Zlatan Ibrahimović
Foto: Nicolň Campo / ddp USA / Profimedia

Kraj jedne velike fudbalske ere, tokom 2023. godine je 11 legendi odlučilo da im je dosta fudbala i da žele da se bave drugim stvarima.

Najmlađi od svih je Šime Vrsaljko, desni bek Hrvatske, odlučio je da se posveti menadžerskom poslu kada je tokom dva meseca bio bez posla ovog leta nakon nastupa u Olimpijakosu.

PROČITAJTE JOŠ

Desni bek je postao desna ruka Vlada Lemića, srpskog agenta koji vodi tu agenciju, pa će sada voditi brigu o Luki Modriću, Nemanji Matiću i Emilijano Martinezu. Tokom karijere je najbolje partije pružao u dresu Atletiko Madrida, a nastupao je još za Inter, Olimpijakos, Dinamo, Lokomotivu, Đenou i Sasuolo.

Najstariji od njih je Đanluiđi Bufon koji je postao ikona svetskog fudbala i Juventusa. Kada je stigao u „staru damu“ iz Parme za 52,9 miliona evra 2001. godine bio je najskuplji golman svih vremena i to je bio sledeće dve decenije. Bufon je sakupio više od 1.100 utakmica u karijeri po čemu je jedan od retkih u istoriji, a i dalje je rekorder Serije A po broju nastupa (657). Rekorder je Juventusa po broju nastupa u svim takmičenjima i čak 176 puta je bio golman reprezentacije Italije (80 puta je bio kapiten).

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / Profimedia

Bio je u idealnom timu UEFA pet puta i čak 13 puta najbolji golman Serije A. Bio je prvak sveta sa Italijom 2006. godine i čak 10 puta prvak Italije sa Juventusom.

Ali šta to povezuje Bufona i Zlatana Ibrahimovića? Obojica su završila prebogatu karijeru bez osvojenog trofeja Lige šampiona…

Ibrahimović je osvojio sve što se moglo osvojiti na klupskom nivou osim „ušatog trofeja“ (čak 34 trofeja), iako mu je tokom godina često bio vrlo, vrlo blizu.

Postigao je gol u četiri različite dekade, bio je „Zlatna kopačka“ 2012. godine, osvojio je titule u Holandiji sa Ajaksom, u Italiji sa Juventusom, Interom i Milanom, u Španiji sa Barselonom, u Francuskom sa Pari Sen Žermenom, a ostao je bez titule prvaka Engleske u Mančester junajtedu, ali je tada podigao trofej Lige Evrope.

Jedini je koji je postigao najmanje 50 golova u Seriji A za Inter i Milan i jedini koji je debitovao u Premijer ligi, Seriji A, francuskom prvenstvu, Primeri i Ligi šampiona i svaki put postizao barem gol. Trenutno je najstariji strelac u istoriji Serije A.

Nemanja Vidić i Zlatan Ibrahimović
Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Možda i najveći šok bila je penzija Edena Azara koji je godinama bio udarna igra belgijske reprezentacije, u Čelsiju je dobio nadimak „mađioničar“, a od kada je stigao u Real njegova zvezda se ugasila. Borio se sa viškom kilograma i nikada ponovo nije zaigrao na istom nivou.

Nešto je drugačija sudbina Gereta Bejla koji je sa Kristijanom Ronaldom godinama bio strah i trepet u Ligi šampiona. Nakon bravura u dresu Totenhema, stigao je u Real i sa njim osvojio pet titula Lige šampiona. Bio je jedan od najboljih krilnih napadača sveta, pa je čak i u finalu Lige šampiona postigao gol „makazicama“. Ipak, ove godine je odlučio da mu je golf veći prioritet i od Reala i od Velsa i otišao u penziju, slobodno vreme je proveo i u Rimu igrajući golf sa Novakom Đokovićem. Povrede su ga sprečile da ima veće doprinose na vrhunskom nivou, ali kada god bi igrao pravio bi razliku.

Defanzivni bedem upotpunjavaju Jonas Hektor koji je veći deo karijere proveo u Kelnu, Dijego Godin, čuveni urugvajski štoper koji je blistao u dresu Atletiko Madrida, te Miranda koji je ostavio zapaženi trag u Atletiku i Interu.

Ipak, vezni red je posebno impresivan baš kao i napad. Čini ga zlatni dvojac Španije iz 2010. godine kada je „crvena furija“ postala šampion sveta – David Silva i Sesk Fabregas (imaju i dve titule prvaka Evrope 2008. i 2012. godine).

„Merlin“ kako je nadimak Silve počeo je karijeru u Valensiji odakle je vrlo brzo stigao do Mančester sitija u kom je nastavio da blista i osvojio četiri titule Premijer lige i sedam kup takmičenja. Četvrti je najbolji strelac i drugi najbolji asistent u istoriji reprezentacije.

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Fabregas je prošao mlađe kategorije Barselone, a onda postao legenda Arsenala gde je stigao i do idealnog tima UEFA. U Čelsiju je igrao na vrhunskom nivou (doduše mnogi navijači su mu to zamerili), a onda i u Monaku u kom je proveo tri godine.

I za kraj čovek koji je odjednom odlučio da mu je dosta fudbala. Mesut Ozil je kada je hteo bio motor svakog tima, ali je problem postao što poslednjih godina više nije mario previše za fudbal. Ozil je doveo Nemačku 2014. godine do titule šampiona sveta, a godinu dana ranije je postao i najskuplji Nemac u istoriji jer je Arsenal za njega platio 50 miliona evra.

Tim iz snova, da su nekada igrali zajedno možda bi rešili i ono što većini nedostaje – osvajanje Lige šampiona.

Ovako je to ostao pusti san.

BONUS VIDEO Glupost Morate i poništeni gol za vođstvo Španaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar