Presedan: Prvi put u istoriji bez dodele „Zlatne lopte“

Fudbal 20. jul. 202014:25 > 14:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Yoan Valat

Magazin "Frans fudbal" objavio je informaciju da prestižna nagrada, "Zlatna lopta", koja se dodeljuje od 1956. godine, ove godine neće biti dodeljena zbog "nedostatka fer uslova".

Praktično, pandemija koronavirusa, koja je uticala na prekid sezone, izazvala je brojne probleme, pa je odlučeno da se ove godine čuvena nagrada ne dodeli.

PROČITAJTE JOŠ:

Proteklu deceniju kada je reč o prestižnom priznanju, dominirala su dvojica fudbalera, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Fudbaler Barselone je u decembru prošle godine po šesti put dobio ovo priznanje, koje je godinu dana pre toga završilo u rukama igrača Reala Luke Modrića.

U saopštenju koje je objavio „Frans fudbal“ ističe se sledeće:

„U posebnim uslovima, posebne odredbe. Prvi put u istoriji, od 1956. ‘Zlatna lopta’ Frans fudbala neće biti dodeljena u 2020, zbog nedostatka fer uslova. Mesi i Rapino, kao i Matajs de Liht i Alison, pobednici Kopa i trofeja Jašin, moraće da sačekaju godinu dana. Prošlogodišnji pobednici neće imati naslednike na kraju godine, jer neće biti izdanja ‘Zlatne lopte’ za 2020. godinu“, stoji u saopštenju.

Potom se dodaju razlozi za takvu odluku:

„Prvo: Jer ova godina ne bi trebalo da se tretira kao bilo koja druga godina. Kada ste u sumnji bolje je odustati nego nastaviti“.

„Drugo: Jer ‘Zlatna lopta’ predstavlja i druge vrednosti – primernost, solidarnost i odgovornost, pre nego samo sportsku izuzetnost.“

„Treće: Jer fer uslovi koji su neophodni za dodelu ove počasne titule nisu mogli da se ostvare, pre svega na statističkom planu kao i pripremama svih aktera koji pretenduju na nagradu. Neki su imali radikalno skraćenu sezonu, drugi ne. Kakmo da poredimo neuporedivo?“

Četvrto: „Jer nismo želeli da jedna zvezdica stoji na listi nagraženih za koju stoji da je ‘trofej osvojen u posebnim okolnostima tokom zdravstvene krize uslovljene kovidom 19’. Uvek ćemo daati prednost malim ‘uganućima’ u našoj istoriji nego velikim ožiljcima. Tako je ‘Zlatna lopta’ prvi put od 1956. predahnula. To nas ne veseli, ali zvuči kao naodgovornija i logična odluka. Zaštita kredibiliteta i legitimiteta ovakve nagrade obezbežuje njenu besprekornost u vremenu“.

Peto: „Jer su samo dva meseca, januar i februar, od ukupno 11, zahtevali da formiramo mišljenje i odlučimo o najboljima, što je malo da bi se sudilo. Ne možemo da dozvolimo sebi da sudimo po osakaćenim sezonama, sa mnogo posebnih odluka, kako bismo odabrali najbolje. Najbolje u čemu? To ne bi bilo vredno naše istorije“.

Šesto: „Zato što je približno 220 ljudi koji odlučuju (muškarci i žene zajedno) širom sveta moglo da bude odvraćeno od toga da obrati pažnju na našu misiju zbog drugih prioriteta“.

Sedmo: „Jer je priča o ‘Zlatnoj lopti’ previše dragocena da bi rizikovala da se ukalja jednom klimavom vežbom. U ovim turbulentnim vremenima, uzeti predah je luksuz, ali i neprocenjiva potreba. Fudbal, u celini, vraća momentum, strast i emociju“, stoji u saopštenju popularnog fudbalskog magazina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar