Foto: EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

Malo ko se može pohvaliti da ima ovakav rezime.

Kada se omaleni Velšanin pojavio na scenu u dresu Sautemptona, malo ko je mogao da zamisli kakvu karijeru će napraviti.

PROČITAJTE JOŠ

Bejl je započeo karijeru u Sautemptonu, a svojim dobrim igrama je zaradio transfer u Totenhem 2007. godine, kada su „pevci“ za njega izdvojili 14,7 miliona evra.

U dresu Totenhema je bio od 2007. do 2013, kada je na 46 premijerligaških utakmica dao 42 gola,

Svi pamtimo čuveni het-trik u Ligi šampiona, kada je sa pozicije levog beka u sezoni 2010/11 u momentu zagorčao život Interu iz Milana, koji je kasnije nastavio put ka tituli najboljeg evropskog takmičenja.

Upravo je u toj sezoni eksplodirao i istakao se kao jedan od najboljih igrača u Premijer ligi, a na 36 utakmica je postigao 10 golova uz 14 asistencija.

FK Real Madrid, Garet Bejl
Foto: EPA/Javier Lizon

Nije se zaustavio i u narednoj godini je postao još bolji, i postigao je na 33 utakmice čak 21 gol uz osam asistencija.

Zbog toga je tada plaćen od strane Real Madrida nezabeleženih 100,8 miliona evra.

Odmah je stvorio sjajan trio sa Kristijanom Ronaldom i Karimom Benzemom, kada je pomogao Madriđanima da osvoje 2014. godine i Kup kralja u Španiji i Ligu šampiona, a postizao je golove u oba finala.

„Kraljevski“ klub tu nije stao i sledeće sezone je osvojio UEFA Superkup i dao gol u još jednom velikom finalu, FIFA svetskom klupskom prvenstvu.

Ipak, povrede, ali i njegovi stavovi, su doveli do toga da je počeo da ispada iz prvog tima, ali je još dvaput pokorio Španiju (2017. i 2020), i triput Ligu šampiona (2016, 2017. i 2018).

Igrao je u prvom i trećem od tri uzastopna finala, a postigao je dva gola, od kojih ćemo jedan pamtiti do kraja života.

Bejl
Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Bejl je 2018. protiv Liverpula ušao sa klupe i postigao je jedan od najlepših golova u istoriji finala Lige šampiona, pošto je makazicama matirao Lorijusa Karijusa.

Zbog svih problema koje je imao sa upravom kluba, 2020. godine se vratio u Totenhem, na pozajmicu.

Može se reći da je solidno odradio tu posao, pošto je na 20 utakmica postigao 11 golova i uz to dodao dve asistencije.

Mnogi ga smatraju za najboljeg igrača koji je ikada došao iz Velike Britanije, a kao kapten, za voljenu reprezentaciju Velsa odigrao je 111 puta i postigao 41 gol.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Nakon pozajmice se vratio u Real, sa kojim je osvojio još jednu titulu u La ligi, nakon čega je prešao u američki Los Anđeles.

Od fudbala i fudbalskih navijača se oprostio porukom u trenutku kada je malo ko očekivao to.

„Delio sam svlačionicu s dečacima koji su mi postali braća, sa zaposlenima koji su mi postali porodica, igrao sam za najneverovatnije trenere, osetio nestvarnu podršku i ljubav najprivrženijih navijača na svetu. Hvala svima od vas koji ste bili deo ovog mog putovanja. Za sada se povlačim, ali ne iz tima koji živi u meni i koji mi teče kroz vene. Na kraju krajeva, onaj zmaj na mom dresu je sve što mu je potrebno. Zajedno smo jači“, pisalo je u saopštenju Bejla.

Ostaće zapisano u knjigama istorije Real Madrida, da je Bejl noseći dres „kraljevskog kluba“ osvojio više trofeja od čuvenog Zinedina Zidana, postigao više golova od „debelog“ Ronalda i zabeležio više asistencija od Dejvida Bekama.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“