Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Partizana još i dobro guraju u Superligi kako se čini da im je klub organizovan.

Prvi su na tabeli Superlige sa 53 boda, Crvena zvezda je primorana da ih juri, dok su ljudi iz Humske primorani da bukvalno jure sopstvene fudbalere po belom svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Igor Duljaj je rastrzan na trista strana, pa čovek više ne zna da li da vodi ekipu i sprema je taktički, fizički i psihički za mečeve, ili da bude dadilja fudbalerima, prema kojima neki drugi ne ispunjavaju dogovorene obaveze.

Ksander Severina je poslednji takav slučaj, a daleko od toga da je jedini. Takuma Asano, Fuseni Dijabate, Sejduba Suma, Aleksandar Šćekić, Nemanja Jović… Svako od njih je u nekom trenutku tražio izlaz iz kluba na svoj način.

Kada je došao, Suma je od starta važio za veoma veštog igrača, ali i momka veoma problematičnog karaktera.

Kršio je klupsku disciplinu više puta, prijavljivao da je povređen, pa odlazio odmah potom da igra za reprezentaciju Gvineje, javno kritikovao Aleksandra Stanojevića i klub, pa mu je Partizan uručio otkaz.

Da to ide i dalje od Partizana, pokazalo se i na Afričkom kupu nacija gde su Suma i Konate kažnjeni zbog žurke u hotelu sa devojkama i alkoholom. Suma je tada navodno reagovao tako što je rekao da mogu i da ga izbace iz reprezentacije.

Partizan je presekao navodeći da niko nije iznad takve institucije, a problematičnog Gvinejca je samo jedan čovek uspeo da ukalupi.

Samo je Savo Milošević uspeo da mu nađe „žicu“ i ulogu u ekipi i to u vreme kad je Partizan igrao najlepši fudbal godinama unazad. Suma danas igra u Novom Pazaru, a ostalo je upamćeno da je u vreme dolaska u Humsku za 1,6 miliona evra bio najskuplje pojačanje u istoriji kluba. Otišao je za džabe.

Milan Borjan i Sejduba Suma
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Takuma Asano je samoinicijativno napustio Partizan sredinom 2021. godine, dve godine nakon što je stigao kao pojačanje Arsenala za milion evra.

Dve godine je izdržao, bio jedan od bitnijih igrača kada je trebalo da se rešavaju mečevi sa Malatijom ili drugima, a onda rekao da ga klub ne poštuje.

Kod njega nije problem bila nedisciplina, već novac. Čovek jednostavno nije hteo da radi bez para.

„Raskinuo sam ugovor sa Partizanom. Pošto sam se mučio neko vreme, nisam imao drugog izbora osim da donesem ovakvu odluku, pošto sam osetio da me klub ne poštuje. Klub me nije redovno plaćao, niti je na vreme pokrivao ostale moje troškove, kao što nije ni odgovarao na moje zahteve da se problem reši“, rekao je Asano po odlasku iz Humske.

Navijači Partizana besni zbog Asana
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Godinu dana kasnije dobio je klub na sudu i Partizan je bio dužan da mu isplati oko 450 hiljada evra i još oko 900 hiljada dinara. Da sve bude još čudnije, klub je tužio fudbalera, a Vladimir Vuletić, nekadašnji potpredsednik Partizana je u startu rekao da je Asanov pravni tim napravio veoma precizan ugovor u kom nije ostavljen prostor za grešku.

Tako je Partizan, umesto da proda Japanca i zaradi lep novac, još morao da mu vraća dugove nakon što je ovaj otišao bez obeštećenja.

Fuseni Dijabate je već primer nešto skorijeg datuma i sličniji Sumi. Ono što pokaže na terenu, prospe van njega tako što kasni na pripreme u Belek, tri puta beži iz kluba i slično.

Gordan Petrić je probao da ga smiri i istoleriše, čak je probao da ga opravda rekavši da Dijabate nije zlonameran – jednostavno je takav.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Onda se postavlja pitanje da li Partizan svesno dovodi igrače od kojih može da očekuje nedisciplinu, jer bi time mogao da pravda i sopstvenu neodgovornost u poštovanju ugovora?

I kako onda može da se nada da u miru može da se bavi trkom u šampionatu, ako se svako malo dešavaju neki cirkusi poput ovog s Dijabateom, okončanim prošle godine posle cele sapunice.

„Imao sam kontakt sa Dijabateom, verujte i dalje ga zovem, nije mi se javio. Naći ću ga ja gde god se nalazi“, kazao je Petrić u prvom delu 2023.

A onda se Dijabate ne pojavi na vreme ni kod novog trenera Igora Duljaja. Miloš Vazura je fudbalera jednom pravdao smrtnim slučajem u porodici, dalje opravdanja nije bilo.

Gordan Petrić
Gordan Petrić; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Ono što ja znam Partizan je izvršio sve obaveze prema njemu. Samo neka dođe, pričaćemo, znate da se takve stvari ne dešavaju samo u Partizanu već i u većim klubovima. Kaznena pravila postoje, plati i to je to“, rekao je Duljaj tokom priprema u Sloveniji.

Od Nemanje Jovića se kao od velikog talenta mnogo očekivalo, pa je onda bio pod baražnom paljbom navijača kad ne bi ispunio očekivanja.

Verovatno je kombinacija tog pritiska uz izostanak zarade naterala mladog Zvorničanina na radikalan potez, posle kog je epilog ubrzo stigao.

Septembra prošle godine je stigla informacija da je Veće za rešavanje sporova Fudbalskog saveza Srbije presudilo u Jovićevu korist, dok je Nemanja potraživao 900 hiljada evra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan se obavezao da izmiri dugovanja (mada nije poznato tačno koliko) i sudske troškove, dok je Jović otišao i pronašao angažman u portugalskom Estorilu.

„Ne znam šta se desilo igrač se nije javio klubu. Imam informaciju od njegovog menadžera da li je bivši ili nije, Marka Lomića. Da odmah otklonimo sumnje, igrač je imao 10 hiljada evra platu, a ne 900 hiljada godišnje, sve može da se proveri. Krenuo je sa hiljadu, tri hiljade, šest hiljada, kako je ulazio u prvi tim plata je rasla. Imao je dug, podneo je predlog za raskid, čekamo da vidimo šta će se desiti, rade advokati. To je isto kao kada bih ja tužio oca i majku, koji su me naučili da hodam, jedem, pričam… To nije normalno ponašanje. Igrač nije pokazao da ima ijedan problem, igrao je sve utakmice do kraja, niko nije znao da ima problem, stavljen je na transfer listu. Otkrićemo i druge detalje, ali nećemo pre ročišta ništa da iznosimo“, pričao je Vazura o Joviću.

Aleksandar Šćekić je takođe bio jedan od fudbalera na listi dužnika Partizana, a klub mu je dugovao sedam plata.

Uplata na račun jeste bilo, ali dinamika i iznosi nisu poštovani, pa je tako veštačenjem i utvrđeno da je reč o iznosu od sedam zarada zbog kojih se Šćekić kao državljanin Crne Gore pozvao na FIFA regulativu.

Aleksandar Šćekić, FK Partizan, FK Metalac
Aleksandar Šćekić, FK Partizan, FK Metalac; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U takvim slučajevima se dugovanja brže rešavaju, pa je i Šćekić svoju pravdu sačekao pre nego što je besplatno otišao u Zaglebje, Dibu Fudžaira i Hapoel Haifu, da bi bio jedan od retkih koji su napravili krug i vratili se u Humsku.

Sve ovo zvuči kao neki paralelni univerzum gde predsednik države Aleksandar Vučić izađe i javno kaže kako FK Partizan dobija više para nego FK Crvena zvezda, a već dugo se dešava da Partizanu igrači „beže“.

Da li jednostavno fizički nestanu i ne pojave se na treningu kao Severina, ili odu jer na to imaju zakonsko pravo, to su varijacije na temu. Bilo je i jednih i drugih primera. A bogami je bilo i nekih ekstrema.

„Ali, na kraju krajeva, znate šta, postoji dosta problema i meni štošta leži na srcu. Moram da kažem PFK Partizan nije ‘pomozite fudbalskom klubu’. Ovi momci igraju, nek se ljuti ko god hoće, neka rade sa mnom šta god žele, ovi momci treniraju, a ja treba da razmišljam da li će nekoga da izbace iz stana, da li će neko da primi platu, ja treba od njih da tražim, šta treba da im pričam – zelena trava, plavo nebo, cveta cveće u proleće? Ovi momci su junaci. Nek dođe ko god hoće, ruka koja daje je uvek iznad ruke koja prima. Neka neko dođe ko hoće, neka promeni trenera, ali dajte ovim momcima, neka imaju uslove da prehrane sebe i svoje porodice, familije, rođake, prijatelje jer dosta njih živi od toga. Meni to leži na srcu, morao sam to da kažem zbog igrača. Ja da ih gledam u oči i da im pričam: ‘dajte’, ja to ne mogu“, rekao je Duljaj u oktobru posle utakmice sa Spartakom iz Subotice.

Foto: Starsport

Navijači crno-belih su pre tačno godinu dana počeli malo žešći bunt protiv uprave tako što su protestovali i vređali Miloša Vazuru i Milorada Vučelića ispred ulaza na stadion pred meč sa Šerifom iz Tiraspolja.

Šerif je pobedio, bes je postao još jači, Milorad Vučelić je podneo ostavku na mesto predsednika kluba, Miloš Vazura je ostao u njemu, a Vučelić se onda pojavio na proslavi Partizana povodom rođendana kluba.

Stvari se suštinski nisu promenile, pa Partizan nekim čudom i dalje drži prvo mesto u prvenstvu, verovatno samo na energiju i želju Igora Duljaja koji i sada pokušava da bude spona između igrača i uprave. Tako je i spona sa Severinom, pa je posle konferencije pred meč sa Radnikom klub objavio fotografiju trenera kako preko video poziva priča sa „odbeglim“ Holanđaninom.

„Moramo tako da se ponašamo, odgovorno. Ja sam jutros pričao sa Severinom i verujem da će biti sve OK. A javio se jer sam mu uvek poklanjao pažnju. Brinuo sam o njemu, uvek se javljao na telefon, tako moramo da se ponašamo. Ja ću uvek štititi igrače, čak i kad pogreše. Javio se Severina jer imamo taj odnos, prijateljski. Uvek morate da budete dostupni za igrača, da pitate kakav problem imaju. Ne pričam samo o strancima, nego i o domaćim. To nisu moji igrači već igrači Partizana koji mogu da donesu profit klubu dobrim igrama“, objasnio je Duljaj.

Dodao je i da neće baš sve biti kao pre, da je ovo direktan udarac na njega i ekipu, a ko je taj udarac izveo? To je već pitanje za ljude iz uprave kluba koji su prethodnih godina režirali previše ružnih situacija da bi sve to bilo slučajno.

Evidentno je samo da su navijači u petak svoj bes jasno usmerili ka Vazuri, optužujući ga da svojim potezima unižava instituciju kao što je Partizan i iznoseći tvrdnje da Duljaj svoje pomoćnike plaća iz sopstvenog džepa.

Osim toga navodi se i da je Jovićev odlazak bio „kombinacija“ zbog koje bi trebalo da bude odgovornih i najavljuju da će upravi svog kluba zagorčavati svaki naredni dan koji u njemu ta uprava provede.

BONUS VIDEO: Dva gola Mitrovića protiv Raeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar