Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, izjavio je da će VAR u Linglong Superligi biti uveden od sezone 2021/22.

„U drugom delu prošle sezone formiran je projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arena sport koji je medijski partner FSS, zatim Telekoma Srbije, Superlige i FSS na čelu sa predsednikom Sudijske organizacije Milanom Karadžićem. Od oktobra 2019. godine urađen je veliki deo posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sistema od sezone 2021/22.“, rekao je Šurbatović za sajt FSS-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Šurbatović je demantovao pisanje medija da su koronavirus i proširenje lige usporili uvođenje VAR tehnologije na stadionima Super lige.

Dodao je da će Telekom, Arena i FSS do kraja 2020. godine biti tehnološki spremni za korišćenje video tehnologije.

„Telekom Srbije će obezbediti instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arena nas je obavestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije ‘Remove’ produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera“, kazao je Šurbatović.

On je naveo da je FSS u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Staroj Pazovi.

„U toku je izrada projekta, a u naredna tri meseca FSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u Sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi. Opredelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arena sport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za prolećni deo sledeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Super lige“, rekao je generalni sekretar Saveza.

Po njegovim rečima, obuka sudija za primenu VAR-a će početi u najbržem mogućem roku, od septembra ove do septembra sledeće godine.

Istakao je da FSS trenutno ima šest međunarodnih sudija sa VAR licencom, a posle nabavke opreme i opremanja centra u Pazovi na jesen će biti potpisana i deklaracija sa FIFA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar