Foto: Starsport

Partizanova odbrana propušta kao sito i rešeto.

Parizan je u prvom meču osmine finala Lige knferencija doživeo ubedljiv poraz na svom terenu od ekipe Fejenorda, a utisak je da crno-beli mogu da budu srećni kako se susret na kraju završio.

Pet golova u mreži Aleksandar Popovića u porazu od 5:2 i nekoliko propuštenih prilika godtiju koje su mogle da poraz učine i ubedljivijim samo su pokazali sve slabosti Partizanove odbrane i razbili mit koji se stvarao brojkama u dosadašnjem toku sezone.

PROČITAJTE JOŠ

U crno-belom taboru nemaju razloga toliko da žale zbog evropske eliminacije koja deluje neminovno u ovom trenutku, koliko da se brinu zbog svih defanzivnih slabosti koje ovaj tim definitvno ima.

Iako su brojke u šampionatu davale za pravo Stanojeviću da veruje da je bedem pred golom dovoljno čvrst, svi iole ozbiljniji protivnici ove sezone lako su stvarali prilike i postizali golove.

Budimo realni, igrački kadar koji Partizan ima u ovom trenutku kada je izbor zadnje linije u pitanju, daleko je od kvaliteta potrebnog za ozbiljniji fudbal.

U skladu sa tim, Partizanov učinak je premašio sva očekivanja i brojke su zbog toga još fascinantnije.

U prvom delu sezone, Partizan je na domaćoj sceni primio šest golova, a u nastavku za samo četiri meča već tri.

Mnogo veći problem je što su u gotovo svim malo ozbiljnijim mečevima kapitulirali.

Ako za Fejenord možemo da kažemo da je za klasu bolji tim iako je pitanje da li bi smeli da budu bolji u meri da postignu pet golova u Humskoj i promaše još nekoliko šansi, onda je pravo pitanje kako tumačiti pojedina izdanja sa ne baš tako moćnim rivalima.

Sniša Saničanin i Igor Vujačić, Foto: Starsport

Partizan je na primer posle poraza u derbiju primio gol na svom terenu posle kiksa protiv Mladosti i Lučana, a da je napadač gostiju bio malo proisebniji samo minut kasnije mogli su crno-beli da dožive i pravu katastrofu.

Poslednje kolo grupne faze Lige Evrope Partizan je odigrao na svom terenu protiv Anortozisa i sa 1:1 nekako obezbedio proleće u Evropi, ali lakoća sa kojom je prosečan kiparski tim dolazio u finišu meča u opasne situacije pred golom crno-belih zbog kojih je pretila eliminacija, teško da mogu da se zaborave.

U važnim mečevima ove sezone sa malo ozbiljnijim rivalima, Partizan ima sledeći učinak kada je broj primljenih golova u pitanju.

  • Protiv Crvene zvezde tri primljena gola u dva meča.
  • Protiv Sočija tri primljena gola u dva meča.
  • Protiv Santa Klare dva gola u dva meča.
  • Protiv Genta dva gola u dva meča.
  • Partizan je primao i golove od Flore i Anortozisa u grupnoj fazi.

Kada god je stani-pani i kada god je gusto, defanziva crno-belih je padala na ispitu.

Doduše, teško je mnogo toga zameriti Stanojeviću pa i samim igračima čiji je limit očigledan.

Ni Saničanin, ni Vujačić nisu materijal za startnog štopera, a nikada to nije bio ni Nemanaj Miletić koji u Partizanu u oba navrata nije znao na kojoj poziciji zapravo igra. Vujačić je na sve to u debelom padu forme od početka prolećenog dela prvenstva, dok je Saničanin kao i cele sezone igrač koji igra na mahove.

Dodatan problem predstavlja i to što su svi sličnog profila i što imaju probleme sa bržim i tehnički superiornijim igračima.

Na nivou ozbiljnijeg fudbala kao što je ono što bi Partizan trebalo da igraa protiv Fejenorda, sva trojica štopera u idealnoj varijanti mogu da budu samo kvalitetne rezerve.

Partizan sa njima možda i izgura u borbi za titulu jer osim Crvene zvezde nema niko ko bi na pravi način mogao da bude konstantna pretnja iako su crno-beli pokazali potencijal za samouništenjem, ali se postavlja pitanje šta posle.

Aleksandar Stanojević, Foto: Starsport

Ako crno-beli postanu prvaci Srbije i zaigraju kvalifikacije za Ligu šampiona i eventulano se dočepaju i grupne faze čemu mogu da se nadaju, ako u defanzivi izgledaju ovako protiv Fejenorda koji je dobar, ali daleko je od evropskog krema.

Partizan osim štopera nema ni bekove za ozbiljniji nivo. Slobodan Urošević igra solidno na oba kraja terena, ali nema alternativu niti je u stanju da igra konstantno na visokom nivou.

Sa druge strane, na desnom beku je izbor veliki, ali niskog kvaliteta. Miljković je vrlo dobar defanzivno, ali Partizan od njega nema nikakvu korist u napadu. Živković je opasan ofanzinvo, ali mahom na domaćem nivou dok je u odbrani protiv iole ozbiljnijeg igrača u velikom problemu.

Možda je najbolji primer za to treći gol Fejenorda, kada nije znao gde se nalazi posle driblinga Sinistere. Probao je Stanojevič i sa Miletićem kojem nije prirodna pozicija, ali je i to izgledalo izuzetno loše.

Zato su pred Partizanom veliki izazovi. Da sa ovim što ima na raspolaganju nekako osvoji titulu, a zatim i da posle toga napravi potpunu rekonstrukciju zadnje linije.

Prethodni prelazni rokovi nisu dobar znak da će se to i desiit, a ako dođe do najavljenog odlaska Zdjelara koji je glavni osigurač ispred zadnje linije, PArtizan čeka istinski vrelo leto.

BONUS VIDEO Slavlje igrača i navijača Partizana na meču sa Fejenordom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar