Đerdan Šaćiri i Granit Džaka; Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Švajcarski fudbaler Rikardo Rodrigez dao je konačni sud o učešću svoje reprezentacije u Kataru, ali i o Granitu Džaki.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m‘s.

Mim
.

Švajcarska je takmičenje u Dohi završila porazom u osmini finala 1:6 od Portugala, ali je kao drugoplasirana prošla iz grupe G, gde je bila i Srbija.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, u okršaju za prolaz, „sajdžije“ su pobedile „orlove“ na Stadionu 974 i poslale ih kući, u meču u kom je provokacija na račun srpskih igrača bilo i od strane Džake i Đerdana Šaćirija na terenu, ali i od strane albanskih navijača na tribinama.

Zbog toga se oglasio i poznati komentator Saša Rufer koji je rekao da Džaka ne treba da bude kapiten zbog toga što se stalno izvlači sa provokacijama. To je uradio i u Rusiji kada je rukama pokazivao albanskog orla posle gola protiv Srbije.

Rodrigez je konačne utiske sa turnira sumirao u danima nakon takmičenja za švajcarski Blik.

„Ovo je bio najjasniji poraz u osmini finala od prethodna tri. Trebalo je da prođemo bolje protiv Švedske pre četiri godine, a i protiv Argentine mislim da smo bili bolji tim i zaslužili smo da odemo dalje. Zato je kraj te 2014. najgorče iskustvo“, rekao je Rodrigez.

Vanja Milinković-Savić, Saša Lukić i Granit Džaka Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Odgovorio je i na pitanje da li je taktička zamisao slična onoj koju je forsirao Dragan Stojković Piksi (tri čoveka u odbrani) bila nešto što se osvetilo Švajcarskoj protiv Portugala.

„Ne, rano smo primili golove posle ubacivanja sa strane i posle kornera. Nema to nikakve veze sa taktičkim zamislima. A kad smo se prebacili na četiri igrača pozadi, odmah smo dobili još jedan gol“, kaže Rodrigez, koji nije hteo da komentariše kritike svojih saigrača na račun taktike.

Nije mu se dopalo ni što je morao da odgovori i na Ruferovu konstataciju o Džaki.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

„To je njegovo mišljenje, ima pravo da ga izrazi. On je komentator, to mu je čak posao. A da li je Džaka pravi kapiten? Da, ali ne zato što je moj drugo. Granit predvodi, ima hrabrost, samopouzdanje, priča sa svima i kaže šta misli. Dobar je igrač i standardan u Arsenalu“, kaže Rodrigez.

Kaže da se ne bi mnogo toga promenilo i kada bi mu kapitenska traka bila oduzeta.

„Uvek bi se on ponašao isto, takav je Granit“, kaže Švajcarac, koji se potom prebacio na pitanje zašto se baš Džaka uvek nađe u centru provokacija.

Na meču sa Srbijom je nosio dres sa prezimenom „Jašari“ i pričao da je reč o Ardonu Jašariju, mladom fudbaleru, a ne o Ademu Jašariju, teroristi, na kog je zapravo mislio.

Granit Džaka Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

„To ćete morati da pitate njega. Sve što znam je da je ta utakmica (sa Srbijom) bila sve. Pritisak sa svih strana na sve nas je bio ogroman. Ali najviše na Džaku i Šaćirija. Stvari na terenu postanu emotivne vrlo brzo, bez obzira na to šta si planirao da uradiš pre toga“, rekao je Rodrigez i onda otkrio šta je Švajcarac albanskog porekla planirao.

„Pričali smo mnogo svi zajedno. Kao i svi, hteo je da ostane miran i ispalo je bolje nego pre četiri godine. Bili smo mirniji, morao sam samo jednom da ga zadržim“, kazao je Rodrigez.

BONUS VIDEO: Navijače Švajcarske teraju sa tribina