Foto: Starsport

Rekao je pre nekoliko meseci Mitar Mrkela: "Zvezda ima desnog beka, zove se Marko Gobeljić". I ispade da je bio u pravu.

Srpski šampion već dugo kuburi sa tim bočnim pozicijama u odbrani i to nije tajna. Čim Milan Rodić popusti, što se dešava u poslednje vreme, leva strana pati.

PROČITAJTE JOŠ:

Na beku su dovođena neka rešenja, ali se nisu proslavila. Kristijano Pičini je otišao brže nego što je došao, o Žanderu ne vredi ni trošiti reči, a Irakli Azarov tek treba da pokaže šta ume ili ne ume.

Milan Gajić je bio dobar, pa tu i tamo, a kad je opet proigrao kako valja, dobio je šansu da zaigra za CSKA iz Moskve.

Filip Stojković je svojevremeno bio jedan od najstandardnijih igrača sa najviše minuta kod Vladana Milojevića i u međuvremenu je i on napustio klub.

„Teško je reći šta je problem. Sedam godina sam radio u FSS i generacije i generacije nemaju kvalitetne bekovske pozicije. Svi mi zajedno koji radimo u fudbalu moramo da nađemo odgovor na pitanje. Nema domaćih bekova, nema ih ni reprezentacija, nije dobro stanje na tržištu“, kazao je Mrkela letos.

Foto: Video/Nova.rs

Jedina dvojica defanzivaca na bočnim pozicijama koji su već pet godina u Zvezdi su Marko Gobeljić i spomenuti Rodić.

Međutim, dok je Gobeljić isprva smatran univerzalcem, nije dugo trebalo da ipak zauzme mesto na poziciji beka, gde je bar godinu dana unazad svima bio enigma.

Primao je platu, a da skoro uopšte nije igrao dobro. Dobijao je šansu tu i tamo, ali daleko od toga da je neko od njega bilo šta epohalno.

A onda on izađe na teren u nedelju, raspali po lopti dvaput protiv Spartaka i da dva gola.

Ti golovi su došli samo tri dana nakon što je Gobeljić asistirao za gol protiv Ferencvaroša (4:1) u mnogo bitnijem meču u Evropi.

Oni koji su ga gledali kao navijačku maskotu svlačionice koja se prepucavala i skidala šorts pred Vladimirom Stojkovićem, nekadašnjim golmanom Zvezde i Partizana, ili kao čoveka koji se našao u prilici da zatrese mrežu slavnog Đanluiđija Bufona, sada možda promene mišljenje.

Marko je uz Gelora Kangu bio jedan od najboljih pojedinaca protiv Ferencvaroša i dugo ga nismo videli tako stabilnog, motivisanog i jednostavno – dobrog.

Ovakav Gobeljić je osveženje u odnosu na onog za kog su se mnogi pitali šta uopšte traži u ekipi.

Katarina Grujić, Marko Gobeljić Foto: G. G./ATAImages

Nedavno se Snežana Borjan, supruga kapitena Zvezde Milana Borjana, našalila i gotovo apelovala na pevačicu Katarinu Grujić da „nastavi da radi Gobeljiću ono što radi“, jer očito pomaže i na terenu.

Zvezdin bek je sa Grujićevom u braku, dobili su dete i na tom planu mu ide kako treba. Da ne bude baš idilično, skoro su ga razljutili i medijski napisi o tvrdnjama komšija koji su kritikovali bračni par zbog „bahatosti“.

Gobeljić se tim povodom oglasio na društvenim mrežama tvrdeći da niko ne sme da „udara na njegovu porodicu“.

Marko Gobeljić i Milan Pavkov, Foto: Starsport

Bili Gobeljići bahati, ili ne, u komšiluku, ovaj „ljutiti“ Zvezdin bek na terenu igra mnogo bolje od onog koji je delovao kao da mu u timu nije mesto.

To su prepoznali i navijači koji su mu ovih dana skandirali: „Gobelja, Gobelja“, dok se klub hvali njegovim statističkim učinkom.

Zvezda se poziva na platformu „InStat“ kad kaže da je Gobeljić protiv Spartaka imao najbolji indeks od svih učesnika utakmice.

Oduzeo je protivnicima osam lopti, a opet stigao da se nađe u devet situacija i akcija u protivničkom šesnaestercu.

Više su aktivni u navali bili samo Aleksandar Katai i njegov imenjak Pešić, s razlikom što su obojica izraziti ofanzivci.

Pošteno je reći da je Gobeljić kod golova protiv Subotičana imao i mnogo sreće, jer je oba puta pogađao posle odbitaka, pošto su noge igrača Spartaka skretale loptu ka mreži.

Tačnost dodavanja mu je bila 83 posto, a presekao je i četiri lopte, što znači da je bio pouzdan, pa mu se malo šta može spočitati.

Njegovo aktiviranje iz hibernacije može mnogo da znači olakšanje i za Strahinju Erakovića, pošto se on daleko bolje snalazi na poziciji štopera, svojoj prirodnoj.

Marko Gobeljić
Marko Gobeljić; Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic)

Ok je da trener poput Stankovića ceni Erakovićevu brzinu, pa da hoće da pruži šansu istovremeno i Dragoviću i Milunoviću, ali je bolje kad Zvezda može da računa na jednog pravog beka.

Jedino tako Eraković neće morati da „luta“ po pozicijama, moći će da se razvija kako valja i da na kraju njegov talenat dođe na naplatu matičnom klubu.

Gobeljić posle dužeg perioda u kom nije bio faktor, sada to postaje, a ako nastavi da igra ovako, rasteretiće poprilično bar jednu poziciju koja je već dugo gledana kao deficitarna.

BONUS VIDEO: Atmosfera na tribinama pred utakmicu Zvezda – Ferencvaroš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar