Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Ima milion načina da se izgubi jedna utakmica i samo jedan da se izgubi onako kako ju je Zvezda izgubila od Kairata u sredu.

Loša odbrana. Ekipa Kairata koja je igrala hrabro i kompaktno, branila se koliko je trebalo i kada je trebalo, kontrirala brzo i koristila slabosti crveno-belih u defanzivi zaslužila je da pobedi u prvom meču drugog kola kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ:

To je pošteno reći. Zvezda je skup boljih pojedinaca, ali je Kairat bolje odigrao kao tim i na kraju, uprkos sreći koja je pogledala srpski tim – izborio pobedu.

Odmah posle utakmice secira se svaki detalj, te kako je Sujimbaev pronašao Kantea gotovo u sredini samog pored Ivanića, te kako je Rodić kasnio pored Banjaka.

Sve to sada ostaje za analizu stručnog štaba. Za to vreme navijači se pitaju jednostavnije stvari – gde je Miloš Degenek? Nemanja Milunović je otišao i to je gotova priča, ali Degenek je tu, a ne igra već tri utakmice.

Nije ga bilo protiv Šturma, niti protiv Vojvodine, a propustio je i okršaj u sredu. Prednost su dobili Radovan Pankov i Aleksandar Dragović.

Dragović je došao sa epitetom velikog pojačanja, posle dobro odigranog Evropskog prvenstva i on je očekivano tu gde jeste kao starter.

Od Arđeša na pripremama crveno-beli nemaju pobedu, pošto su protiv Šturma i Voše odigrali nerešeno, a od Kairata su izgubili.

Degenek je negirao da ima nekakav sukob sa upravom kluba, o čemu se spekulisalo po medijima i društvenim mrežama.

Uz to, Dejan Stanković je rekao da njegov fudbaler nije povređen.

„On je prvotimac Zvezde, a ja ne mogu da igram sa pet štopera. Najbolje je da igramo 10 na 10 na treningu da bi svi bili zadovoljni, ali to ne možemo, jer imamo 28 igrača u sastavu“, rekao je trener Zvezde.

Srđan Babić (desno) se vratio sa pozajmice, Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Vratio se i Srđan Babić ovog leta sa pozajmice iz Famalikaa i mana u njegovoj igri je nedostatak brzine, a upravo to je falilo Zvezdinoj odbrani i u sredu.

Gde je onda problem? Zašto čovek koji je bio stub odbrane srpskog šampiona nekoliko sezona unazad i koji je bio čak i taličan u Salcburgu i protiv Jang Bojsa, nema mesta u prvom timu.

Borbenost se Degeneku nikada nije dovodila u pitanje. Nije najbrži ili najbolji defanzivac na svetu, ali je teško poverovati da ako je zdrav i spreman, ne može da pomogne i malo utegne odbranu.

Može se razumeti zašto Zvezda hoće da u prvi plan stavi i Strahinju Erakovića. Mladi igrač je nekoliko puta pokazao zavidan potencijal, uz to je i „bonus“ igrač.

Strahinja Eraković, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Od njega se u doglednoj budućnosti mogu očekivati prihodi ako bude napredovao i ako preleži neke „dečje bolesti“ manje iskusnih odbrambenih igrača.

Nažalost, u više navrata je imao neke ozbiljnije povrede, pa nije uspevao da dobije konstantnu šansu u prvom timu.

Opet se vraćamo Degeneku. On jeste bio konstantan i uvek je igrao, pa je zato opravdano što se i navijači Zvezde pitaju gde je sada.

Takvih poruka ima mnogo na društvenim mrežama i iz kluba bi trebalo da razjasne čitavu tu situaciju da bi se prekinulo sa kuloarskim nagađanjima.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ako nameravaju da ga prodaju, pa neće da se povredi, to je legitimno. Ako je ipak povređen, pa ne može da igra – u redu. Ali, ako nije za prodaju, zdrav je i jednostavno ne može da igra dok u odbrani „duva promaja“, to onda malo teže „pije vodu“.

Naravno, trener Dejan Stanković zna šta je rekao i šta će reći svojim prvotimcima posle neočekivanog poraza od Kairata.

Zna i da poraz 2:1 nije smak sveta i da se sve može okrenuti u drugih 90 minuta za šest dana, kao i da je njegov tim i dalje bolji.

Ali, onda mora nekako da animira igrače i namesti sve tako da od prvog minuta izgaraju, kao što su to radili Kazahstanci u Almatiju.

Milan Pavkov; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Već posle dva minuta jedan solo prodor uhvatio je središte Zvezdine odbrane na spavanju i mogao je da bude gol da Milan Borjan nije skinuo zicer.

Stanković zna i da Borjan nije svemoćan, pa da brani baš svaku loptu, kao i to da sigurnost napada često polazi od sigurnosti defanzive.

Osim ako u napadu nemate Mesija, a u odbrani vam igra recimo Klemon Lengle. Onda nema veze. Crveno-bele je u prvoj utakmici protiv Kairata čak pogledala i sreća.

Ne može se reći da nisu imali taj faktor, jer su jedini gol u porazu 2:1 postigli nespretnom reakcijom Dina Mikanovića, igrača Kairata.

Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

On je sproveo loptu u svoju mrežu, pa je Zvezda, osim što je primila dva gola, ostala bez „svog“ pogotka. Nešto slično smo videli i protiv Vojvodine, samo što tada lopta nije htela u gol iako je izglednih šansi bilo.

Dakle, nije da je samo odbrana problem. Opet ponavljamo, nije smak sveta, Zvezda se i ranijih godina mučila u prva dva kola kvalifikacija za evropska takmičenja.

Međutim, ovog puta igra protiv rivala koji je u prvoj utakmici rekao da to kasno paljenje odbrane i napada srpskog šampiona neće tolerisati.

U takvim okolnostima, crveno-belima su valjda na terenu potrebni svi oni koji najbolje mogu da iznesu teret velikih očekivanja, a zdrav Degenek je više puta pokazao da mu to nije preveliki problem.

BONUS VIDEO: Atmosfera sa Marakane na meču protiv Vojvodine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare