Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kako se prepoznaje dobar strelac? Jednostavno, po osećaju za gol. Po lakoći postizanja golova. Za njega, to je jednostavno, kao popiti čašu vode ili rešiti prostu jednačinu.

Erlin Brat Holan, momak sa severa kontinenta, ime koje je je u proteklih nešto više od godinu dana obeležilo fudbalsku pozornicu Evrope i sveta. Danas je ovaj 20-godišnji momak, rodom iz Lidsa, pojam modernog napadača, neko ko u strahu drži protovničke odbrane.

Norvežanin je rođen u Lidsu, u Jorkširu, s obzirom da mu je otac, Alf Inge Holan igrao za Notingem Forest, a potom Mančester siti i Lids junajted, koji će ostati Erlinov omiljeni klub čak i danas, kada nosi žuto-crne klupske boje Borusije iz Dortmunda.

I ne krije da mu je velika želja da jednog dana zaigra na „Eland roudu“, u belom dresu Lidsa, kojeg poslednjih nekoliko sezona sa klupe predvodi „El Loko“, mag trenerskog poziva, Argentinac Marselo Bjelsa.

Kako god okrenete, o mladom Holanu slušaćete isključivo hvalospeve, jer igrom na terenu drugačije i ne zaslužuje. I nema sumnje da će, ukoliko ostane zdrav, nastaviti da niže mnoge rekorde.

Foto: EPA-EFE/Svein Ove Ekornesvaag

BRIN, MOLDE, SOLSKJER

Počeo je da igra u lokalnom Brinu, gde se nije mnogo zadržao, jer jednostavno, takav talenat je morao odmah da dospe u fokus većih i mnogo jačih klubova.

Iz Brina, za kog je igrao 2016. otišao je u Molde, gde ga je u orbitu izbacio isto tako strelac visokog kalibra, proteklih decenija, „ubica dečijeg lica“, Ole Gunar Solskjer, tada trener norveške ekipe, a ranije fudbaler Mančester junajteda.

Solskjeru nije trebalo mnogo da sabere dva i dva i vidi sa kakvim čudom od deteta raspolaže. Uradio je jedino što je mogao i što je bilo ispravno, gurnuo ga na teren, u vatru sa nepunih 17 godina i ostalo je, slobodno možemo reći – istorija.

Kada neko tako mlad, u elitnoj diviziji jedne zemlje, uspe da postigne četiri gola u prvih 21 minut i to protiv ekipe Brana, koji je do tog momenta bio lider na tabeli bez izgubljene utakmice, sve je jasno.

Erlin je četiri puta pogodio cilj za svega 17 minuta i četiri sekunde, dok mu je za het-trik trebalo svega 11 minuta i dve sekunde! Šta reći osim toga da je na meču bio skaut Mančester junajteda i „Đavo“ je tada prvi put zagrizao, a veza sa Solskjerom bila je dobra preporuka da mladi igrač bude na putu ka Mančester junajtedu. Ali, što nije sudbina, ne može biti sudbina.

ČUDA SA NORVEŠKOM, DEVET GOLOVA NA UTAKMICI

Erlin Holan je još u kadetskom i omladinskom uzrastu u dresu najavljivao u kakvog golgetera će izrasti.

Krajem marta 2018. je postigao het-trik u pobedi nad Škotskom u dresu tima do 19 godina, čime je obezbedio ekipi kvalifikacije na evropski kontinentalni šampionat.

Na tom prvenstvu, postigao je gol u remiju sa Italijom (1:1), ali šta reći za ono što je uradio 30. maja 2019. na Svetskom prvenstvu za timove do 20 godina, koje je održano u Poljskoj?

Norveška je tada deklasirala Urugvaj, slavila je sa 12:0, a Holan je verovali ili ne, postigao „het-trik het-trikova“, odnosno devet golova na utakmici, u rasponu od 7. do 90. minuta!

Holan po klubovima

Brin 5 mečeva/1 gol

Molde 50/20

Salsburg 27/29

Borusija (D) 11/12

* utakmice golovi u svim takmičenjima

To je zvanično rekord na jednom šampionatu mladih timova, ujedno je bila i najubedljivija pobeda jednog tima, a Holan je, bez obzira na eliminaciju njegovog tima u grupnoj fazi, osvojio „Zlatnu kopačku“ turnira kao najbolji strelac.

„VAR me je zaustavio. Da je bio na mojoj strani, možda bih stigao do 11 golova, tako da sam pomalo razočaran“, rekao je nedavno o tom dostignuću mladi napadač Borusije.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH

U GRADU MOCART KUGLI I SEOBA U RUR

Takvog igrača bilo je gotovo nemoguće zadržati u Norveškoj. Skauti su iz nedelje u nedelju dolazili na mečeve Moldea, mnogi su se otimali, ali mladi fudbaler i njegov otac, koji se u svemu mnogo pita, a naročito kad je reč o transferima sina, iznenadio je mnoge seobom u redove Red Bul Salcburga!

U avgustu 2018. je objavljeno da će mladi fudbaler od 1. januara 2019. postati član austrijskog prvoligaša, i to već u momentu kada je postigao 16 golova na 30 mečeva za Molde, osvojivši naziv najboljeg strelca kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda njegova prva polusezona za Austrijance i nije bila tako primetna, jer je do kraja sezone odigrao svega pet utakmica i postigao svega gol, ali eksplozija je usledila od leta 2019.

Do januara ove godine, kada je posle svega sezone i po u Austriji prešao u redove Borusije iz Dortmunda, Holan je na 22 utakmice postigao 28 golova i jasno, ni ustave Salcburga nisu izdržale nalet bujice ponuda – mladi Norvežanin se obreo u Ruru i slavnom klubu sa „Signal Iduna parka“.

Mančester junajted, gde je već bio viđen, ostao je kratkih rukava, čak ni Solskjerova „veza“ nije bila dovoljna, jer su otac i njegov agent, Italijan Mino Raiola, bili ubeđeni da su Bundesliga i „milioneri“ klub koji će biti idealni za njegov dalji razvoj.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

I ĐAVO JE LJUBOMORAN NA NJEGA

Erlin se ne plaši da iskaže šta oseća i šta su mu ciljevi. Nedavno se, na jednom od intervjua pojavio u majici sa provokativnim natpisom, „I đavo je ljubomoran na mene“.

Da li je to poruka za Mančester junajted, koji je u svetu fudbala poznat i po nadimku „crveni đavoli“, druga je priča, tek, Erlin smatra da nešto ima u vezi sa tim natpisom.

„Sviđa vam se? Znam da je đavo bio ljubomoran na mene celog mog života. Posebno on“, kaže mladi napadač.

On je momak koji se ne plaši da kaže šta misli. Mnogi su mu zimus zamerili kada je postigavši gol u pobedi nad Pari Sen Žermenom, seo na teren u proslavi gola praveći se da je u pozi za budističku meditaciju.

Posle, u Parizu, Francuzi su se revanširali, pobedili Nemce i ceo tim je posle meča posedao u istu pozu, odgovarajući tako Holanu, ali njega to nije pomerilo ni za milimetar.

I dalje daje hemingvejski kratke, jednostavne odgovore na bilo koje pitanje. Ne voli da troši mnogo reči. Čak ni kad priča o svom idolu, Zlatanu Ibrahimoviću, ne razbacuje se epitetima.

„Dopada mi se njegov mentalitet. On stvari gleda drugačije. Što se mene tiče, oduvek sam imao to samopouzdanje. To sam ja! Dopada mi se i sa kakvom lakoćom menja klubove, što nije lako. Gde god igra, postiže golove, od prvog sekunda. I to mi se dopada. Oba smo strelci i oba smo visoki, ali nam se igre razlikuju. Teško je porediti nas. Ja sam to što jesam“, jasan je Holan.

I ne krije da je zavisnik od postizanja golova.

„Mislim da sam baš navučen na postizanje golova. Lepa je to zavisnost. Celog života radim to. To je nešto o čemu sam kao klinac sanjao i to i činim sada. Oduvek sam znao da ću biti dobar igrač, ali sve je išlo nekako prebrzo. Mada, sviđa mi se ta brzina!“, zaključio je Holan.

Vrtoglav uspon na vrh svetskog fudbala. I sada kaže, vreme je da se krene u osvajanje trofeja. Dortmund zna kakvog dragulja ima, ostali mogu samo ljuborno da gledaju kako svetluca u njihovoj areni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar