čak 12 selekcija (10 drugoplasiranih i dva tima iz prošlogodišnje Lige nacija), a svi se kroz tri staze bore za preostala mesta, i to tako što se igraju polufinale i finale.

Nema dvomeča sa samo jednom selekcijom, što donosi veliki broj potencijalnih mina.

BONUS VIDEO Bajro Župić o dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

Gledajte mečeve Srbije uz SBB i EON pakete

Utakmice u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. TV Nova S prenosi ekskluzivno Srbija – Azerbejdžan, u utorak od 20.45, što možete gledati na EON-u. (Promo)

Foto; Flashscore

 

Foto: Flashscore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar