Foto: EPA/JORGE ZAPATA

"Galski petlovi" pravili haos.

U Fudbalskom savezu Francuske po završetku Svetskog prvenstva vlada haos – najblaže je što može biti rečeno o dešavanjima u zemlji „trikolora“.

#related-news_0

Prvi čovek tamošnjeg fudbala Noel le Gre podneo je ostavku nakon dva skandalozna ispada u samo nekoliko dana.

I dok je Le Gre navodno čelnu fuknciju FS Francuske napustio zbog komentara na račun Zinedina Zidana izrečenih pošto je ozvaničeno da je Didije Dešan produžio ugovor, a što je izazvalo burnu reakciju pre svega Kilijana Mbapea, potom čitavog francuskog fudbalskog sveta, pravi uzrok je zapravo mnogo strašniji.

U septembru su počele da isplivavaju informacije o seksualnom zlostavljanju koje su trpele žene u njegovom okruženju, da bi prva javno izašla fudbalska agentinca Sonja Soui, koja je iznela detalje pokušaja 81-godišnjeg le Grea da je odvede u krevet.

Usledilo je pomalo nemušto saopštenje čelnika Etičke komisije pri FS Francuske koji su pozvali le Grea da podnese ostavku „iz najboljih interesa po fudbal“, a jedna rečenica u tom saopštenju se posebno izdvojila kao čudna:

„Neophodno je da problem sasečemo u korenu, pre nego što nas odvede ko zna gde“, rekao je predsednik ove komisije Patrik Anton.

A s obzirom na krajnje burnu istoriju seksualnih skandala, i ne iznenađuje prisustvo straha.

Benzema, Riberi, Govu, Ben Arfa i afera „Maloletne prostitutke“

Karim Benzema je izgradio status jednog od najboljih napadača modernog fudbala, ali je početak bio više nego trnovit, i to ne zbog nedostatka talenta. Naime, 2010. godine tada 23-godišnji Benzema je zajedno sa Frankom Riberijem, Sidnijem Govuom i Hatemom Ben Arfom prema pisanju francuskih medija učestvovao u velikom broju raskalašnih žurki tokom kojih je, navodno, imao seksualne odnose sa prostitutkama koje su bile maloletne, što je kasnije i potvrđeno, ali je optužba odbačena jer, navodno, nisu znali da je Zahija Dehar u tom trenutku imala samo 16 godina. Ipak, slučaj je završio na suđenju, ali je 2014. okončan zbog „nedostatka dokaza“.

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Benzema, Valbuena i najčudnija ucena na svetu

Benzemi to nije bilo dovoljno, pa je u novembru 2015. godine kasnije ponovo postao centralna figura jedne krajnje haotične priče. Naime, protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je učestvovao u uceni zbog postojanja navodnog amaterskog porno snimka na kom se nalazio njegov saigrač iz nacionalnog tima, Matje Valbuena. U ceo haos uključili su se i visokopozicionirani političari iz Francuske, a predsednik saveza le Gre je doneo odluku da Benzemu izbaci iz reprezentacije, i taj egzodus je potrajao sve do Mundijala u Kataru, koji je Benzema propustio prvo se verovalo zbog povrede, ali ni to nije bilo čisto…

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

A da stvar bude još čudnija – Benzema je u trenutku ucene u dresu Real Madrida primao višemilionsku platu, dok je Valbuena igrao za Lion nakon epizode u Dunamu iz Moskve.

Benzema se prvo branio kako je „pokušavao da posavetuje Valbuenu da plati“, što je Valbuena kategorički odbio, a uprkos tome što je sud doneo odluku da „Benzema zaista nije imao finansijski interes“, kažnjen je uslovnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana.

Rami i Pamela – veza o kojoj je brujao ceo svet

Adil Rami je kao defanzivac ostavio relativno dubok trag u francuskom fudbalu, bio je član reprezentacije koja s 2018. godine u Rusiji popela na krov sveta, ali je svetska zvevzda postao nakon što je objavljeno da je ušao u vezu sa Pamelom Anderson.

A posebno je odjeknula priča da su vezu „konzumirali“ navodno čak 12 puta na dan. Ipak, rastanak je bio bolan, Rami je Pamelu prevario, a ona ga „otkačila“ preko Instagrama, tom prilikom ga nazvazvši „čudovištem“:

„Pojavljivao se u mom hotelu, obezbeđenje je moralo da ga odvede. Imam telohranitelja jer me plaši. Povredio me je i pretio mi je“, otkrila je Pamela detalje njihovog sukoba.

Seks-afera unutar reprezentacije u režiji Erika Abidala i jedno brutalno hapšenje

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Kira Hamruj, reprezentativka Francuske u fudbalu, našla se u centru haosa kada je na nju izvršen napad u Parizu. Napadači su je izvukli iz automobila, pretukli je čeličnim šipkama, zbog čega je morala da propusti nekoliko utakmica.

Nedugo potom objavljeno je da je uhapšena Aminata Dijalo, njena saigračica iz PSŽ-a, zbog sumnje da je organizovala napad, ali je ubrzo klupko počelo da se odmotava. Policijsku istragu tragovi su odveli ka Eriku Abidalu, reprezentativcu Francuske i nekadašnjem fudbaleru Barselone koji je uspeo da se vrati na teren nakon borbe sa tumorom.

Foto: EPA-EFE/Gabriel Bouys

Navodno, Abidal i Hamrujeva su imali aferu, a ubrzo je otkriveno da iza napada stoji Hajet Abital, Erikova supruga.

„Znala sam je iz perioda kada je došla u Barselonu 2018, gde je Erik bio sportski direktor. Postali smo prijatelji, zna moju decu, pomogla samom joj da se snađe… Nisam spavala otkako sam čula, ta devojka mi je bila u kući, otvorila sam joj vrata svog doma, išla na utakmice kako bi je podržala. Moja deca je još uvek pamte. Ta žena je zlo“, rekla je u februaru 2022. godine za Le Parisijen Hajet.

Ovo su tek oni događaji za koje je poznato da su se odigrali, ali mnogo veći deo je skriven od očiju javnosti. Uzevši u obzir koliko zemljotes je proizveo svaki od gore opisanih, nije teško razumeti iz kog razloga Francuzi strahuju da bi dalje otkrivanje bilo kakvih sličnih događaja moglo da ima daleko teže posledice po najvažniju sporednu stvar na svetu u zemlji „galskih petlova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar