Foto: EPA/ALBANO ANGILLETTA

Dijego Falčineli, italijanski napadač, glavna je tema u srpskom fudbalu. Špic koji će zadužiti dres Crvene zvezde imao je već iskustvo igranja na najvećem srpskom stadionu 2016. godine.

Isprečio se Sasuolo crveno-belima na putu ka Ligi Evrope, i to u plej-ofu. U pomenutom dvomeču Zvezda nije mogla preko Italijana – poražena je na „Mapei“ stadionu 3:0, a jedan od asistenata bio je upravo Dijego Falčineli.

Iskusni 29-godišnji centarfor ušao je u igru umesto prve zvezde Domenika Berardija i imao je uspešno dodavanje, čime je kumovao eliminaciji srpskog šampiona iz Evrope, a sada će je povesti ka Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

U revanšu na „Marakani“ kasnije je bilo 1:1, pa su Katai i drugovi ostali bez učešća na evrosceni pre četiri godine.

Momak rođen u Marćinjanu, provinciji Peruđe, koji je prošao omladinsku školu Intera s kojim je bio i šampion za igrače uzrasta do 17 godina, je posle toga išao na pozajmice, što je tipično za italijanske klubove.

Tokom sedam godina boravka u Sasuolu, promenio je čak pet klubova, redovno su ga slali na kaljenje.

Na kraju je 2018. godine završio u Bolonji koju trenutno vodi srpski stručnjak Siniša Mihajlović, ali u žestokoj ofanzivnoj konkurenciji nije u užim planovima kod Mihe.

Crvena zvezda je idealna sredina da „oživi“ karijeru kroz evropske izazove u slučaju plasmana u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, s obzirom na to da će biti licenciran za meč 3. kola kvalifikacija sa Omonijom na Kipru – 16. septembra.

Falčineli, koji bi na „Marakani“ trebalo da zarađuje godišnje oko 420.000 evra (mesečna plata 35 hiljada evra), nije sidraš, već odlično koristi svoje telo i visinu od 186 centimetara. Prekidi su mu jača strana, odlično se ubacuje, ima fantastičan tajming, uvek je „na lopti“ i to mu je verovatno i najjače oružje.

Foto: EPA-EFE/SIMONE ARVEDA

Bonusi su naravno neizostavna stavka kod dovođenja kapitalnih pojačanja, pa tako i oni stoje „crvenim slovima“ u ugovoru koji bi Falčineli trebalo da potpiše sa Zvezdom.

Navodno, za ulazak u Ligu šampiona pripala bi mu premija u iznosu od 100.000 evra, a osvajanje titule u Superligi za 30 hiljada evra, objavio je Žurnal. Naravno, tu su i bonusi za svaki postignut gol.

Realizacija u situacijama „jedan na jedan“ mu je na zavidnom nivou, takođe neretko zna da pogodi suprotan ugao, samo što će saigrači morati da ga „hrane“ loptama kako bi od toga cela ekipa imala korist.

Pročitajte još: Savićević: Tumbaković glavni krivac, Lukić jedini patriota

Jasno je da je realizaciju ove pozajmice „pogurao“ Siniša Mihajlović, koji je svom kumu Dejanu Stankoviću, i velikoj ljubavi Crvenoj zvezdi, pokušao da reši „gorući problem“, a to je nedostatak kvalitetnih napadača, jer su potpuno neizvesne sudbine Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova, dok je heroj trijumfa u Tirani Portugalac Tomane na izlaznim vratima „Marakane“.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolje sezone u Italiji Dijego Falčineli imao je u Peruđi i Krotoneu, klubove u kojima je takođe igrao kao pozajmljeni fudbaler Sasuola.

Za Peruđu je u sezoni 2014/15. postigao 14 golova na 39 mečeva, dok je u Krotoneu dve godine kasnije na 35 utakmica u 13 navrata pogađao mrežu rivala.

Upravo ga je odlična sezona u dresu Krotonea „lansirala“ u Bolonju, koja je zeleno-crnima iskeširala čak sedam milion evra.

Očekivala se eksplozija Falčinelija, ali se dogodilo potpuno suprotno. Odigrao je svega 16 mečeva za sve sezone bez postignutog gola, zbog čega je pao u zaborav.

Dogovor sa Crvenom zvezdom mogao bi da ga vrati na „fudbalsku mapu“ i pruži mu priliku da golovima i asistencijama „oživi“ karijeru, pokaže svima da ga i dalje krasi onaj šampionski gen, koji je imao kada je s Interom za igrače uzrasta do 17 godina osvojio Skudeto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare