Marko Livaja
Marko Livaja; Foto: Screenshot Youtube Hrvatska Nogometna Televizija

Sva strepnja navijača Hajduka tokom leta stigla je na naplatu. Od "Livaja ostani" došlo se do 2:0 na "Maksimiru" i kasnije do slavlja na rukama navijača. Hajduk dugo nije izgledao ovako dobro, a derbi Hrvatske obeležio je niz incidenata u toku meča i nakon njega.

PROČITAJTE JOŠ

Kakav je majstor fudbala Marko Livaja videlo se kod oba pogotka Hajduka. Najpre je u 60. minutu šmekerski prebacio Livakovića, a onda otrčao ispod tribine i dugo slavio pogodak.

Pokazao je kakav prvi dodir ima i u sudijskog nadoknadi kada je još jednom maestralno primio loptu, odložio je do Sahitija i to je bilo 2:0. Veliko slavlje je moglo da počne.

Čak i u Hrvatskoj je malo bilo primećeno kako je odigrao Josip Elez. Štoper Hajduka je učestvovao kod oba pogotka, poslavši duge lopte koje su bile kao teledirigovane. I dalje je najbolji igrač hrvatskog fudbala po procentu tačnih dodavanja.

Ipak, ovakvi potezi Hajduka učinili su da ocena čitave javnosti, a pogotovo sportske štampe u Hrvatskoj, bude da Dinamo ovako nemoćan nije bio čitavih 10 godina. Dinamo koji je ostao bez trenera Damira Krznara izgledao je očajno, pa je prvu pravu šansu imao tek u 91. minutu.

„Odigrali smo dobru utakmicu. Ovo je drugi derbi koji smo dobili. Ne smemo sada stati na ovome i zadovoljavati se ovim stvarima. Prvenstvo je dugo. Ima još dosta bodova u igri. Nismo ništa uradili. Kao što je i trener već pre rekao, na dobrom smo putu, ali moramo da nastavimo u ovom ritmu i dalje. Akciju kod prvog gola smo vežbali na treningu. Elez i ja se dobro znamo. Očekujem takve lopte od njega. Na kraju je ispalo sve perfektno. Kada ne primiš gol protiv Dinama na ‘Maksimiru’ onda moramo da budemo zadovoljni. Imamo dosta mesta za napredak i mislim da ćemo nakon pauze i priprema biti dosta bolji“, iskren je bio Livaja.

Društvenim mrežama je kružilo kako jedan fudbaler Dinama dotrčava sa klupe i pokušava da ošamari jednog igrača Hajduka. Potom započinje i naguravanje nakon kog su se Arijan Ademi i Nikola Katić (za nekoliko sekundi našao se i na zemlji) našli u gužvi, a jedan igrač Dinama je uhvatio rivala iz Hajduka za vrat.

To nije bilo u zapisniku delegata, ali je bilo pomena o neprimerenom navijanju, o skandiranju i upotrebi pirotehnike dve navijačke frakcije.

Valdas Dambrauskas, trener Hajduka, od dolaska u klub ima pet pobeda (dve na gostovanju Rijeci i Dinamu), a nakon pete je doživeo da igrači rivala ne žele da daju izjave. Dinamovci su odlučili da ostanu nemi, iako je to najvažnija utakmica hrvatskog fudbala. U najmanju ruku neobičan potez.

Dambrauskasa u Splitu već zovu Bogom jer je ulio poverenje da je ovaj tim stvoren za velika dela.

Tokom duela su se navijači dve frakcije stalno vređali, pa su naizmenično skandirali „ubij, purgera“ i „ubij, tovara“.

U jednom trenutku je razvijen transparent „Mrzim Dinamo“ od navijača Hajduka, na šta je odgovorila suprotna navijačka grupa sa „Vi ste Titovi, Tito je vaš“.

Bio je ovo samo jedan od niza provokacija, a objavljene su i fotografije 14 navijača, a zaplenjeno je ukupno 197 skrivenih baklji.

Ipak, verovatno najveći potres u regionu napravio je Livaja i to ne sjajnim potezima na fudbalskom terenu, već skandiranjem sa navijačima.

Hajduk je uspeo da preskoči najljućeg rivala iz Zagreba na tabeli i preuzme treće mesto, a bila je ovo ujedno i peta uzastopna pobeda za Splićane od kada je ekipu preuzeo Valdas Dambrauskas.

U jednom trenutku se Livaja našao na ramenima navijača, a onda i sam zapevao.

„Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to“, vređali su zajedno igrači i navijači.

Da ovo ne bude izolovan slučaj potrudio se isti igrač iste večeri. U jednom noćnom klubu je snimljen kako peva sa bivšim reprezentativcem Danijelom Subašićem istu tu pesmu.

Nakon toga je pevao i „I Purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“.

Hrvatski derbi je još jednom daleko zanimljiviji nakon kraja meča.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram