Foto: EPA-EFE/Tim Keeton/PETER POWELL

Englesku ponovo potresa skandal zbog novog slučaja zlostavljanja žena od strane nekog fudbalera, što postaje užasna praksa na Ostrvu.

Mejson Grinvud je samo još jedan u nizu igrača koji je optužen za nasilje nad ženama. Policija je uhapsila Grinvuda pod optužbama da je fizički i seksualno zlostavljao svoju devojku, a kasnije je dodata optužba za pokušaj ubistva.

Mladi fudbaler Mančester junajteda je pušten da se brani sa slobode, ali istraga je i dalje u toku i on neće moći da trenira sa klubom, a i sponzori su mu okrenuli leđa.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj slučaj nasilja dolazi nekoliko meseci od trenutka kada je razotkriveno serijsko seksulno zlostavljanje Bendžamina Mendija, fudbalera Mančester sitija.

Mendi je 2017. godine postao najskuplji defanzivac svih vremena u tom trenutku kada je Siti za njega platio Monaku oko 60.000.000 evra.

Ipak, prošle godine je bio optužen za sedam silovanja nad četiri žene, kao i za napad na petu ženu, zbog čega je završio iza rešetaka. Do okončanja procesa koji se vodi, on će ostati suspendovan u klubu.

Velšanin Rajan Gigs, jedan od najboljih fudbalera u istoriji Premijer lige, čeka suđenje zbog maltretiranja svoje bivše devojke i njene mlađe sestre.

Kejt Grevil (36) je policiji podnela prijavu da je trpela psihičku torturu i fizičko nasilje za vreme trogodišnje veze sa Gigsom. Prema njenom iskazu, između decembra 2017. i novembra 2020. godine, bivši as Junajteda je nju „uznemiravavao, ponižavao, i zlostavljao“.

Gigsu se stavlja na teret i napad na mlađu sestru svoje devojke u njegovom domu. Andrea Grifits, sestra Gigsove bivše devojke, rekla je da je on „izolovao“ Kejt od prijatelja i kolega, podvrgavajući je „ponižavajućem tretmanu“.

Taj navodni tretman, koji se proteže na „veoma dug vremenski period“, kako je rekla Grifits, rezultirao je fizičkim napadom Gigsa na Kejt nakon noćnog provoda početkom novembra prošle godine, kada je policija konačno pozvana u Gigsovu vilu od 2,4 miliona dolara. Tada je i javnost prvi put saznala o još jednoj mračnoj epizodi u životu slavnog fudbalera.

Foto: EPA-EFE/Glyn Kirk

Gigs je, podsetimo, punio novinske stupce pre nekoliko godina kada se saznalo da je više godina bio u vezi sa suprugom svog rođenog brata Rodrija. Zbog toga ni njegov otac, ni brat naravno, više ne govore sa njim.

Prošlog leta je fudbaler Everotona čije ime nije otkriveno uhapšen zbog optužbi za pedofiliju.

Iz kluba su potvrdili da su jednog prvotimca suspendovali zbog policijske istrage, te da će pružiti svu podršku nadležnim organima, ali da se više neće oglašavati po ovom pitanju.

Mnoge otpužbe nikada nisu završile na sudu. Veliki skandal se dogodio 2006. godine kada je jedna devojka optužila igrače Mančester junajteda da su je grupno silovali u hotelu, ali je sve ostalo samo na medijskim natpisima.

Bilo je i suprotnih primera, kada je igračima uništena reputacija. Čed Evans je u aprilu 2012. osuđen za silovanje i proveo je dve i po godine u zatvoru. Apelacioni sud mu je 21. aprila 2016. godine ukinuo osuđujuću presudu i naloženo je ponovno suđenje. Dana 14. oktobra 2016. godine proglašen je nevinim. Pre ponovljenog suđenja, pridružio se Česterfildu.

Benžamin Mendi
Foto: EPA-EFE/Shaun Botterill / POOL

Jedan od najgorih slučajeva bilo je silovanje sa kraja devedesetih. Grejem Riks, legenda Arsenala i menadžer brojnih klubova, osuđen je za silovanje prijateljeve 15-godišnje ćerke.

Fudbalski trener koji je radio u nižerazrednim klubovima, 15-godišnjakinju je prvo napio, a zatim nekoliko puta imao seks sa njom.

Riks je osuđen je na 12 meseci zatvora 1999. godine pošto je priznao dve optužbe za nezakonit seks sa 15-godišnjom devojčicom i nepristojan napad na nju. Bivši kapiten Arsenala je odslužio polovinu kazne, a proveo je 10 godina na listi seksualnih prestupnika.

Mnogi igrači poput Vejn Runija i Džo Kola bili su deo seks skandala koji su im uništili brakove ili se završavali nasilno.

Runi se razveo od žene kada je otkriveno da je svoju lepšu polovinu varao sa ženom od 52 godine. Kol je 2006. posle jedne orgije u noćnom provodu u Hadersfildu dobio batine jer ga je jedan muškarac pretukao zbog jedne od tri devojke sa kojom je Kol proveo pomenuto veče.

Postojala je i druga verzija prema kojoj je pretučen od strane navijača Vest Hema koji je bio ljut što je Kol napustio klub i otišao u omraženi Čelsi.

Foto: EPA/PETER POWELL

Veliki problem leži u činjenici da se mnogo seks skandala nikada ne otkrije i da klubovi svesno ignorišu te probleme, sve dok ne isplivaju u javnost.

Više nego dovoljno o kompletnoj slici govori poruka jednog od trenera premijerligaških ekipa, koji je prilikom prvog zatvaranja usled širenja koronavirusa svojim fudbalerima ostavio poruku „Znam šta ćete uraditi, samo se pobrinite da vas ne uhvate“.

Engleski mediji pišu i o organizovanim zabavama za koje se staraju pojedinci koje angažuju igrači i sve se dešava u dobro skrivenim prostorijama, dok klubovi koji uglavnom znaju za te aktivnosti najčešće žmure.

BONUS VIDEO Stampedo na Afričkom kupu nacija – poginulo osam navijača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar