Foto: Screenshot / Youtube

Dragiša Kosnić je čovek neverovatne sportske biografije, koji i u 67. godini i dalje aktivno nastupa za Fudbalski klub Proleter iz Međe.

U Proleteru je počeo, u Proleteru planira i da završi fudbalsku karijeru, koja, sa trenerskim epizodama, traje neverovatne 52 godine.

PROČITAJTE JOŠ

Samo što je prve korake načinio u tada renomiranom fudbalskom klubu u gradu na Begeju, u zrenjaninskom Proleteru, koji je bio ime od respekta na jugoslovenskom prostoru, prenosi zrenjaninski.com.

„Karijeru sam počeo u pionirima Proletera 1968. godine, a već 1972. igrao sam za prvi tim Proletera, u vreme kada je bila žestoka konkurencija i kada je klub stekao prvoligaški status. Posle toga prešao sam u zrenjaninski Radnički, a 1977. godine u Borovo. Sledeći korak bio je ponovni povratak u Proleter, u vreme kada se klub borio za ponovni ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Proleter je 1978. godine izbacio splitski Hajduk iz Kupa, a ja sam doživeo tešku povredu, prelom obe potkolenice“, rekao je Kosnić.

Oporavak je trajao dve godine, pa niko nije ni pomišljao da se Kosnić može vratiti na fudbalski teren. Niko osim njega samog.

„Počeo sam sa treninzima i od proleća 1981. godine odigrao sam 33 od 34 utakmice koje je klub igrao. Do 1985. upisao sam 100 utakmica za prvi tim Proletera, samo nakon povrede“, navodi Dragiša.

On je tada rešio da se povuče, preuzeo je obavezu da trenira niže kategorije u Proleteru, a potom i manje seoske klubove. Upisao je deo fudbalskog staža i u Bilećaninu iz Sečnja, gde je bio trener, a po potrebi i igrač. Posle toga je kao trener uveo Rusandu iz Melenaca u Vojvođansku ligu, obezbedio je opstanak klubu iz Banatskog Karađorđeva, prešao u Ravni Topolovac, pa potom i u Čestereg, gde je bio i trener i igrač.

Na kraju je 1999. godine, nakon ponovnog aktiviranja kluba u Međi, zaigrao i za njih. Od tada je prošlo više od dve decenije, a Kosnić i dalje nosi dres Proletera, samo sada onog iz Međe.

Kao kuriozitet može se navesti podatak da je njegov sin Vid, koji je nastupao za Omladinski fudbalski klub Klek, rešio da prekine karijeru.

O Dragiši je priču uradila i novinska agencija Frans pres, u kojoj je ispratila jedan njegov dan, od muženja koza i ovaca, do fudbalskog terena.

„Postoje amateri veterani od 70, 80 godina, ali to nije isto. Ja mislim da sam najstariji profesionalac“, naveo je Dragiša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare