„Fudbaleri su na granici izdržljivosti“

Fudbal 20. nov. 202010:23 > 10:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Justin Setterfield/NMC/Pool

Fudbaleri su na granici izdržljivosti, jer organizatori takmičenja pokušavaju da uvrste uobičajeni broj utakmica u kraće vremensko razdoblje, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Premda klupski treneri, selektori i igrači protestvuju, ni kontinentalni savezi ni domaće lige nisu voljni da smanje broj utakmica, kako bi ublažili mentalni i fizički stres glavnih aktera ovog sporta.

PROČITAJTE JOŠ

„Svi prepoznaju probleme, ali preduzimanje nekih koraka teče sporo“, rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) Jonas Ber-Hofman za Rojters.

Poslednja evropska sezona završena je sredinom avgusta, a nova je počela sredinom septembra, otprilike mesec dana kasnije nego inače.

Grupna faza Lige šampiona, koja uključuje šest kola, igra se tokom osam nedelja umesto uobičajena tri meseca, dok su reprezentacije u septembru, oktobru i novembru imale po tri utakmice umesto dve.

„Ljudi se pitaju zašto je toliko povreda, ali odgovor je jednostavan. Previše je utakmica i nemoguće je oporaviti se. Bez odgovarajućeg slobodnog vremena, a lično sam imao samo osam slobodnih dana i bez prave sezone sa ludim rasporedom“, napisao je na Tviteru defanzivac hrvatske reprezentacije Dejan Lovren.

Fudbalski stručnjaci smatraju da je teško očekivati manji broj utakmica, realnije rešenje bilo bi ograničenje broja utakmica, u kojima pojedini igrači mogu da učestvuju tokom sezone.

„Treneri i igrači shvataju da ih neozbiljno razumevanje zdravlja igrača, košta iz sportske i komercijalne perspektive, ali ne možete da očekujete ​​da će vas tamo dovesti reforma takmičenja, teško je očekivati da će se izbaciti 20 utakmica iz kalendara. Organizatori takmičenja i klubovi moraju da se okupe i da razgovaraju o tome kako da smanje opterećenje igrača“, rekao je Ber-Hofman.

Idealan broj utakmica u sezoni bio bi oko 50, ali mnogi igrači imaju i po 70 nastupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar